Nagyot bukhatnak a kamupártok

Benne van a visszaélés lehetősége a levélszavazásban. Törvénymódosítással lehetne orvosolni a helyzetet.

Marosi Adrienn
2016. 06. 01. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan ősszel nyújtja be a Fidesz a választási törvény módosítására vonatkozó javaslatát, mely elsősorban a külhoni magyarok regisztrációját és a pártok kampányfinanszírozását érintené – közölte a Magyar Hírlappal Gulyás Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese. Hozzátette: a külföldön tartózkodók levélben szavazását nem érintené a változtatás, az Alkotmánybíróság döntése után az erre vonatkozó szabályon nem akarnak változtatni.

A politikus korábban jelezte, hogy csak akkor lépnének ebben az ügyben, ha az Ab alaptörvény-ellenességet állapítana meg. A testület áprilisban úgy foglalt állást: nem alkotmányellenes, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választók levélben nem, csak személyesen adhatják le szavazataikat a külképviseleteken – idézte fel a lap.

Gulyás Gergely egyébként már többször elmondta, hogy problémákat vetnek fel a határon túli magyar állampolgárok névjegyzékére vonatkozó szabályok, mert az ő regisztrációjuk tíz évre szól, így előfordulhat, hogy időközben elhunyt választóknak is küldenek szavazócsomagot. Ezért a névjegyzék hitelessége érdekében valamilyen formában meg kellene ismételni az érintettek regisztrációját a választás előtt – mutatott rá.

A másik sarkalatos pont a pártok kampányfinanszírozása, amelynek kapcsán a frakcióvezető-helyettes javasolja, hogy a kétszázalékos eredményt el nem érő pártokkal – az egyéni jelöltekhez hasonlóan – fizettessék vissza az állami támogatást, írta a Magyar Hírlap.

Súlyos probléma, hogy míg a magyarországi névjegyzékre hamar átvezetik az elhalálozásokat, arról nem feltétlenül értesül a magyar állam, ha külhoni polgárai hunynak el – mutatott rá megkeresésünkre László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Hozzátette: figyelembe véve, hogy 2014-ben szavazhattak először külhoni magyarok, és mintegy nyolc hónappal korábban nyílt meg a regisztráció lehetősége számukra, csak elenyésző számban fordulhatott elő, hogy halottak is kaptak levélcsomagot. Ám 2018-ban és 2022-ben ez már tömegesen előfordulhat, ami nagyban veszélyezteti a választás tisztaságát, ezt pedig mindenképpen meg kell előzni – hangsúlyozta.

A regisztráció megismétlésével kapcsolatban a szakember elmondta: nyilvánvaló, hogy minden egyes aktus adminisztratív akadályt jelent, tehát biztosan nem lesz százszázalékos a regisztráció megerősítése. Azt a kockázatot azonban nem lehet egy választás előtt vállalni, hogy esetleg tízezres nagyságrendben kerüljenek levélcsomagok olyan emberek kezébe, akik visszaélhetnek az elhunytak adataival, szavazólapjával – húzta alá.

A pártok kampányfinanszírozásának módosításával kapcsolatban László Róbert közölte: már 2013-ban felhívták a figyelmet arra, hogy a törvény ebben a formában kamupártok burjánzásához vezet majd, és közpénzek milliárdjait nyúlhatják le teljesen ellenőrizetlen módon. A 2014-es választás aztán bebizonyította, hogy ez így is történt – tette hozzá.

„Ha az egyéni kerületi jelölteknek – amennyiben nem érték el a két százalékot – vissza kell fizetniük az egymillió forintos támogatásukat, fizessék vissza a pártlisták is! Ha bebizonyosodik, hogy nincs semmilyen politikai támogatottság mögöttük, semmi okunk a támogatásukra” – magyarázta a szakember.

Emellett szükség lenne arra is, hogy a pártok – csakúgy, mint jelenleg az egyéni jelöltek – kincstári kártyán kapják meg a központi kampánytámogatást, mivel jelenleg csak átutalják az összeget a számlájukra, és csak nagyon lazán ellenőrzik a költéseiket. Éppen ezért a pártlistákkal szemben ugyanazt a szigorú elszámolási kötelezettséget kellene megkövetelni, mint az egyéni jelöltektől. „Ha ez a három változtatás megvalósulna, valószínűleg elejét vehetnék a kamupártok burjánzásának, ráadásul jóval olcsóbban és átláthatóbban lehetne megoldani a kampányfinanszírozást” – foglalta össze László Róbert.

A szakértő a külföldön tartózkodók levélben szavazásán is változtatna, mivel szerinte semmilyen alkotmányos indok nincs arra, hogy a lakcím megléte alapján diszkriminálják a magyar állampolgárokat. „Az Ab azonban – komolyan vehetetlen érveléssel – konzerválta az indokolatlan megkülönböztetést” – jelentette ki.

„A módosítás egy korábban is ismert és jelzett probléma korrekciója – vagyis a kormány egy saját maga által teremtett problémát orvosolt. Nehéz más okot találni a változásra, mint azt, hogy a kormányoldal úgy véli: a bizniszpártok nem hoztak politikai hasznot” – vélekedett az ügyről Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója.

Egyébként a 2014-es országgyűlési választáson a 44 országos listából 13 esetben utasították el a nyilvántartásba vételt – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett nyilvános adatokból. A nemzetiségi listákat nem számítva összesen 14 párt ért el két százalék alatti eredményt: az Összefogásra például 6552, az Új Dimenzió Pártra (ÚDP) 2100, az Új Magyarország Pártra (ÚMP) mindössze 1578 ember szavazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.