Rettegésben tartott utca

Kerítést rongálnak, lopnak, bájaikat kínálják a kisvárdai lakásotthon lakói.

Velkei Tamás
2016. 08. 29. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mulatós zene szűrődik ki a Báthory utcai lakásotthon nyitott ablakán, betölti a környéket, az ott lakók kénytelen-kelletlen hallgatják. Mindez sejteti, a lapunkat problémáikkal megkereső utcabeliek élete nem lehet könnyű. S hogy valóban nem az, arról gyorsan megbizonyosodhatunk: a következő ingatlanon élő Gyüre Andrásék csengője ugyanis nem működik – rendőri tanácsra. A kaput nyitó házigazda elmondja: azért kötötte ki, hogy éjjel ne zavarhassák a szomszédos lakásotthon éppen dorbézoló fiataljai. Erre ugyanis korábban gyakran volt példa.

A kertben illatozó rózsák, smaragdzöld gyep, mondhatnánk, idilli állapotok, ám erről szó sincs. Gyüréék háza a kilencvenes évek végén lett kész, éppen akkor, amikor a szomszédos telken egy lakásotthont hoztak létre. Az intézményben árva, félárva vagy nehéz szociális helyzetű gyerekek élnek – és keserítik meg az utca lakóinak mindennapjait. A Gyüre család élete például – a házaspár elmondása szerint – maga a pokol.

A szomszédból futball-labdát, térköveket dobáltak át a fiatalok, szilveszterkor petárdát, rakétát hajítottak a kertjükbe.

Az egyik bentlakó házilag készített nyílvesszőket is átlőtt, majd amikor a család szóvá tette, a lakásotthon vezetése azt felelte: a gyerek csak madarakra célzott. Gyüréék egy telefonnal rögzített felvételt mutatnak: az egyik incidens képei láthatók, illetve hallani, amint alpári hangnemben, válogatott szitkokat szórnak a fejükre alkalmi szomszédaik, miközben azt kiáltozzák: ne kamerázzon a férfi, mert az sérti személyiségi jogaikat. – Katika, a lakásotthon vezetője pár éve azt mondta, amikor átmentünk: egyszerűen nem bírnak velük – mesélik. Erre felvetették, helyezzék át az otthont, de azt a választ kapták, ha máshol lenne az intézmény, ott tiltakoznának a lakók. Egy idő után a házaspár a felettes szervekhez fordult. Eredménytelenül: a megyei gyermekvédelmiek leveleikre eleinte nem is válaszoltak, csak a város polgármesterének jelzésére kezdtek foglalkozni problémájukkal.

Gyüréék aláírásgyűjtést is kezdtek az utcában, hogy helyezzék máshová az otthont, az ívet szinte minden tulajdonos aláírta. Változás mégsem történt, ráadásul a város sem tud mit tenni, mert az ingatlan nem a település tulajdona. Végső elkeseredésükben a szociális államtitkárral szerettek volna találkozni; a minisztérium épületébe be is jutottak, de csak hivatalnokokkal tudtak beszélni. Ennek is már több mint egy éve, előrelépés pedig nem történt.

A család aztán úgy döntött, eladja az ingatlant, ám még jóval áron alul sem kellett senkinek. Akadt, aki megvette volna a házat, de amikor a szomszédok felől kérdezősködött, rögtön elállt a vásárlástól. Nemcsak Gyüréék szabadulnának otthonuktól: egy közeli házon még látni az „Eladó” felirat helyét, ám az ott lakók is hiába próbálkoztak túladni az ingatlanon.

A másik szomszéd sincs jobb véleménnyel az otthon lakóiról. Kasza József használtcikk-kereskedésébe már többször betörtek az otthon fiataljai. Egyszer a bejárat mellett vágtak lyukat a kerítésen, máskor az épület kerítésén átmászva adogatták át orgazdáknak az értékesebb holmit. Kasza József azóta szögesdróttal védi a területet. – Nem mondom, hogy tiltsák őket ki a városból egy tanyára, de az biztos, hogy vagy több nevelőre, vagy nagyobb szigorra volna szükség. Azt is átgondolnám a döntéshozók helyében, hogy legfeljebb öt srác legyen egy-egy helyen – mondja.

A seregnyi rossz tapasztalat ellenére a férfi munkát adott néhány fiúnak, amikor azok dolgozni szerettek volna nála, de az egyikük már az első napon a kasszában kotorászott, amikor azt hitte, nem látják. Egy másik „alkalmazott” ismerősének adott el egy szőnyeget, ám amikor sor került az adásvételre, a bolhapiac tulajdonosa észrevette, hogy a fiú még egy szőnyeget tekert az eladottba. Őt is rögtön elküldte.

Az otthon lakóival nemcsak a közvetlen szomszédoknak gyűlt meg a baja. – A macska csak ült a kerítésen, senkit nem zavart, mire a fiatalok megdobálták kővel. Amikor a férjem szóvá tette az incidenst az intézményben, még a nevelőnek állt feljebb – idézi fel Szoták Lászlóné. Kovács Lászlóné és Vas János nem úszta meg ennyivel: kertjükbe rendszeresen beugrálnak a fiatalok. Egyszer a kerti törpéjüket próbálták meglovasítani, máskor a villanyóra szekrényében tárolt cigarettájukat lopták el. – Szörnyen viselkednek. Van, amelyikhez szólni sem lehet, mert azonnal követ ragad, máskor minden átmenet nélkül belerúg a macskánkba – panaszolja Kovácsné.

– Ordítozva vonulnak, hiába van velük nevelő, rájuk sem szól, csak megy mellettük – dől a panasz egy másik szomszédból, Orosznéból is. – Képzelje, a férjemnek még ajánlatot is tettek a lányok: cigarettáért cserébe bájaikat kínálták. Kamera kellene ide, hogy a felvétel bizonyítsa: nem az utca találja ki a történeteket – teszi hozzá. Tóthné Annuska lánya a Báthory utcán keresztül járt iskolába, ám egy idő után inkább más útvonalat keresett, mert az otthonlakó kamasz fiúk folyton zaklatták. Papi Béláné háza elé szemetet dobálnak a fiatalok, virágait letapossák. – Ha szólok nekik, hogy ne tegyék, visszafelé csak azért is újra rálépnek – mondja az asszony. Gyakran lát mentőautót is az otthon előtt, úgy hallotta, olyankor azokat viszik el, akik „bekábítóznak”.

Az áldatlan állapotokkal kapcsolatban kíváncsiak lettünk volna a hatóságok véleményére is, de az otthon vezetője hamar leszögezi: ő nem nyilatkozhat. Ezért kérdéseket intéztünk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak, de nem kaptunk választ. Ugyancsak megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), a kisvárdai polgármesteri hivatalt, a helyi ellenzéki képviselőket, de nem reagáltak levelünkre. Így csak azokra a megállapításokra tudunk támaszkodni, amelyet Gyürééknek küldött az Emmi gyermekvédelmi és gyámügyi főosztálya. Megállapították, hogy problémájuk „valós”, a fiatalok viselkedése „valóban deviáns”, ám ez „sajnálatos módon napjainkban általánosan tapasztalható jelenség a kamaszkorú fiatalok körében és a gyermekvédelmi szakellátásban elhelyezett gyermekek esetében, családi neveltetésük hiányosságaiból fakadóan”. Megemlítették még, hogy a fiatalok szabálykövető magatartásának „kialakításához nélkülözhetetlen, hogy nevelésük integráltan valósuljon meg”. Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkára pedig még májusban beszélt arról, a gyermekvédelem megújításának egyik eleme, hogy 8-10 fős lakásotthonokban élhessenek a rászoruló gyerekek.

Lapunk csupán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrségtől kapott választ. Azt írták, a „megkeresésben szereplő kérdésekre vonatkozóan nem rendelkeznek konkrét kimutatásokkal”, mivel az otthonban lakókról nem vezetnek külön nyilvántartást. Közölték, a környéken élőktől nem érkezett bejelentés, ami azért is furcsa, mert az utcában élők azt mondták: többször is kihívták a rendőrséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.