Felcsúton drágábban építenek sportcsarnokot, mint stadiont

A Pancho Aréna építési költségeinek másfélszeresébe kerül az új beruházás.

MNO
2016. 07. 07. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredetileg kétmilliárd forintba került volna a felcsúti sportcsarnok, ám most már szinte biztos, hogy hatmilliárd alatt nem lehet megúszni az új beruházást – írta csütörtöki számában a Figyelő.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) egyébként a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) által igényelt 4,6 milliárd forintos társaságiadó-támogatásnak (tao) csak egy részét, 1,7 milliárd forintot ítélt meg. Igaz, más célokra további összegeket, összesen mintegy 3-3,5 milliárd forintot kap a FUNA az MLSZ-től. Sőt, a Figyelő információi szerint az MLSZ csarnoképítéssel kapcsolatos elutasítása nem végleges: a következő szezonon túlnyúló fejlesztéseket a további években támogathatják majd tao-pénzekből.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sportkomplexum nevet viselő sportcsarnok – amely konferenciaközpont is lesz – értékét a FUNA 5,7 milliárdra becsülte a pályázat benyújtásakor, ebből négymilliárdot akartak taóból finanszírozni. A szintén Felcsúton felhúzott Pancho Aréna ennek kétharmadából, 2,7 milliárd forintnyi taóból épült.

A csarnokban egyébként lesz parkettás és műfüves kis futballpálya, bokszring, kondigépek, szertárak, öltözők, irodák, orvosi szoba, büfé, konyha, tárgyalók, illetve két nagyobb és egy kisebb előadóterem is.

A FUNA egyik legjobb éve lehet a 2016–2017-es szezon – amikor a Puskás Akadémia már csak másodosztályú csapat lesz –, hiszen az előző szezonbeli 1,73 milliárdos tao-támogatáshoz képest idén már akár 3-3,5 milliárdot is kaphatnak. Tavaly az 1200 támogatott egyesületből 900 együttesen kapott ekkora összeget.

Az elmúlt öt évben csupán tavaly és a 2013–2014-es szezonban kaptak kevesebbet kétmilliárdnál, viszont az azt megelőző két esztendőben 2,5 milliárdnál is több tao-pénz kötött ki Orbán Viktor miniszterelnök falujában.

A Figyelő információi szerint a felcsúti tao-támogatások forrása a többségében a kormányfő apja, Orbán Győző által tulajdonolt Dolomit Kft.; valamint a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc és feleségének közös cége, a Mészáros és Mészáros Kft.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.