Megélhetésükért küzdenek a súlyos betegek

A sclerosis multiplex hazánkban nyolcezer embert érint, gyógymódot még nem találtak.

Kuslits Szonja
2016. 05. 25. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sclerosis multiplexszel (SM) diagnosztizált betegek közül sokan a mindennapi megélhetésért küzdenek, rosszak a szociális körülményeik, gyakran jelent gondot nekik a számlák kifizetése és a mindennapi betevő megvásárlása is – mondta lapunknak Nadabánné Benyik Éva, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) ügyvezető titkára. – A rokkantsági járulék havi összege maximum 50 ezer forint lehet, ennél többet senki sem kaphat. Gyulaiként igen jól ismerem a Békés megyei körzetet, és az a tapasztalatom, hogy ezen a területen nagy szegénységben, szívszorító körülmények között élnek az SM-betegek. A közlekedés sincs megfelelően megoldva, mert ha kerekes székkel szeretnének vonaton utazni, azt napokkal korábban, előre be kell jelenteni, hogy legyen olyan vagon, amiben utazhatnak – fejtette ki Nadabánné Benyik Éva.

Az SM autoimmun-betegség, melynek következtében az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját szöveteit, szerveit, és ellenük gyulladásos folyamatot indít. A betegség világszerte mintegy 3 millió embert érint – közölte lapunkkal Jakab Gábor főorvos, az Uzsoki Kórház neurológiai osztályának vezetője. Leggyakrabban a tízes életévek végén, a húszas évek elején jelentkeznek az első tünetek, és a betegek egész hátralévő életében, évtizedeken át kiszámíthatatlan kórlefolyás nehezíti meg a tervezést, a kitűzött célok megvalósítását, a kapcsolatok megtartását – fejtette ki Jakab Gábor.

A diagnózis gyakran sokkoló a betegnek és családjának is, a főorvos szerint a kezdeti időszakban megnő az öngyilkosság veszélye. Úgy véli, nagyon lényeges, hogy a betegek az első pillanattól kezdve világos, érthető válaszokat kapjanak kérdéseikre, és mindenkihez a saját „nyelvén” szóljanak az orvosok. A terápiás terveket mindig az aktuális állapothoz kell igazítani. – Fontos hangsúlyozni, hogy a veszteségek miatti elkeseredés, az addig fontosnak tűnő dolgokról való lemondás helyett a betegeknek újra kell gondolniuk életüket, lehetőségeiket, és a megmaradt képességeikre támaszkodva új irányokat és feladatokat kell megfogalmazniuk – emelte ki a főorvos.

A szakértő szerint Magyarországon kétszer annyi a női beteg, mint a férfi. Az érintettek bizonyos esetekben halmozottan hátrányos helyzetűek, akik nagyon sok támogatásra, segítségre szorulnak. Tíz-húsz évvel a diagnózis felállítása után a betegek túlnyomó többsége képes az önellátásra, ám később a fogyatékosság egyre kifejezettebbé válik. Az SM ronthatja a központi idegrendszer összes funkcióját, például az akaratlagos mozgást, az egyensúly megtartását, a látást, a vizeletszabályozást, és némely beteg gondolkodását is. Az első tünetek között szerepel a zsibbadás, a szédülés és a hirtelen látásromlás.

A kezeléssel mindig az aktuális panaszokat és tüneteket próbálják enyhíteni, például a fájdalmas izomgörcsöket és járászavart okozó kóros izomfeszülést izomlazító gyógyszerekkel enyhítik. A betegség első 10-15 évében hullámzóan alakul, romlik és javul a páciensek állapota, majd folyamatos rosszabbodás következhet be, melynek során már ritkán észlelhető állapotjavulás.

Az SM-betegek korábbi nyomasztó, ijesztő jövőképén sokat javítottak az újfajta, immunmódosító gyógyszerek, melyek sok esetben sikeresen akadályozzák, hogy a kór újabb és újabb agyterületeket támadjon meg. – Ezek a gyógyszerek azonban nagyon drágák, az éves kezelés egy páciens esetén több millió forintba kerül, amit azonban a társadalombiztosítás százszázalékosan támogat. Hazánkban a betegek közel fele, 4 ezer ember kap ilyen kezelést – tudtuk meg a főorvostól.

Magyarországon jelenleg 33 SM-központ működik, a körülbelül nyolcezer páciens lakóhelyétől nem messze találhat a betegség kezelésében járatos szakembert. A végleges gyógymódot azonban majd akkor sikerül megtalálni, ha a betegség elindulásának pontos okát tisztázzák a világszerte nagy erőkkel folyó kutatások.

Jakab Gábor egyik betege, a rockzenész Nagy Zoltán dalban fejezte ki a betegséggel kapcsolatos érzéseit, mely a mai napon, az SM világnapján több országban is debütál. Az Ezerarcú társ (angolul Shine through) című dal célja, hogy erőt meríthessenek belőle mindennapjaikhoz a betegek, és felhívja a figyelmet az ezerarcú kórral együtt élők küzdelmeire.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.