Tóbiás vesztett, Molnár Gyula lett az MSZP új elnöke

Botka Lászlót pedig Hiller István korábbi pártelnök győzte le, aki így az MSZP választmányi elnöke lett.

kn
2016. 06. 25. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazatszámláló bizottságnak a párt honlapján olvasható tájékoztatása szerint az elnökjelöltek második körös szavazásán 320-an szavaztak a 358 küldött közül, ebből 309 voks volt érvényes: Molnár Gyula 176 szavazatot kapott, Tóbiás József pedig 133-at.

Az elnökválasztás első fordulója sikertelen volt, az elnökjelöltekre 337-en szavaztak, Molnár Gyula 121, Tóbiás József 99, Harangozó Tamás 67, Szanyi Tibor pedig 45 szavazatot kapott.

Hiller István korábbi pártelnök pedig az MSZP választmányi elnöke lett. A szavazás eredményéről az MSZP saját honlapján számolt be. Hiller István 201 szavazattal győzte le a 134 szavazatot gyűjtő korábbi választmányi elnököt, Botka László szegedi polgármestert.

„Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt két évben talpra tudtuk állítani az MSZP-t” – jelentette ki a tisztújító kongresszust követő sajtótájékoztatón Tóbiás József, a párt korábbi elnöke. Mint hozzátette: van értelme tiszta baloldali politikát folytatni. Tóbiás arra is büszke, hogy alternatívává emelték a pártot.

„Erősödő MSZP nélkül nem lehet leváltani az Orbán-rezsimet” – ezt már Botka László, Szeged polgármestere emelte ki a sajtótájékoztatón. Mint mondta, az „Orbán-rezsimet” leváltó választók – akik elmondása szerint kritikusak az MSZP-vel – már összeálltak. Szerinte a következő két év feladata, hogy ezt a négymillió embert megnyerje a párt. A politikus azt is hangsúlyozta, hogy feladatai közül a legfontosabbnak Szeged város vezetését tartja, de ha az új vezetés igényli a segítséget, ő szívesen segíti az MSZP munkáját.

„Arra kaptunk felhatalmazást, hogy megnyerjük a 2018-as választást” – mondta a sajtótájékoztatón a párt frissen választott elnöke. A politikus szerint a következő két év feladata a hitelesség visszaszerzése és a kormányváltás lesz, és ebben a munkában mindenkire számít. Arra szólította fel párttársait, hogy a következő két évben tegyék félre a vitákat.

A kvótaüggyel kapcsolatos népszavazás kapcsán kifejtette: „nem lehet játszani az unió egységével”. Arra biztatta a választópolgárokat, hogy Európa védelmében maradjanak otthon, hogy „együtt maradjon Európa”.

Határozott, karakteres MSZP-t akar Hiller István, a párt korábbi elnöke. Mint azt a sajtótájékoztatón kifejtette, világos, egyértelmű, kiszámítható politikára van szükség. Mint mondta, az európai polgárok pedig legyenek büszkék arra, hogy az unió tagjai.

A Fidesz szerint az MSZP semmit nem tanult, mindegy, hogy ki a szocialista párt elnöke, ott folytatja, ahol abbahagyta. A nagyobbik kormánypárt frakciója ezt az MSZP szombati tisztújító kongresszusára reagálva közölte az MTI-vel. A közlemény szerint Molnár Gyula, az MSZP új elnöke, Hiller István, az új választmányi elnök és a párt új tisztségviselői mindannyian régóta politizálnak, már a „Gyurcsány-éra” alatt is fontos pozíciókban voltak: Hiller István segítette Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki pozícióhoz. Így bizonyára könnyebb lesz nekik tisztázni a szocialisták körüli botrányokat, és szembenézni azzal, hogy „kormányzásuk nyolc éve alatt hogyan tették tönkre az országot” – írták.

Szerintük teljesen mindegy azonban, hogy ki az MSZP elnöke, mert a párt ugyanott folytatja, ahol abbahagyta: a szocialisták végre akarják hajtani Brüsszel kényszer-betelepítési tervét, folytatják a bevándorláspárti politikát és „a falazást a korrupciós ügyeikhez”. Azt írták: az MSZP miniszterelnökénél „már megtalálták az Alstom-kenőpénzek egy részét, az MSZP több fejese külföldön rejtegetett százmilliókat”, de egyik elnökjelölt sem volt ezzel hajlandó foglalkozni. Az MSZP új elnöke, Molnár Gyula előre megmondta azt is, hogy „meg akarja erősíteni a Gyurcsány-koalíciót, amely egyszer már tönkretette az országot” – írták.

A Jobbik szerint a pártvezetésre „ácsingózók” közötti viták miatt az MSZP és a többi baloldali kispárt nem képes alternatívát felmutatni a Fidesszel szemben. A párt parlamenti frakciója ezt az MSZP szombati tisztújító kongresszusára reagálva közölte az MTI-vel. Közleményükben azt írták, az MSZP évek óta nem tudja feldolgozni 2010-es választási vereségét, a baloldal programjának hiányát pedig mindennél jobban bizonyítja, hogy azóta egyik elnököt a másik után „fogyasztják el”. Két évvel az országgyűlési választások előtt egyre egyértelműbb, hogy a kormányváltásra vágyó tömegek számára „csak a világos, megvalósítható alternatívát felmutató programmal jelen levő Jobbik jelenti a reményt” – hangsúlyozták.

Az elnökválasztás első fordulója sikertelen volt. Az elnökjelöltekre 337-en szavaztak, Molnár Gyula 121 szavazatot, Tóbiás József 99 szavazatot, Harangozó Tamás 67 szavazatot, Szanyi Tibor pedig 45 szavazatot kapott.

A tájékoztatás alapján Gőgös Zoltán (183 szavazat) megőrizte elnökhelyettesi pozícióját az ellene induló Tóth Bertalan (144 szavazat) parlamenti frakcióvezető-helyettessel szemben.

A három alelnök egyike a posztot eddig is betöltő Ujhelyi István (262 szavazat) lett, akinek ebben a tisztségben Nemény András, a párt Vas megyei elnöke (234 szavazat) és Gúr Nándor országgyűlési képviselő (197 szavazat) lesz a társa. Lukács Zoltánnak (194 szavazat) nem sikerült megőriznie alelnöki posztját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.