Tízezernyi bombát dobtak le a gyakorlatozó szovjetek

A lakosság is guberált a lőtereken, csoda, hogy nem történt a hortobágyihoz hasonló tragédia.

Veczán Zoltán
2016. 07. 06. 3:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „hortobágyi” – helyesen nádudvari – lőteret évtizedeken át használták hadgyakorlatok céljára – idézte fel a helyszínt jól ismerő Vándor. Itt robbant fel nemrég az az elvileg már hatástalanított – tehát gyújtószerkezetétől megfosztott – szovjet bomba, amely négy tűzszerész halálát okozta, ötödik társuk pedig komoly sérülésekkel került kórházba.

Bármennyire is tragikus volt az eset, semmiképpen sem mondhatjuk, hogy teljesen elkerülhető lett volna, sőt,

a jövőben is előfordulhatnak hasonló balesetek.

Egy-egy gyakorlatnál ugyanis az egyes felhasznált bombákat csak a gyakorlatot éppen végző repülőezred adminisztrálta, és egy toronyba felküldött repülésvezető írogatta, hogy mely bombák találtak vagy nem találtak, a lőtérhez vezényelt helyi kiskatona pedig igyekezett berajzolni a találatok és a fel nem robbant bombák helyét. Ez hol sikerült, hol nem, hiszen sokszor több gép dobott le egyszerre több bombát – magyarázta a szakíró.

Aztán jött a lőtér saját tűzszerésze, és a fel nem robbant bombákat megsemmisítette. Elvileg. De mivel a bombák akkora detonációt okoztak, hogy a lőtér központjától 5-6 kilométerre levő Nagyiván házainak ablakai is sokszor betörtek, a világítóbombák pedig nappali fényt csináltak, így nem mindig tűnt fel, ha egy-egy szerkezet besült, míg mellette a többi felrobbant. A szűrés tehát korántsem volt tökéletes – mondta Vándor Károly. Előfordult, hogy délelőttől hajnali kettőig bombáztak a repülők, így ezerszámra zuhogtak a különféle bombák – világító- és gyakorlóbombák is – a talajra. Elég, ha csak töredékük sült be úgy, hogy nem vették észre a buzgó adminisztrátorok, és

máris több száz bombával számolhatunk a lőtereken.

A megsemmisítésnek sem volt annyira kidolgozott módszere, mint manapság: mellé tettek robbanóanyagot, és azzal robbantották fel a bombát.

Egyébként a repüléstörténész szerint érdekes az is, ahogy a helyi lakosság szimbiózisban élt a szovjetekkel: ha éppen nem volt gyakorlat, sokszor a parancsnokság engedélyével mentek „vasazni” vagy a világítóbombák ejtőernyőit összeszedni – ez utóbbiakból függönyt, ágyhuzatot készítettek –, mindezt gyakorlatilag közvetlen életveszélyben. Kész csoda, hogy senki sem halt meg a gyűjtögetésben. Állatokat is legeltettek a mezőn, volt, hogy eltévedt gépágyúlövedékek végeztek egy gazda lovaival egy pontatlan célzás miatt. Kunszentmiklóson volt egyébként az az eset, már 1990-ben, amikor a még itt tartózkodó szovjetek helikopterrel gyakorlatoztak, és a területen engedély nélkül tartózkodó fiatal fiúk sérültek meg a gyakorlat során. A helyiek és a szovjetek viszonya egyébként minden politikától függetlenül alapvetően pozitív volt, a nádudvari lőtér egykori parancsnoka még a kilencvenes évek közepén is visszalátogatott Magyarországra nosztalgiázni egy kicsit.

A nádudvari lőtér leggyakoribb vendégei egyébként a szakíró szerint a Déli Hadseregcsoport debreceni és kunmadarasi bombázó és vadászbombázó alakulatai, valamint kiskunlacházi, tököli és sármelléki vadászezredei voltak, ritkábban magyarok, és évi rendszerességgel előfordultak itt a keleti blokk más országainak katonái is.

Bombázáshoz használt lőtér egyébként több is volt az ország területén: a már említett nádudvari mellett ott volt a szovjetek kicsiny lőtere Kunszentmiklós mellett, ahol főleg csak gyakorlóbombákat, gépágyút, rakétákat használtak, valamint ott van Hajmáskér és Várpalota között az a lőtér, amelyet magyarok és szovjetek is használtak, és a mai napig is járnak ide lövészetekre. Mondani sem kell, természetesen mindhárom helyen használtak szovjet repülőgép-fedélzeti fegyvereket. Így pedig

még ki tudja, hány tűzszerész életét oltja ki egy évtizedek óta ott heverő bomba.

Egyébként szóltak egyes hírek arról, hogy a szomszédban működik még egy lőtér, a tilalmasi, ahol légvédelmi gyakorlatok folytak, azok a lövedékek viszont nem veszélyesek. Vándor helyesbített, valójában ez ugyanaz a lőtér, a légvédelmi lövedékek ugyanoda hullottak, mint a bombák, csak a lövegekkel másik irányból közelítették meg a területet. És ezek között is lehetnek életveszélyes szerkezetek, hiszen nem szükséges óriásdetonáció ahhoz, hogy kioltsa egy tűzszerész életét.

A nádudvari lőtéren talált bombaszerkezet kapcsán felmerültek olyan találgatások is, miszerint valamiféle sosem használt, abszolút ismeretlen bomba lehetett, ezért robbant fel. Vándor, aki a szovjet csapatok itt-tartózkodása alatt és után is sokat járt a lőtéren, úgy véli, erre a kérdésre a későbbi vizsgálat adhat választ. Azt azonban leszögezte, a 80-as évek végén több, akkor még újdonságnak számító, illetve akkor rendszerbe került bomba és nem irányított rakéta bevetését is látta a lőtéren (olyan akkori különlegességeket, mint például a rakétahajtóműves betonromboló, vagy az imitációs, vagy radarzavaró nem irányított rakéták). De ezzel nem volt egyedül: a lövészetek, robbanások látványa, illetve a összeszedhető és értékesíthető anyagok sok környékbelit is a lőtérhez vonzottak. Ezért is csoda, hogy korábban nem történt a tűzszerészekéhez hasonló tragédia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.