Dennis C. Villarojo: Találják meg az egyediségüket!

A Fülöp-szigeteki segédpüspök az eucharisztikus világkongresszusról.

Velkei Tamás
2016. 07. 04. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Idén januárban az önök országa, közelebbről Cebu adott otthont az eucharisztikus világkongresszusnak. Milyen szervezési tapasztalatokat tud átadni, hiszen Cebuban kétszer annyian élnek, mint Budapesten.
– A két várost valóban nem lehet összevetni, mert bár Cebuban valóban többen élnek, infrastruktúrája szerényebb, mint Budapesté. Az önök fővárosának van mit megmutatnia a világnak: templomokat, épületeket, tereket, parkokat. Minden kongresszus egyedi, ha úgy tetszik, unikális; Cebunak nincsenek szép épületei, de az emberek tiszta lelkűek, hitük átütő, és mi igyekeztünk is erre alapozni, megmutatni ezt a világnak. Azt tanácsolom a magyar szervezőknek, találják meg – városuk szépsége mellett – ezt az egyediséget.

– Melyek a legfontosabb előttünk álló feladatok?
– A lényeg a tájékoztatáson van, azaz tudatosítani kell az emberekben, mikor lesz a kongresszus, hogy várják. El kell bennük mélyíteni az eucharisztia tiszteletét, meg kell értetni velük, hogy itt tulajdonképpen az Úr van jelen, hogy ez a világkongresszus nem egy fesztiválszerű tömegrendezvény, hanem olyan esemény, ahol az emberek összegyűlnek Isten körül. És ha a résztvevők átérzik ennek a súlyát, akkor ez belőlük is kiárad és továbbterjed.

– Amire Európának manapság nagy szüksége volna, földrészünkön a kereszténység sok gonddal néz szembe.
– Ezért is fontos a kongresszus, amelyre sok ember érkezik majd, hogy megossza hitét, és az itteniek is megoszthatják hitüket velük, ami kiapadhatatlan örömforrás. Hazámban ezelőtt 1937-ben tartottak utoljára világkongresszust, amitől sokak élete megváltozott, mert az ottaniak, akik az óceánban kissé elszigetelve élnek, látták, hogy az odalátogatók ugyanazzal a hittel érkeznek, mint az övék. Rávilágított arra, hogy nincsenek egyedül. Az eucharisztikus világkongresszus nem csak a magyarok ünnepe lesz, hiszen a világ minden tájáról jönnek majd hívek.

– Akár a Fülöp-szigetekről is szerveznek zarándokutakat?
– Természetesen, országunkból sokan szeretnék újra átélni a januári feledhetetlen napokat, és már jelezték, négy év múlva útra kelnek Magyarországra. Az idén júliusban Krakkóban rendezendő Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón egyébként hazámé lesz a legnagyobb külföldi delegáció.

– Milyen beruházások voltak indokoltak ahhoz, hogy zökkenőmentesen bonyolíthassák le a programokat? Gondolok itt az infrastruktúra vagy a helyszínek fejlesztésére.
– Szükségünk volt egy 15 ezer látogatót befogadni képes fedett helyszínre, amilyen nem volt nekünk. Szerencsére egy cég felajánlotta, hogy felépíti a csarnokot, és a rendelkezésünkre bocsátja. Az IEC (International Eucharistic Congress) épülete ma kulturális centrumként, közösségi központként funkcionál. Ezenkívül fel kellett újítanunk a cebui püspökség szemináriumait, ahol a kiegészítő létesítmények kaptak helyet.

– A záró szentmisén másfél millióan jelentek meg, hogyan tudtak ekkora tömeget mozgatni a városban úgy, hogy nincs is európai értelemben vett tömegközlekedés?
– Természetesen ekkora sokaságot csak szabad téren tudtunk elhelyezni, egy olyan területen, amelyet a tengertől foglaltunk vissza Cebu város peremén. E hatalmas mezőt szabályos „utcák” tagolták, így a misére igyekvőket jól lehetett irányítani. Lényegében már a helyszínre eljutni is megfelelt egy zarándoklatnak.

– Sikerült már megvonniuk a mérleget, hányan érkezetek a különböző programokra?
– Ketté kell bontanunk a kérdést. Külföldről kétezer-ötszáz, a Fülöp-szigetekről hétezer-ötszáz regisztrált vendég érkezett, de számos nyilvános eseményt is rendeztünk, amelyre nem kellett bejelentkezni, ezekre sok százezren érkeztek.

– Voltak események vidéken is?
– A főbb rendezvényeket, így a nyitó- és zárómisét, a körmeneteket, a kongresszusokat Cebu városban tartottuk, de például az ifjúsági programokat a Cebu szigetével szemközti Lapu-Lapun rendeztük.

– Mi hagyta önben a legmélyebb nyomot az esemény kapcsán?
– A körmenet. Kellemes időben vonultak az emberek egy több kilométeres úton, gyertyával a kezükben, énekelve. Fantasztikus látványt nyújtott a sok százezer pislákoló gyertya lángja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.