Nem védekezünk megfelelően a vírusok ellen

A rota esetében mindössze húszszázalékos az átoltottság. Nincs ingyenes vakcina.

Kuslits Szonja
2016. 06. 27. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bárányhimlő 2013-ban 34 ezer, 2014-ben közel 29 ezer, 2015-ben pedig 41 ezer embert betegített meg – tudtuk meg az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adataiból. – Bár a fertőzés ellen már évek óta létezik ajánlott védőoltás, még mindig kevesen kérik, így minden évben nagyon magas az esetek száma – mondta lapunknak Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának korábbi vezetője. Az alacsony átoltottság oka lehet, hogy a két vakcina ára 18–20 ezer forint között mozog. Ócsai Lajos úgy véli, az államnak támogatnia kellene ezt az oltást, hiszen a betegség szövődményei miatt veszélyes is lehet, és egy többgyermekes család esetében a szülők hetekre is kieshetnek a munkából, amit a munkáltatók többsége nem néz jó szemmel.

– A bárányhimlős esetek 2-6 százalékában bakteriális fertőzés, agyvelőgyulladás, tüdőgyulladás, neurológiai elváltozások is előfordulhatnak, sőt ritkán halálos kimenetelű is lehet – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek korábban Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Szerinte egyéves kor után ajánlott beoltatni a gyermekeket: optimális időzítés, ha 15–18 hónapos korban kapják meg az élő, gyengített vírust tartalmazó kétadagos vakcinát.

A jelentésből megtudtuk azt is, a főleg kisgyermekekre veszélyes, magas lázzal, hasmenéssel és hányással járó rotavírus esetében 2012-höz képest képest 1200-zal nőtt a fertőzöttek száma, tavaly 6500 ilyen betegséget regisztráltak. A vírusfertőzés azért nagyon rizikós a kicsiknél, mert a súlyos kiszáradás, az ásványianyag-hiány akár halálos is lehet. Ócsai Lajos szerint a fertőzöttek számának ingadozását okozhatja az is, hogy javulnak a diagnosztikai lehetőségek, és sokkal több esetet sikerül azonosítani. Ugyanakkor tény, hogy az ajánlott, körülbelül 18 ezer forintba kerülő oltást kevesen kérik, átlagosan 20 százalékos az átoltottság hazánkban.

Jó hír viszont, hogy a mutatók alapján csökkent a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártya-gyulladásos megbetegedések száma. A vírus a központi idegrendszert támadja, a betegséget 2013-ban 53, 2014-ben 31, 2015-ben 24 embernél jelentették. A betegség az esetek harmadánál okozhat bénulásos tüneteket. Védőoltással megelőzhető, ám hazánkban az átoltottság sajnos ebben az esetben is nagyon alacsony, mindössze 5–15 százalék, miközben a szomszédos Ausztriában a lakosság 80 százaléka kéri a vakcinát. Egy vakcina ára 5 ezer forint, a három oltás tehát 15 ezer forintba kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.