Hova tegyék gyereküket a dolgozó kismamák?

A gyed extrával sok szülő hamarabb visszamenne dolgozni, de kevés a bölcsőde, és döcög a bővítés.

Veczán Zoltán
2017. 01. 23. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyed extrának köszönhetően az édesanyának akkor is jár a támogatás, ha a gyermek hároméves kora előtt visszamegy dolgozni. Arra viszont nem gondolt a kormányzat, hogy a bölcsődehálózatot ehhez mérten időben és hatékonyan bővítse, így a munkába visszatéréshez kedvet kapott sok ezer szülő gyermeke bölcsőde helyett csak egy várólistán kap helyet. A kormány rendelettel meg EU-s forrásokkal próbálja orvosolni a helyzetet, a szakma aggódik.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára korábban arról beszélt, hogy 2016-ban, a gyed extra bevezetésének harmadik évében már 70 ezren igényelték ezt a támogatást. Ez a választás szabadságát nyújtja a családoknak: azokat is támogatja, akik otthon maradnak a gyerekekkel, meg azokat is, akik munkát vállalnak mellette. A gyermekek elhelyezésének kérdése viszont megválaszolatlan maradt.

– A gyed extra bevezetése óta egyes településeken vagy kerületekben komplett várólisták alakultak ki a bölcsődéknél – mondta lapunknak a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Szűcs Viktória szerint főleg a kétévesnél vagy akár egyévesnél is kisebb gyerekek körében látszik a jelentkezési „robbanás”. A gyed extrát ugyanis féléves kortól igénybe lehet venni, így sok édesanya él is a lehetőséggel, aki vissza akar menni dolgozni.

Ezt a tendenciát erősítette meg lapunknak az újbudai Egyesített Bölcsődei Intézmények vezetője, Unger Katalin is, aki szerint a kerületben korábban is meglévő hosszú várólisták tovább nyúltak. Volt olyan budapesti szülő, aki arról számolt be lapunknak, hogy féléves gyermeke csaknem óvodás lett volna, mire sorra kerül.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint már a nagy gyedhullám előtt, 2015 végén 1795 gyereket utasítottak el férőhelyhiány miatt, de még többen lehetnek, akik inkább nem is jelentkeztek. Holott eleve óriási a lemaradás a bölcsődei férőhelyek számában: évente 90-92 ezer csecsemő születik, így mintegy 250 ezer kisgyermek érintett a kérdésben, férőhely viszont mindössze 40 ezer van, azaz 16 százalékuknak jut – emlékeztetett Szűcs Viktória.

Hazánk a 2002-ben elfogadott, úgynevezett barcelonai célkitűzések értelmében vállalta, hogy 2010-ig a három évnél fiatalabb gyermekek harmadának biztosít bölcsődei ellátást, de ennek a fele sem teljesült. Az uniós átlag egyébként magasan a magyar feletti, 27 százalékos. Hazánkban ráadásul nagyon egyenetlen a bölcsődék eloszlása is: a fővárosban van az intézmények harmada, míg egyes régiókban sok helyen semmilyen ellátás nincs. Pedig minimum 60 ezer férőhely kellene, ami legalább 25 százalékos bővítést jelent Szűcs Viktória szerint.

A kormány jogszabályi változtatásokkal is próbálkozik: Novák Katalin korábban elmondta, január 1-jétől a gyermekvédelmi törvény értelmében a 10 ezer fősnél nagyobb településeken kívül ott is létesíteni kell bölcsődét, ahol legalább 40, három évnél kisebb gyermek van, illetve ott is, ahol legalább öt szülő igényli.

– Az államtitkár a választási lehetőségek bővüléseként kommunikálta, hogy idén a klasszikus bölcsőde mellett lesz mini-, családi és munkahelyi bölcsőde is. Ez most még csak az átalakításokat takarja, például hogy 2017. augusztus 31-től az egységes óvoda-bölcsődék nem működhetnek tovább, azokat tiszta profilú óvodaként, illetve tiszta profilú bölcsődeként kell majd működtetni – árnyalta a képet Szűcs Viktória. A családi napközik, ha a jövőben csak három év alattiakat kívánnak ellátni, 2017. január 1-jétől át kellett alakuljanak úgynevezett családi bölcsődékké. Ha mind így tennének, az a kormány matematikája szerint további nyolcezer „bölcsődei” férőhelyet jelentene, de volt jó pár olyan intézmény, amely nem tudta vállalni az átállást, és inkább „lehúzta a rolót”.

A hét végén Novák Katalin azt is bejelentette, hogy 2014 és 2020 között százmilliárdos EU-s célforrásból harmadával növelik a bölcsődei férőhelyek számát, ami számban egybeesne a szakemberek igényével, de a gyedhez képest igencsak megkésett: a férőhelybővítés a gyed extra hetedik évére fejeződne be – amikorra az első igénylők gyermekei már bőven iskolások lesznek.

– Az is kérdés, hogyan és kiknek ítéli oda ezt a pénzt a kormány – emelte ki Szűcs Viktória. Hiszen éppen a legszegényebb régiókban nincsenek meg a személyi feltételek egy uniós pályázat megírásához, vagyis ott, ahol a legnagyobb szükség lenne a gyermekek szociokulturális fejlődéséhez a bölcsődére. Az sem világos, hogy a bölcsődék fenntartását miből finanszírozzák majd, mert a gyermekek után kapott állami normatíva alig a felét fedezi a költségeknek. Szűcs Viktória jelezte: maga a szándék és az irány jó, de a megvalósításhoz szükséges források, az időben történő intézkedés és a rendszerszintű gondolkodás hiányzik a kormány részéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.