Kétpárti lett az ötpárti találkozóból

Az MSZP és a KDNP távol maradt, a Fidesz pedig csak két szakértőt küldött az egyeztetésre.

Markotay Csaba
2017. 01. 17. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A civil szervezetek átláthatósága ügyében a Jobbik kezdeményezett tanácskozást, de arra az MSZP és a KDNP el sem ment, a Fidesz pedig mindössze két szakértővel képviseltette magát, akik – a jobbikos és LMP-s politikusok tájékoztatása szerint – lényegében csak lejegyzetelték javaslataikat.

A Jobbik a múlt héten kezdeményezett ötpárti találkozót, azután, hogy a kormány támadást indított egyes civil szervezetek ellen. Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke akkor úgy fogalmazott: „A Soros-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött. Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége.” A fideszes alelnök az ATV műsorában meg is nevezett több szervezetet (Társaság a Szabadságjogokért, Helsinki Bizottság, Transparency International), amelyeket szerinte vissza kell szorítani Magyarországon.

A kétpárti egyeztetés után a jobbikos Staudt Gábor azt mondta: a szabályozás valóban megérett a változtatásra, és szeretnének egységre jutni a parlamenti pártokkal. Tévesnek nevezte ugyanakkor, hogy csak a külföldi finanszírozást kellene vizsgálni a civil szervezeteknél. Mint mondta, az átláthatóságnak mindenkire vonatkoznia kell, mert nem lenne jó, ha ebből boszorkányüldözés lenne. Több kérdést is felvetett: vajon az uniós források külföldi pénznek számítanak-e, mi van azokkal a nemzetiségi szervezetekkel, amelyek az anyaországból kapnak támogatást, illetve szerinte az sem mindegy, hogy a civilek közpénzt vagy magánadományokat használnak fel. A kormánypártok által tervezett vagyonnyilatkozat-tételi kötelességet pedig „kétélűnek” nevezte, mert szerinte a vagyonok elrejtését ez a parlamenti képviselőknél sem akadályozza.

A szintén jobbikos Szávay István azt mondta, hogy a Fidesznek először a saját háza táján kellene szétnéznie, hogy vajon a Civil Összefogás Fórum milyen forrásokból és milyen pénzekből plakátolja tele az országot. „Az átláthatóságot itt kellene elkezdeni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a párt az átlátható, erős és sokszínű civil szervezetekben hisz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány most még csak néhány civil szervezetet támad (olyanokat, amelyekkel egyébként sok szempontból a Jobbik sem értett egyet), de „ne legyenek illúziók afelől, hogy mások is következnek majd”, olyanok, akik a kormányt kritizálják.

Szávay István az egész civil szféra elleni támadásról beszélt. A teljes jogszabályi környezetet ugyan valóban át kell tekinteni, de ezt a munkát nem azzal kell kezdeni, hogy ki kap külföldről pénzt. Szóvá tette azt is, hogy a kormány feleannyi keretet szán a civilek támogatására, mint korábban az MSZP, illetve az állami pénzekre pályázó szervezetek fele semmilyen támogatást nem kapott. Vagyis szavai szerint először a finanszírozás általános reformját kell elvégezni, illetve a civilek támogatását többszörösére emelni, és a mindenkire vonatkozó általános reform részeként lehet egyéb elemekről is beszélni.

A politikus a találkozó után lapunknak azt mondta: azt várja a Fidesztől, hogy egy újabb ötpárti találkozót hívjanak össze az ügyben, amelyen már érdemben tudnak egyeztetni a kérdésekről.

Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője a többi között arról beszélt a találkozó után, hogy a Fidesz példa nélküli támadást indított a civil szféra ellen, ami ráadásul alaptalan is, ahogy a Norvég Alap esetében már korábban kiderült. Szerinte változtatásra, csiszolásra mindig szükség van, azonban nem a civil szervezetek befolyásolják a politikát, hanem épp fordítva, a támogatásokon keresztül a pártpolitika befolyásolja a civileket, amit elfogadhatatlannak nevezett. Párttársa, Ferenczi István elnökségi tag azt mondta, „vékony a jég”, ha a civileket politikai tevékenység mentén osztályoznák, és nem szeretné, ha ezt a kormány döntené el.

Az MSZP távol maradt a találkozótól. A párt közleményben jelezte: álláspontja szerint nem lehet a civil szervezetek sorsáról nélkülük tárgyalni. Ezt a Jobbik úgy kommentálta, hogy a szocialisták mindig találnak okot, miért nem vesznek részt egy egyeztetésen, az LMP pedig úgy fogalmazott: ha az MSZP-s képviselők nem járnak el a munkahelyükre, akkor ne vegyék fel a fizetésüket és vonuljanak ki a parlamentből.

A KDNP-s Hollik István egy más témában tartott tájékoztatón úgy fogalmazott: furcsa ötpárti találkozót hirdettek meg, azon ugyanis konkrét törvényjavaslat nem került elő, így szerinte mindössze „politikai ötletelés” történhetett. Egyúttal azt kérte, hogy várják meg a kormány javaslatát az ügyben. (Ezt ugyanis eddig nem tették közzé. Mindössze annyi jelent meg a hírekben, hogy várhatóan a civil szervezetek vezetőinek is vagyonnyilatkozatot kell majd tenniük.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.