Miért nem volt helyszíni ellenőrzés?

Helyszíni ellenőrzések során le lehetett volna leplezni a csalásokat.

Hajdú Péter
2016. 07. 13. 4:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Figyelmen kívül hagyta a pénzügyi felügyelet a Quaestornál a kibocsátáshoz szükséges legalapvetőbb mutatót, amely a tőke és a kibocsátott kötvények arányát mutatja. Ez egy roppant egyszerű mutató, hiszen minden mérlegben szerepel a rendelkezésre álló tőke mennyisége, illetve ezzel szemben a tartozások között a kibocsátott kötvények értéke. A kettő között olyan nagy volt az eltérés, hogy azonnal föl kellett volna tűnnie, hogy valami nincs rendben a brókercégnél – nyilatkozta lapunknak Róna Péter közgazdász.

De más jelek is utaltak a szabálytalanságokra. Egy másik, hasonló ügyekben jártas szakember szerint a jegybank a befektetési vállalkozások minden egyes tranzakciójáról értesül, azaz megvan annak az esélye, hogy leleplezze az esetleges csalásokat. Persze ez nem egyszerű dolog, mert hatalmas mennyiségű tranzakcióról van szó, s ha a jegybanknak küldött összesített jelentésébe nem rakja bele a nem valós pénzmozgásokat a brókercég, adott esetben a Quaestor, akkor nem ez tűnik fel első pillantásra.

– De gyanúra ad okot, hogy például a Quaestor-ügyben a ténylegesen zárt tranzakciók száma jelentősen meghaladta a jegybanki engedély alapján történt kibocsátás mértékét. Ha pedig fölvetődik ez a gyanú, akkor érdemes helyszíni ellenőrzésen utánanézni, hogy minden rendben van-e a pénzek kezelésével. Amennyiben csak szúrópróbaszerű ellenőrzésre kerül sor, akkor is van esély a turpisság leleplezésére. Biztosan azonban csak akkor derülhet fény a csalásra, ha tételesen ellenőrzik a tranzakciókat. S miután a brókercégnél éveken keresztül zajlott a törvényellenes kötvénykibocsátás, lett volna idő a csalás felderítésére – tette hozzá.

Egy másik forrásunk ugyanezen a véleményen van. Helyszíni ellenőrzések során le lehetett volna leplezni a csalásokat. Ekkor ugyanis az ellenőrző hatóság az adott brókercégnél vezetett minden számlán zajló valamennyi pénzmozgásra vonatkozó összes adatot ellenőrizheti. A szabálytalan pénzmozgásokra utaló gyanú pedig nyilvánvaló kellett volna hogy legyen, hiszen a jegybank által megadott kötvénykibocsátási engedély ötvenmilliárd forintról szólt, a Quaestor azonban ezen felül még 160 milliárd forintnyi kötvényt bocsátott ki. Ez akkora eltérés, amelyet viszonylag gyorsan észlelnie kellett volna a felügyeletnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.