Jönnek az amerikaiak

Újabb NATO-manőverek: nagyszabású nyári hadgyakorlat lesz a Bakonyban.

Zord Gábor László
2016. 06. 06. 5:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június közepétől augusztus végéig újabb nagyszabású – és nagy zajhatással járó – amerikai– magyar hadgyakorlatra kerül sor a honvédség bakonyi gyakorló- és lőterein, Újmajor, Hajmáskér, Öskü és Bakonykúti térségében – tudta meg lapunk. Miközben a nyilvános kommunikációban szinte kizárólag az ősszel sorra kerülő, Bátor Harcos fedőnevű hadgyakorlatnak van nyoma, a térségi katonapolitikát és mozgásokat elemzők közül azoknak lett igazuk, akik a NATO-tagországokban zajló, fokozott, hidegháborút idéző kiképzési rendezvények logikája alapján „hiányolták”, hogy tavasszal vagy nyáron nem kerül sor nagyobb amerikai jelenléttel járó hadgyakorlatra.

Mint arról lapunk is beszámolt, áprilisban volt ugyan egy amerikai–magyar különleges hadműveleti felkészítés elsősorban táborfalvai helyszínnel – amelyen Colleen Bell nagykövet még arra is vállalkozott, hogy dicséretes akrobatamutatvánnyal a Black Hawk helikoptert reklámozza a magyar félnek –, ám annak nagysága, a Coloradóból érkezett tengerentúli kommandósok vonatkozásában, nem haladta meg a néhány tucat főt.

A nagyszabású nyári rendezvény – melyre egy amerikai felderítő-lövész zászlóalj, több száz főnyi személyi állománnyal, páncélozott járművek tucatjaival érkezik hazánkba – kommunikációja alighanem azért szorult háttérbe, mert az aszimmetrikus hadviselés jegyében immár a NATO részéről is igyekeznek élni a meglepetés erejével, minél kevesebb időt adva az orosz felderítésnek és védelmi tervezésnek a csapattelepítésekre való reagálásra, illetve az információs hadviselést – ellenpropagandát – folytató erőknek az eredményes tevékenységre. Az amerikai tervezésnek meg kell még találnia a szükséges egyensúlyt a számukra előnyös harcászati szempontrendszer és a helyi közösségek tájékoztatásának igénye, valamint az őket vendégül látó haderő fogadókészsége (a honvédséget nagymértékben lekötik a határőrizeti feladatok) között. Hogy ez a „finomhangolás” magyar részről is folyamatban van, arra az is rávilágít, hogy a Honvédelmi Minisztérium májusban felülírt egy 15 éve érvényben lévő utasítást a határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezésének előkészítéséről.

Ami a kétoldalú kapcsolatokat illeti, a gyakorlatok is jelzik, hogy a védelem a problémamentes területek közé tartozik, s megnövekedett fontossága az egyik tényező, mely miatt a végnapjait élő washingtoni demokrata adminisztráció visszafogottabb az Orbán-kormány kritikájával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.