Parlamenti csata: mindenki meg akarja védeni az embereket

Már 145 videót átnéztek a nyomozók a Teréz körúti robbantás után.

2016. 09. 26. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégi Teréz körúti robbantás utáni első parlamenti ülésnapra került sor hétfőn a Tisztelt Házban. A felszólalásokban két közös gondolat volt: mielőbbi felépülést kívántak a megsérült egyenruhásoknak, a nyomozó hatóságoknak pedig eredményes munkát.

Már az első felszólalás, Kósa Lajosé (Fidesz) után kiderült, hol tartunk és mennyit tudunk hivatalosan: a beszédére adott államtitkári válaszban Kontrát Károly államtitkár közölte, csaknem másfél száz kamerafelvételt elemeztek ki a nyomozók, tanúkutatást is végeznek, valamint kiterjesztett helyszíni és szakértői szemlét – valamennyi szolgálat bevonásával –, és még hétfő délután nyilvánosságra hozzák azt a felvételt, amelyen az elkövető látható a nagykörúti térfigyelő képén. Kósával egyetértett abban, hogy a magyar emberek biztonságát érte támadás a hétvégén.

Robbantás volt a hétvégén a Teréz körúton – helyszíni MNO-riport, bizottsági ülés.

Szél Bernadett (LMP) felszólalásában a várt körök után arról beszélt, hogy a kormány a lobbierő mellé állt a munkavállalók helyett, szerinte stratégiai partnereknek a pékeknek és a kkv-knak kéne lenniük. Nyomatékosította, 2011 óta erősödött fel a kivándorlás Magyarországról, erre pedig nem lehet válaszul elfogadni EU-n kívüli országokból munkavállalók betelepítését – e helyütt a letelepedési kötvényre célzott.

A kormány részéről Cseresnyés Péter államtitkár elismételte a sarokszámokat: 2010 óta 660 ezer embert sikerült bevonni a munka világába, és már 250 ezer alatti a munkanélküliek száma, üres munkahelyeket pedig csak akkor töltenek fel unión kívüli állampolgárokkal, ha azokra a munkákra nincs magyar vagy uniós munkavállaló.

Szászfalvi László (KDNP) arra figyelmeztetett, hogy az EU bürokratái arra készülnek, hogy egy felső határ nélküli betelepítést készítsenek elő, a baloldal pedig tudomást sem vesz arról, hogy egyes településeken egyetlen éjszaka alatt 10 ezer, havi szinten 150 ezer bevándorló vonult át Magyarországon. Úgy látja, a vasárnapi népszavazás kérdése az, hogy beletörődünk-e hazánk gyengítésébe.

Dömötör Csaba államtitkár válaszul azt mondta, a települések fogják viselni a betelepítések legnagyobb terheit, ezért szembe kell nézniük az előttük álló nehézségekkel, illetve mindenkit arra buzdít, hogy vasárnap sétáljon el a szavazófülkéig.

Tóth Bertalan (MSZP) a hétvégi merénylettel kapcsolatban arra kérdezett rá, hogy hol van ilyenkor a belügyminiszter és a miniszterelnök, akik a saját mondanivalójuk hangoztatásakor olyan szívesen jelennek meg. Az ellenzéki párt frakcióvezetője arra figyelmeztet, hogy gondoljuk át, mi történhet meg egy átlagemberrel, ha a rendőrség emberei is ilyen védtelenek. A népszavazásra rátérve megismételte pártja hivatalos álláspontját, hogy a kérdés értelmetlen, ezért mindenkinek otthon kell maradnia, a kampány különben is gyűlölet- és félelemkeltő.

Dömötör Csaba válaszában sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szocialisták pártügyként kezelik a robbantást és a népszavazást.

Volner János Jobbik-frakcióvezető volt az utolsó szónok, ő amiatt emelt szót, hogy a Fidesz-média semmilyen eszközt nem sajnál arra, hogy politikusokat ellehetetlenítsen, saját példájára utalva elpanaszolta, öt alkalommal szerepelt Orbán Viktor kormánybiztosának, Andy Vajnának a tévéjében, egy alkalommal egy párkapcsolati szakember is elemezte a magánéletét anélkül, hogy Volnert személyesen ismerné. Szerinte a Fidesz megrendelésére folynak a megfigyelések.

Dömötör Csabának erre is volt válasza: a jobbikos média ténykedését és tartalmát elemezte, az elhangzott vádakra nem reagált, mindössze annyit: minden politikust megillet a magánélet védelme.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.