Nem akarnak zsebekben turkálni

Miért kell az igazgatóknak nyilatkozniuk vagyonukról? Egyetlen forint felhasználásáért sem felelhetnek.

Hutter Marianna
2016. 07. 07. 9:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghosszabbítja az intézményvezetők és helyetteseik vagyonnyilatkozatának leadási határidejét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) – jelentette be lapunk cikke után a központ. A Magyar Nemzet tegnap írta meg: a Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) érkezett panaszok szerint a Klik több helyszínen is két-három nappal a június 30-i határidő előtt szólította fel az érintetteket, hogy adják le vagyonnyilatkozatukat, holott a jogszabályok szerint a határidőről jóval korábban kellett volna értesíteni őket. Az intézményfenntartó lapunknak adott válaszában elismerte: a vonatkozó törvény előírja, hogy az érintetteket a vagyonnyilatkozat-tétel esedékessége előtt 30 nappal erről tájékoztatni kell, ezért augusztus végéig meghosszabbította a vagyonnyilatkozat benyújtásának határidejét. Ez egyben azt is jelenti: a június 30-i határidő elmulasztása nem jogvesztő.

A Magyar Nemzet arról is érdeklődött a Kliknél, hogy milyen szakmai indokok alapján kell az igazgatóknak nyilatkozniuk vagyonukról, hiszen egyetlen forint felhasználásáért sem felelhetnek, tehát nincs lehetőségük visszaélni a közvagyonnal. A sajtóosztály leszögezte: visszautasítanak minden olyan állítást, amely szerint a Klik jogellenesen bárki „zsebében akarna turkálni”. Arra hivatkoztak, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében nemcsak annak kell kitöltenie a vagyonnyilatkozatot, aki önállóan gazdálkodik közpénzzel, hanem annak is, aki javaslatot tehet a gazdálkodással kapcsolatban. Ezért a köznevelési intézmény esetében annak vezetője és helyettese is köteles vagyonnyilatkozatot tenni. Hozzátették, hasonló a helyzet a felsőoktatási intézményekben is, ahol az egyetemi tanszékvezetők is rendelkeznek ilyen kötelezettséggel. A Klik arról is tájékoztatott, hogy az iskolaigazgatóktól bekért vagyonnyilatkozatot a munkáltató zárt borítékban őrzi, és az nem nyilvános. A boríték csak abban az esetben bontható fel, ha erre a fenntartót valamilyen jogszabály vagy bírósági eljárás kötelezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.