„Rajzok” okozták Vizoviczki vesztét

Hamis könyvelést vezettek a diszkópápa hálózatában működő cégek.

Lőrincz Tamás
2016. 12. 13. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iratismertetéssel folytatódott a Fővárosi Törvényszéken a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekmények elkövetésével vádolt Vizoviczki László ügye. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a korábban szórakozóhelyeket működtető vállalkozó és harminckét társa legalább 825 millió forintos kárt okozott az államnak.

A Fővárosi Törvényszéken bemutatott iratok szerint a vállalkozó által működtetett szórakozóhelyeken olyan szisztémát alakítottak ki, amelynek segítségével szervezetten tudták eltitkolni a valós bevételeket. Az üzletvezetők minden buli végén részletes feljegyzést készítettek, amelyből kiderült, hogy mennyi volt az aznapi valós bevétel. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azonban azt állapította meg, hogy ezek a feljegyzések – amelyeket a tanúk egyöntetűen csak rajzoknak neveztek – jelentős mértékben eltérnek a hivatalos könyvelésekben feltüntetett adatoktól. Az ügyészség szerint a hálózatban részt vevő 16 cég könyvelése nem volt valós, mert egyebek mellett nem tüntették fel benne az összes bevételt, valamint olyan kiadásokat sem írtak bele, mint például a dj-k fizetése, a ruhatárbevétel, a borravaló, az alkalmazottak valós bére, valamint a beszállítóknak fizetett tényleges kiadások. Vizoviczki László közeli bizalmasai a „rajzok” alapján havonta összesített feljegyzéseket is készítettek.

A nyomozati iratokból az is kiderült, hogy a szórakozóhelyeken szigorú szabályok vonatkoztak az alkalmazottak készpénzhasználatára is. A pultosok a legtöbb helyen nem tarthattak maguknál pénzt, de a kasszában sem lehetett három ötezresnél több. A nagyobb címleteket a „ledobóba” tették – ami a gyakorlatban egy pult alatti széfet jelentett –, ide került a borravaló is. A ledobóban összegyűlt pénzről is feljegyzések készültek minden rendezvény végén, és ha a standolásnál eltérést találtak, akkor azt levonták a dolgozók fizetéséből. A bevételt mindennap összeszedték Vizoviczki László bizalmasai.

Az üzlet feltehetően jól ment, erre utal legalábbis, hogy a diszkópápaként is ismert Vizoviczki augusztusban egy összegben fizette ki 250 milliós óvadékát, így azóta házi őrizetben várja a tárgyalások a végét. A 2012-es letartóztatásakor lefoglalták a nála talált pénzt, így nem tudni, hogy miből tudott ekkora összeget befizetni, a bíróság ugyanis ezt nem vizsgálja.

Vizoviczki László ellen egy másik ügy is folyamatban van, 2014 óta ugyanis rendőrségi vesztegetéssel is vádolják. Ennek az ügynek a vádirata huszonegy olyan vádlottat tart számon, aki hivatali vesztegetésért, hivatali visszaélésért, illetve közokirat-hamisításért felelhet. Az eljárásban szereplő négy volt rendőrfőtiszt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda korábbi magas beosztású munkatársai a főügyészség szerint rendszeresen százezres, milliós összegeket kaptak Vizoviczki Lászlótól, hogy szórakozóhelyei illegális rendőri védelemmel működjenek, a konkurens mulatóhelyeken pedig a bezárás érdekében razziákat tartsanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.