Csúszásban a Rubik Központ felépítése

Nem tudni, mikorra készül el, de a helyszín talán már az idén meglesz.

Ruzsbaczky Zoltán
2016. 07. 18. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha 2012-ben Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos még azt ígérte, hogy 2017-re Rubik-kockát formázó múzeum épül a Rákóczi híd budai hídfőjénél, jelenleg még a tervezésre sem írták ki a pályázatot – derült ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megkeresésünkre küldött válaszából. A több helyen Magyar Géniuszok Háza vagy Rubik-múzeum néven is emlegetett intézmény ötlete egyébként Radnay Pétertől, a Playboy volt főszerkesztőjétől származik, felépítésére pedig Orbán Viktor miniszterelnök és Rubik Ernő 2012-ben szándéknyilatkozatot is aláírt.

A korábbi közlések szerint már 2014-ben elkezdődött volna az építkezés, ám jelenleg is csak a tervpályázat előkészítése zajlik, és noha erre külön rákérdeztünk, az építkezés várható befejezésének dátumát nem közölték velünk. A projekt jelenlegi állapotát tekintve viszont tényleg nehezen elképzelhető, hogy a kivitelezéssel tartani tudnák a korábban megadott 2017-es határidőt, ráadásul nem elég az épületet felépíteni, a megnyitáshoz értelemszerűen szükség van a múzeum berendezésére is.

Hogy biztatót is mondjunk: az MNV szerint még az idén kiválaszthatják a helyszínt, véglegesítik az intézmény részletes tartalmi koncepcióját, és a tervpályázatot is elindítják. Annyit elárultak, hogy a múzeum felépítésével kapcsolatban „mintegy tíz” lehetséges helyszínt vizsgáltak meg részletesen, és noha végleges döntés még nincs, jelenleg úgy tűnik, hogy az intézménynek a belváros ad majd helyet. A központi elhelyezkedést szerintük a múzeum közösségi jellege indokolja. (Lehetséges helyszínként már a Nyugati pályaudvar mögötti terület is felmerült a sajtóban.)

A múzeum kialakításakor ötvözni kívánják a kiállítási, az oktatási és a közösségteremtési funkciókat. A pályázat előkészítését a Roeleveld-Sikkes Architects International BV által vezetett konzorcium végzi, az ő feladatuk többek között az új múzeum struktúrájának és szabályzatának kidolgozása, a részletes építészeti program kialakítása, illetve javaslattétel a meghívandó építészek és nemzetközi zsűritagok személyére.

Úgy tudjuk, Rubik Ernő a projekt kezdetekor mindössze néhány tanácskozáson vett részt, ám azt kikötötte, hogy ha az építésnél felhasználják az általa feltalált kocka motívumát, a projekt irányítóinak nemzetközi pályázatot kell kiírniuk az épület tervezésére – most úgy tűnik, ezt tiszteletben is tartják.

Az MNV szerint az, hogy a Rubik-kocka motívuma hogyan és milyen formában kerül felhasználásra, az a tervpályázat és az azt követő tervezési folyamat során dől majd el. Maga Rubik Ernő egy korábbi interjúban egyébként nem tartotta jó ötletnek, hogy a múzeum épülete kocka alakú legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.