Végveszélyben a gyermekhospice-ellátás

A jogszabályi háttér adott, a megfelelő állami finanszírozás nem, várnak az Emmi által ígért milliókra.

Kuslits Szonja
2016. 07. 13. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos anyagi gondokkal küszködik az ország első gyermekhospice-háza, a pécsi Dóri Ház. Ma már minden hónapban problémát okoz, hogy miből finanszírozzák a nővérek, orvosok, terapeuták bérét, de az is előfordult, hogy kikapcsolták az áramot – tudta meg lapunk Gyura Barbarától, a házat működtető Szemem Fénye Alapítvány elnökétől. Az alapító még 2006-ban kezdett harcolni azért, hogy Magyarországon is létesüljön egy gyermekhospice- ház, végül 2010-ben alapította meg a Dóri Házat, amelynek fő feladata nem elsősorban a palliatív, vagyis az élet végi ellátás (bár ez is elérhető), hanem a hozzátartozók mentesítése. Azok a gyermekek, akik gyógyíthatatlan betegek, de még 5-10 évig is élhetnek, minden évben 21 napot térítésmentesen tölthetnek náluk, hogy ezzel némileg tehermentesítsék az őket a mindennapokban ápoló családtagokat.

A pénzügyi problémák egyébként annak fényében is érdekesek, hogy lapunk már tavaly márciusban beszámolt arról: a kormány az egész országot lefedő, társadalombiztosítási finanszírozással működő gyermekhospice-ellátás megvalósításán dolgozik. A szaktárca akkor azt közölte: a már meglévő két gyermekhospice-ház mellé további három létesítését szorgalmazza. Ám úgy tűnik, ez a terv végül nem valósult meg, így továbbra is nehéz helyzetben vannak az érintett intézmények.

Gyura Barbara a ház finanszírozása kapcsán kijelentette: normatív támogatást nem kapnak az államtól, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemrégiben megítélt nekik ötmillió forintot, de már március óta várnak rá. – Ez arra lesz elég, hogy rendezzük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé fennálló tartozásunkat. Azonban a ház fenntartása havi 3-5 millió forintba kerül, ezt cégek, magánszemélyek adományaiból és pályázatokból igyekszünk kifizetni, a családok számára minden szolgáltatásunk ingyenes. A finanszírozás szempontjából a nyári időszak a legnehezebb, ilyenkor vészhelyzet üzemmódban működünk – szögezte le. Az elnök hangsúlyozta, bármilyen támogatás jól jön, ezért azt kéri, aki teheti, segítsen nekik.

– A Dóri Házat egy 70 négyzetméteres családi házból alakítottuk át, négy gyermeket tudunk benne egyszerre ellátni. Azonban azért, hogy többeket és még jobb körülmények között fogadhassunk, folyamatban van a Pécshez közeli Romonyán a Pillangó Ház tervezése. Ott vásároltunk egy 24 ezer négyzetméteres telket, de a 14 ágyasra tervezett ház felépítéséhez még nincs meg a kellő önerő. Őszre nemzetközi kampányt szeretnénk indítani, a célból, hogy összeszedjük a kellő mennyiségű pénzt. Ha sikerül felépíteni, az ápolás mellett készülünk terápiás ellátást, kápolnát, gyásztanácsadást is nyújtani a családoknak – közölte Gyura.

Az ország másik gyermekhospice-háza a törökbálinti Tábitha Ház, amely indulásakor szintén a Szemem Fénye Alapítvány keretein belül üzemelt, de már négy éve a Tábitha Nonprofit Kft. működteti. A szükséges anyagi forrást a megalakulás óta Galambos László vállalkozó biztosítja – ő adományozta az ingatlant, és saját költségén fölszereltette, miként a pécsi Dóri Házzal is tette korábban. Benyó Gábor, a Tábitha Ház orvos igazgatója arról beszélt lapunknak: öt ágyuk van, és évente 76 százalékos a kihasználtságuk, emellett százharminc-száznegyven családdal rendszeres ellátási kapcsolatban állnak.

A finanszírozás kapcsán kiderült: 27,5 millió forintos, éves ellátást térítő támogatást igényeltek az Emmitől, ezt nagy valószínűséggel meg fogják kapni, bár hivatalos értesítés még nem érkezett hozzájuk. Benyó szerint nagy gond, hogy bár a jogszabályi háttér tavaly óta adott, még sincs elkülönítve összeg a költségvetésben a gyermekhospice, palliatív ellátásra. Hozzátette: az országban sehol nincs olyan kórház, ahol működne ilyen ellátást nyújtó osztály. A végstádiumban lévő daganatos kicsiket ugyanott ápolják, ahol addig kezelték őket, annak ellenére, hogy az élet végi ellátáshoz már más szemléletre lenne szükség.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a felnőttek hospice ellátása is nehézségekkel küszködik; az országban mindössze kétszáz ágy áll rendelkezésre az élet végi ellátásra, miközben évente harminckétezer beteg halálozik el daganatos megbetegedések miatt. A WHO szerint legalább ötszáz ilyen ágyra lenne szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.