Quaestor-ügy: meghallgatják Tarsoly Csabát

A férfit csalással, sikkasztással vádolják.

MTI
2016. 10. 13. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügy tárgyalása július 12-én kezdődött a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság a mai tárgyalási napon tájékoztatást ad a tárgyalássorozat várható ütemezéséről, majd a vádlott meghallgatásával megkezdi a bizonyítási eljárást.

A Fővárosi Főügyészség Tarsoly Csabát és tíz társát különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett sikkasztással, csalással és más bűncselekményekkel vádolja. Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a 11 vádlott terhére. A bűnszervezetet irányító Tarsoly Csabát 753 rendbeli cselekménnyel vádolják, ezek alapján 5-től 25 évig terjedő fegyház szabható ki rá.

A vádbeli cselekmények elkövetési értéke mintegy 77 milliárd forint, az ügynek több mint harmincezer sértettje van.

A Quaestor-ügy tavaly márciusban pattant ki: a Magyar Nemzeti Bank március 10-én részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt.

A párt alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: hiányzik a vádlottak padjáról Matolcsy György jegybankelnök, aki a bankfelügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank vezetőjeként „a fő felelőse annak”, hogy ilyen megtörténhetett; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki „közpénzmilliárdokat parkoltatott a fideszes brókernél”; és Orbán Viktor miniszterelnök, „aki bennfentes információval élhetett vissza”, amikor még a csőd nyilvánossá válása előtt utasította a minisztériumokat a pénz kimentésére. Varju László úgy vélte, hogy ők hárman csak Polt Péter legfőbb ügyésznek köszönhetik, hogy nem vádolták meg őket. A DK szerint egy demokratikus jogállamban a teljes kormány belebukott volna egy ilyen ügybe, az Orbán-rendszer bukása után pedig független szakértőkkel kell kivizsgáltatni a Fidesz vezető politikusainak szerepét a 150 milliárd forintos Quaestor-csalásban – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.