Botrányos filmjét magyarázza a rákellenes liga

A megdöbbentő reklámban a daganatos beteg vádlott, akinek ítélete a rák. Petíció indult a film ellen.

Kuslits Szonja
2017. 01. 23. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádlott, álljon fel, az ítélet: rák! – hangzik el a Magyar Rákellenes Liga legújabb, 1%-os kampányfilmjében. Ebben a bírónő, akit a rákkal szintén megküzdő Tallós Rita színésznő alakít, azzal indokolja a „büntetést”, hogy a vádlott, aki a daganatos beteg, tulajdonképpen saját egészségtelen életmódjának és a sportolás hiányának „köszönheti”, hogy a bíróság rákra ítéli.

A felháborító, a beteget hibáztató kampányfilmet online már több százan bírálták, petíció is indult azért, hogy a liga kérjen bocsánatot, töröljék a videót, és fogalmazzák újra a mondanivalójukat. „Ha ez nem sikerül, akkor hagyják abba a működésüket azonnali hatállyal!” – olvasható a szövegben. Eddig több mint ezren írták alá a petíciót.

A rákellenes liga a hatalmas felháborodás és ellenállás ellenére kitart az áldozatokat hibáztató kampányfilm mellett, és a Facebook-oldalán magyarázkodik. Azonban úgy tűnik, csak olajat öntött a tűzre, ugyanis közölte: többen támadásnak vélték a reklám figyelemfelkeltő tartalmát, a félreértések miatt pedig szeretnék tisztázni a liga üzenetét. „Tekintettel arra, hogy ennek az évnek a mottója az egyén és a társadalom felelősségének hangsúlyozása, ezért ennek a reklámnak a célja a magyar társadalom megszólítása. Az idei cél a megelőzésre, az egészséges életmódra való felhívás, hiszen ebben van az egyén felelőssége, a genetikai adottságokon és a környezeten nem tudunk változtatni!” Érveiket számokkal igyekeznek alátámasztani, mint írták: az ingyenes szűrővizsgálatok részvételi aránya 40 százalék körüli, és a panaszt okozó daganatok 70 százaléka már áttétes. Szerintük a film célközönsége a még nem beteg, de helytelen életmód miatt fenyegetett emberek csoportja, amelynek figyelmét csak erősebb üzenettel lehet elérni.

Az üzenet valóban „erős” lett, de vélhetőleg nem azokhoz jutott el elsősorban, akiknek címezték. A magyarázkodás alatt is számtalan megdöbbent, haragos és felháborodott kommentet lehet olvasni. Többen jelezték, hogy a kisfilm miatt biztosan nem fogják adójuk egy százalékát a Magyar Rákellenes Ligának adni. Voltak, akik arra is felhívták a figyelmet, egészségesen éltek, sportoltak, fiatalok, mégis rákot diagnosztizáltak náluk, és ez a betegség messze nem csupán az életmóddal függ össze.

Szentesi Éva, a WMN.hu főmunkatársa, aki a petíciót is indította, arra hívta fel a figyelmet: felelősségre kellene vonni azokat, akik a videót készítették, hiszen a daganat kialakulásában pszichoszomatikus és genetikai tényezők is szerepet játszanak, nem csupán az életmód. Kézenfekvő példának hozza a tumorral küzdő gyerekeket, akik vélhetően nem a helytelen életmódjuk miatt szenvednek a betegségtől.

 A rákellenes ligának korábban is volt gondja reklámügy miatt

Másfél éve bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal egy olyan céget, amely megtévesztő módon népszerűsítette daganatos betegeknek szánt portékáját. Csökkentett deutériumtartalmú vizeit a Bio-Herb Kft. a „A Magyar Rákellenes Liga ajánlásával!” szlogennel hirdette, holott a 105-Deuterium Water Balance nevű ivóvizük nem minősült sem gyógyszernek, sem pedig gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású készítménynek. Erről az illetékes szakhatóságok is kiadtak állásfoglalást. A cég reklámjában ennek ellenére azt sugallta, hogy vizének gyógyító hatása lehet – emiatt szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal 1,3 millió forintos bírságot a cégre. A büntetés pontos oka az volt, hogy a hatóság úgy ítélte meg: a daganatos betegségek ellen küzdő szervezet ajánlása miatt a betegek azt gondolhatták, hogy az kedvező hatású a rákos megbetegedések ellen, alkalmas lehet azok megelőzésére és gyógyítására. A bírságra okot adó termék egyéb, különleges táplálkozási célú élelmiszernek sem minősül, hatását semmilyen elfogadható vizsgálat nem igazolta. Egyszerű, általános közfogyasztásra készült élelmiszernek minősül.

A Magyar Rákellenes Liga még 2012-ben kötött támogatási megállapodást a Bio-Herbbel, amely két évig volt érvényben. Ez teremtett lehetőséget arra, hogy a cég feltüntesse a Magyar Rákellenes Liga logóját és „A Magyar Rákellenes Liga ajánlásával!” feliratot egyes termékeinek palackjain. A hatóság határozatában a liga felelősségét is megállapította, de az egyesülettel szemben nem látta indokoltnak bírság kiszabását. (Sz. E.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.