Orbán, a habzó szájú radikális?

Az európai radikális (!) jobboldal vezető figurájának tartja Orbán Viktort a téma szakértője.

MNO
2016. 06. 02. 3:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„2015 óta radikális jobboldali politikai szereplőként tekintek Orbánra és a Fideszre” – nyilatkozta Cas Mudde, az európai szélsőséges pártok holland szakértője. A politológussal az amerikai Vox munkatársa, Zack Beauchamp készített interjút, aki korábban például a patinás Newsweek hetilapnak is dolgozott, külpolitikai, nemzetközi témákat dolgozott fel. Az újságíró főleg Donald Trump republikánus elnökjelölt közelmúltbeli szárnyalása miatt érezte úgy, hogy érdemes megvizsgálni, Európában hogyan viselkednek a populista politikusok, ám a beszélgetés számos egyéb témát és személyt is érintett.

Kiindulópontjuk az, hogy a szélsőjobb kontinensszerte erősödik. Példaként említik, hogy az osztrák Szabadságpárt jelöltje mindössze a szavazatok egy százalékával maradt alul az elnökválasztáson, hogy a francia Nemzeti Front jó esélyekkel indul a következő hasonló megmérettetésen és hogy Hollandiában is a radikális erőket hozzák ki győztesként a közvélemény-kutatások. De hasonló a helyzet Nagy-Britanniától kezdve Olaszországon keresztül Magyarországig.

Mudde, a Georgiai Egyetem adjunktusa leszögezi: a mai szélsőjobb már nem olyan, mint a régi vágású európai fasiszták. A nyílt antiszemitizmus, legalábbis a földrész nyugati részén, gyakorlatilag kikopott a szalonképes (parlamenti képviseletre esélyes) pártok politikai eszköztárából, illetve elvrendszeréből, és a demokráciát sem utasítják el egy az egyben. Inkább az idegengyűlölet dívik, azt vallják: Európa maradjon az európaiaké, távol kell tartani az idegen (ez alatt elsősorban muszlimot kell érteni) fenyegetést. Az elmúlt egy évben pedig rendkívül szerencséssé vált a csillagzatok együttállása a szélsőjobboldali erők szemszögéből: a menekültválság a xenofób, a terrortámadások a tekintélyelvű, a gazdasági krízishelyzet pedig a populista retorika igazolásaként működött.

Mudde azt is elmondta, hogy 2015-ig a kelet-európai radikális jobboldal kifejezetten gyenge volt, egyedül a magyar Jobbik tudott sikereket elérni a régióban. Tavaly azonban teljesen eluralta a térséget az iszlamofóbia, ám érdekes, hogy ebből nem is elsősorban a szélsőséges pártok profitáltak, hanem azok a politikai fősodorhoz tartozó, konzervatív vagy akár szociáldemokrata alakulatok, amelyek jól érezték meg az idők szelét, és elkezdtek jobbra tolódni – így Mudde. A szakértő közéjük sorolja a lengyel Jog és Igazságosságot, de a szlovák Robert Ficót vagy a cseh Milos Zemant is, és persze az Orbán Viktor vezette Fideszt.

A politológus ezen a ponton fejti ki, hogy a magyar miniszterelnök a radikális jobboldali ideológia legfontosabb szószólójává vált, bevándorlásellenessége immár nemcsak Magyarországról szól, hanem

az egész keresztény európai anyaföld megmentőjének szerepében tetszeleg,

mintegy végvári vitézként.

A menekülteket muszlim katonákként láttatja, a baloldalon pedig összeesküvést sejtet, azt sugallja, hogy a migránsok beengedésével azok a pártok mesterségesen dagasztanák fel szavazótáborukat – véli Mudde. A szélsőjobb imádja Orbánt, vég nélkül istenítik, azt mondják róla, ő az egyetlen, aki kiáll mindannyiunkért, abszolút

közülük valóként tekintenek rá

– tette hozzá a szakértő.

„Ezzel együtt a kormányfő nem kizárólag a radikálisok hangja, nem vált páriává, népszerű figurája az Európai Néppártnak, és bizonyos értelemben Angela Merkel német kancellár kihívójává is válhat” – mondta a politológus, további magyarázatot nem fűzve ez utóbbi gondolatához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.