Nő a családon belüli gyermekrablások száma

A rendőrségnek nincs kimutatása az illegálisan külföldre vitt kiskorúakról.

Győr Ágnes
2016. 07. 04. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Becslések szerint jelenleg 16 millió úgynevezett nemzetközi házaspár él az Európai Unióban, évente átlagban 140 ezer bontóper indul ilyen pároknál. Az effajta házasságokon belüli, illetve a nem házastársi kapcsolatban élő vegyes nemzetiségű párok gyermekeinek száma értelemszerűen folyamatosan nő, ám ezzel együtt egyre gyakrabban fordul elő az is, hogy valamely szülő jogellenesen veszi magához a fiát vagy a lányát, s távozik vele a határon túlra. Az ilyen esetek száma évente körülbelül 1800-ra tehető. Az Európai Bizottság ezért a minap javaslatot tett azoknak az uniós szabályoknak a módosítására, amelyek a gyermekek védelmét szolgálják a szülői felelősséggel kapcsolatos határokon átnyúló jogvitákban, a felügyeleti és láthatási joggal, valamint a gyermek jogellenes elvitelével összefüggésben.

Megkerestük az ügyben a rendőrséget, hogy közelebbi képet kaphassunk arról, Magyarországon milyen gyakran fordul elő ilyen jellegű bűncselekmény.

A hatóság jelezte, noha meg tudják mondani, hány olyan lezárt eset volt, amikor olyan bűncselekményről volt szó, amelyben kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt folyt rendőri eljárás, de arra vonatkozóan, hány gyermeket vittek külföldre, már nincsen külön kimutatásuk. Az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikai (enyübs) rendszer alapján tavaly negyvenegy ügyet zártak le, amikor is kiskorú gyermeket a bíróság korábbi határozatával szembeszegülve magával vitt az elkövető. Ez 2011 óta a legmagasabb szám, 2014-ben ugyanis huszonhét, 2013-ban harminc, 2012-ben harminckilenc, 2011-ben pedig harmincegy ilyen esetet került be az enyübsbe. Fontos ugyanakkor felhívni arra a figyelmet, hogy a rendőrség által megadott ügyeknél az elkövető nem feltétlenül valamelyik szülő volt.

Megkerestük a Missing Children Europe nevű, segélyvonalakat tömörítő szervezetet is, amely arról tájékoztatta lapunkat, hogy tavaly összesen két esetben érkezett hozzájuk ilyen, családon belül elrabolt és határon túlra vitt magyar gyermekkel kapcsolatos bejelentés. 2015-ben kétszer kaptak arról is értesítést, hogy megkerült egy-egy ilyen körülmények közt eltűnt gyermek. Arra a kérdésünkre azonban, hogy az előző kettő megegyezett-e az utóbbiakkal, a nemzetközi szervezet nem tudott biztosat mondani. A Missing Childrennek magyarországi tagja a 116 000-s vonalon hívható Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány.

Magyarországon az egyik legismertebb, évek óta húzódó, határokon átnyúló gyermekelhelyezési per Nyíri Patríciához és koreai–francia férjéhez fűződik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.