Több ezer embernek nem kéne meghalnia

Mindent meg fognak tenni, hogy a lehető legtöbb életet megmenthessék – mondta a helyettes tiszti főorvos a vastagbélrákszűrésről.

Konopás Noémi
2016. 07. 22. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden évben kétharmad Balassagyarmatnyi, azaz tízezer magyart sokkol az orvosa vastagbélrák diagnózissal. Kétségbeejtő tény, hogy az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a vastagbéldaganatok okozta halálozási arány, évente ötezer beteget veszítünk el annak ellenére, hogy ez a rákfajta akár teljesen gyógyítható lenne, ha időben észrevennék. Úgy tűnik, az egészségpolitika végre kísérletet tesz arra, hogy két évtizedes adósságát pótolva komolyabb szűrőprogramot dolgozzon ki és vezessen be Magyarországon.

– Terveink szerint 2017 második fél évétől 2018-ig két és fél millió 50–70 év közötti férfit és nőt szólítanánk szűrésre. A szűrőprogram jóval olcsóbb az államnak, mint a vastagbélrákban szenvedő páciensek kezelése, ami évente 22,5 milliárd forintjába kerül az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) – mondta az MNO-nak Kovács Attila helyettes tiszti főorvos. Az eddigi szűrési tapasztalatokból kiindulva úgy becsülik, jövőre a behívottak 46 százaléka vesz majd részt a vizsgálaton. Elgondolkodtató, hogy ilyen alacsony részvételi hajlandóság mellett is évente csaknem kétezer embert lehet megmenteni. Kovács Attila hangsúlyozta, igyekeznek a szűrési részvételt néhány éven belül 70 százalékosra emelni, ami a túlélők számát a sokszorosára növelné.

A programot két lépcsőben vezetik be: 2017–2018 között csak az önként jelentkező háziorvosok pácienseit hívják meg a szűrésre. A projektet uniós forrásból finanszírozzák majd. Eddig ötezer orvos jelentkezett a programra köszönhetően annak is, hogy a praxisok minden szűrendő páciens után 1000 forintot kapnak. 2019-től már minden háziorvosnak kötelező lesz részt venni az országos projektben, amit akkor már nem brüsszeli, hanem állami pénzből fognak fedezni. Kovács Attila elmondta: azért, hogy az orvosok továbbra is érdekeltek legyenek a vizsgálatok elvégzésében, az egészségpolitika igyekszik továbbra is prémiummal ösztönözni a őket.

Mivel a vastagbéltükrözés nagyon drága, hosszú vitákat követően arra jutott a szakma, hogy nemcsak a program, de a szűrés is kétlépcsős lesz: első körben egy immunkémiai vizsgálatot kell majd elvégezni, és azt követi a vastagbéltükrözés, de csak azoknál, akik az említett, otthon elvégezhető immunkémiai vizsgálaton fennakadnak. Az a cél, hogy száz emberből legkevesebb hetet sikerüljön kiszűrni az otthoni vizsgálattal.

A vastagbélszűrés kiterjesztése komoly előzetes felkészülést kíván, ugyanis az ellátórendszernek is olyan állapotban kell lennie, hogy a kiszűrt pácienseket fogadni és kezelni tudja. Itt nincs várólista, mert az azonnali lépés élet-halál kérdése. Vannak még fejlesztendő területek – így válaszolt arra a kérdésre a helyettes tiszti főorvos, hogy a magyar egészségügy mennyire felkészült, és hogy van-e elég aneszteziológus, aki, ha szükséges, altatást végez a tükrözés előtt. Előzetes becslések szerint a szűrőprogram miatt eleinte 30-40 ezerrel több kolonoszkópos vizsgálatot kellene végezni évente.

Míg Svédországban az első emlőszűrésre behívottak 95, addig Magyarországon csupán 43 százaléka jelent meg a vizsgálaton. Ez az arány is mutatja, hogy hazánkban komoly kampányra, átgondolt kommunikációra van szükség, hogy rávegyék az embereket az egészségtudatos gondolkodásra. Van, hogy nemcsak az előbb említett beállítottság hiányzik: a magyarok sokszor pusztán kényelemből sem jelennek meg a vizsgálatokon. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az elmaradottnak számító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azután, hogy megszervezték a nők emlőszűrésre szállítását, 70 százalékos lett a részvételi arány, miközben az országos átlag csupán 43 százalékos volt. Kovács Attila elmondása szerint a méhnyakszűrés részvételi arányán sokat segített, hogy védőnőket képeztek ki a feladat elvégzésére. A résztvevők jobban meg tudtak bízni a köztük élő szakemberben, és attól sem kellett tartaniuk, hogy a vizsgálatért cserébe hálapénzt kellene adniuk. Egész pályás letámadás a közösségi oldalakon – ebben látja a helyettes tiszti főorvos a szűrés célcsoportjainak megszólítási módját. Mint kifejtette, bár rengeteg tanulmányt végeztek, hogy minél sikeresebb kampányokat tudjanak megvalósítani, sajnos nincs tökéletes megoldás. „Nehéz ebben előrehaladni” – tette hozzá. De mint mondta, mindent meg fognak tenni, hogy a lehető legtöbb életet megmenthessék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.