Gerilla Grill: vízisakk és kutyaitató készült Budapesten

Egyetemisták készítettek közösségi teret a Duna mellett.

MTI
2017. 01. 31. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) 2011-ben indult el az első Beton kurzus az S’39 Hybrid Design Manufacture szervezésében azzal a céllal, hogy a hallgatók először elméletben, majd gyakorlatban is megismerkedhessenek a beton kreatív felhasználási módjaival. Az egyetemi kurzuson eleinte csak a BME építész és egyéb mérnök szakos hallgatói vehettek részt, de később más felsőoktatási intézményekből is lehetett jelentkezni, így az elmúlt években már forma- és bútortervezők, valamint képzőművészek is bekapcsolódtak a munkába – idézi fel a szervezők közleménye.

A többféle területről érkező hallgatók egymást inspirálva minden évben izgalmas köztéri munkákkal zárják a szemesztert, így volt ez 2015-ben is, amikor a Gellért tér alatt, a budai alsó rakparton, a Szabadság híd melletti rézsűs területen dolgoztak a fiatalok. A diákok akkor a területre betonból kis padokat öntöttek, amelyekről nemcsak szép kilátás nyílik, de a folyóval kapcsolatos érdekességeket is lehet olvasni rajtuk. Tavaly a Beton kurzuson részt vevő mintegy negyven egyetemista ezt fejlesztette tovább a Valyo – Város és a Folyó Egyesület segítségével, munkájuk a Kifolyó nevet kapta.

A projekt központi része a Gellért téri Gerilla Grill, amely egy betonból készült, Duna-parti sütögetőhely, amelyen a város közepén, mégis a forgalomtól távol, közvetlenül a vízparton készítheti el bárki az ebédjét. A hallgatók kutyaitatók kialakításával az állattal érkezőkre, a vízisakkal a játékos kedvűekre is gondoltak.

A rakpart Gellért tér alatti részét az autóforgalom miatt nehéz megközelíteni, ezért az egyetemisták Kövesd a teknőst! mottóval jelzéseket készítettek, valamint szintén a közlekedést segíti a lenti sétányon található gázló, amelynek segítségével végig lehet sétálni a parton, a kifolyó alatt, a városlakók által kialakított sziklapezsgőfürdőhöz.

A Beton kurzus februárban, a második félévben újraindul, és új diákok, például tájépítész hallgatók is bekapcsolódnak a Kifolyó továbbfejlesztésébe és csinosításába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.