Hetekig tarthat a román orvos kiadatása

Tiltott fegyverviselés miatt a gyanúsított ellen Romániában is eljárás indulhat.

2016. 09. 05. 5:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhúzódhat a nyíregyházi lövöldöző kiadatása, miután az egy ember halálát és egy másik súlyos sérülését okozó feltételezett elkövető azt szeretné, ha ügyében Romániában folytatnák le a bírósági tárgyalást. Az 54 éves D. S. a kolozsvári ítélőtábla pénteki tárgyalásán arra kérte az ügyében eljáró bírót, hogy ne adják ki a magyar hatóságoknak, elmondása szerint ugyanis Magyarországon nagyon sok megaláztatásban volt része.

A gyanú szerint a férfi múlt szerdán Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, megölte az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette. Az Evenimentul Zilei napilap honlapján közölt tudósítás szerint a gyanúsított – akit harmincnapos előzetes letartóztatásba helyeztek Kolozsvárott – elmondta, nem tervelte ki előre a bűncselekményt. Miután megölte a nyíregyházi nőt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette, beült az autójába, és előbb északi, majd keleti irányba menekült. Vallomása szerint tette után öngyilkos akart lenni, és mindenképpen román földön szeretett volna meghalni. – Bár 28 éve Magyarországon élek, igazi román vagyok. Nem akartam, hogy magyar földön temessenek el. Romániába érve öngyilkos akartam lenni, de a rendőrök gyorsabbak voltak nálam. Pedig már csak két teendőm volt hátra, és a búcsúlevelemet is megírtam – jelentette ki a kolozsvári ítélőtáblán tartott tárgyaláson a férfi, hozzátéve, azt tervezték, hogy összeházasodnak az általa agyonlőtt nővel.

A tüdőgyógyász orvos elvezetése közben, a rendőrök gyűrűjében a sajtónak azt nyilatkozta, hogy megbánta tettét, indítékairól azonban nem beszélt. Úgy fogalmazott, az áldozatainak is meg kellett volna bánniuk mindazt, amit vele tettek. – Egész regényt lehetne írni a történtekről – jelentette ki D. S., hozzátéve, a szüleik lelövését végignéző gyerekeknek azért kegyelmezett meg, mert megsajnálta őket. Kérdésre válaszolva elárulta azt is, hogy a gyilkos fegyvert a nyíregyházi piacon szerezte be, ahol szerinte bárki vásárolhat lőfegyvereket. Időközben kiderült, a román rendőrség az-után eredt az orvos nyomába, hogy a magyar–román határon való átlépése után bekapcsolta a mobiltelefonját. Innen Kolozsvár felé vette az irányt (a gyanúsított itt szerzett orvosi diplomát), ahol egy barátja lakásában próbált meghúzódni; a román rendőrök kommandósok kíséretében itt állították elő. D. S. ellen a hazája hatóságai is eljárást indítanak tiltott fegyverviselésért, valamint amiatt, hogy nem jelentette a határőrizeti szerveknél, fegyverrel lép be az országba. Előbbi bűncselekményért öt, utóbbiért tizenkét év börtönbüntetést kaphat.

Bár az orvos Magyarországnak való kiadatása formaságnak tűnik, az eljárás elhúzódhat. A román jogszabályok szerint egy román állampolgár akkor adható ki egy idegen államnak, ha a terhére rótt bűncselekmények alapján Romániában legkevesebb egy év letöltendő szabadságvesztéssel sújtható. Mivel a mostani ügyben uniós tagállamokról van szó, a kiadatás D. S. esetében már kibocsátott európai elfogatóparancs alapján történik, amelynek ügyében a bíróság jár el. A román orvos kiadatását a kolozsvári ítélőtábla már jóváhagyta, a gyanúsított fellebbezését pedig a bukaresti legfelsőbb bíróság fogja tárgyalni, ahol abban az esetben nem születik gyors ítélet, ha a bíróság további adatigényléssel fordul a magyar hatóságokhoz. A bíróság azonban nem azt vizsgálja, hogy a Magyarország által kikért nyíregyházi lövöldöző elkövette-e a bűncselekményt, hanem azt, hogy fennállnak-e a kiadatás feltételei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.