Nincs sürgősség a kvótapanasznál

Egyelőre nem is tűzték napirendre Luxemburgban a magyar beadványt.

Győr Ágnes
2016. 06. 23. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem is tűzték napirendre Luxemburgban, az Európai Bíróságon azt a magyar beadványt, amelyben Budapest megtámadta az uniós betelepítési kvótát, pontosabban azt az uniós belügyminiszterek által elfogadott egyszeri áthelyezési határozatot, amely 120 ezer menedékkérőt osztana szét a tagországok között. Erről tájékoztatta lapunkat az Európai Unió Bíróságának sajtóosztálya. Jelezték, hogy a magyar beadványt januárban iktatták, de egyelőre nem tűztek ki szóbeli meghallgatást. Egy ügyben átlagosan 9-12 hónap telik el addig, amíg egyáltalán napirendre kerül – fogalmaztak. Mindez azt is jelenti, hogy a magyar kérés ellenére nem lesz sürgősség a kérdésben, pedig tavaly év végén, illetve az idei év elején fideszes politikusok még ezzel a lehetőséggel számoltak.

Mint ismert, Brüsszel tavaly előbb 40 ezer menedékkérő esetében hozott döntést arról, hogy a tagállamok átvehetnek ebből „a keretből” migránsokat, majd az uniós belügyminiszterek szeptemberben határoztak arról, hogy a legnagyobb nyomásnak kitett Görögország és Olaszország tehermentesítése érdekében 120 ezer embert osztanak szét kötelezően az uniós tagállamok között. Ez utóbbi döntés miatt Magyarországra 1294 embert telepítenének. A kötelező szétosztás ellen Magyarország és Szlovákia is bírósághoz fordult.

A kormánypárti érv elsősorban az volt, hogy ezzel megkerülték a nemzeti parlamenteket, ráadásul a szétosztás végrehajthatatlan. Trócsányi László igazságügyi miniszter például arról beszélt, hogy reményei szerint precedensértékű per lehet majd ebből, és adott esetben „viszonylag gyorsan” megszülethet a bírósági határozat. Célzott arra is, ennek hiányában csak az biztos, hogy még ebben a kormányzati ciklusban, azaz 2018 tavaszáig döntés születik.

Később kiderült, hogy a perbe más tagállamok is beszálltak. Lázár János például márciusban arról beszélt, hogy az Európai Bíróságon indított eljárásba beavatkozott Görögország, mégpedig Magyarország ellen. Később ehhez a körhöz más államok is csatlakoztak.

A kormány által kezdeményezett kvótaellenes népszavazás épp a bírósági beadvány miatt nem is a 120 ezres döntésről, hanem arról szól, hogy a jövőben kerülhessenek-e Magyarországra migránsok.

– Nem kizárt, ugyanakkor még nincs döntés arról sem, hogy egyesítik-e a hasonló tartalmú magyar és szlovák beadványt – válaszolták a Magyar Nemzetnek az Európai Bíróság sajtóosztályán. Erről egyébként a bíróság elnöke dönthet majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.