Lázár 180 fokos fordulata

Kiderült, kik és mekkora illetményért vettek részt a dísztárgyak visszavásárlásáról szóló tárgyalásokon.

Horváth Csaba László
2017. 01. 14. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek szerint nem titkosíthatta volna 2013-ban Lázár János a Seuso-kincsek visszaszerzésének egyes részleteit, mégis megtette: harminc évre minősített adattá nyilvánította. Útjába azonban akadály került, ezért nemrég váratlanul felülvizsgálta és megszüntette a saját minősítését. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet által indított per miatt tehetett 180 fokos fordulatot. Lapunk körülbelül egy évvel ezelőtt közérdekűadat-igényléssel fordult a Miniszterelnökséghez. Azt akartuk ilyen hivatalos formában megtudni, hogy ügyvédként kik és mekkora illetményért vettek részt a IV. században készült dísztárgyegyüttes visszavásárlásáról szóló tárgyalásokon. A Lázár János vezette tárca azonban megtagadta az információk kiadását. Arra hivatkozott, hogy a kormány szerint jelentősen rontaná saját tárgyalási helyzetét, ha annak akár a legkisebb részletéről tájékoztatnák a nyilvánosságot.

Lapunk azonban nem hitt neki, s a Fővárosi Törvényszékhez fordult, ugyanis a Seuso-kincsek visszavásárlását közpénzből fizették, így az azokkal kapcsolatos adatok közérdekűnek minősülnek.

A bíróságtól azt kértük, hogy kötelezzék a tárcát a kért adatok kiadására, ám ekkor az is kiderült, hogy Lázár János nemcsak hogy nem adta ki, de 2043-ig titkosította azokat. A bíróság kénytelen-kelletlen a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, hogy titokfelügyeleti eljárás keretében derítse ki, valóban jogos volt-e Lázártól az adatok titkosítása. A NAIH tehát megkérdezte a Miniszterelnökséget, hogy volt-e, és ha igen, akkor mi volt a titkosítás oka. Válasz helyett azonban Lázár inkább gyorsan feloldotta a titkosítást.

Erőfeszítéseink gyümölcse a HVG.hu ölébe pottyant. Helyettünk ugyanis ez a lap hozhatta nyilvánosságra, hogy a tizenötmillió euróért, azaz nagyjából négy és fél milliárd forintért visszavásárolt Seuso-kincsek hét darabjának hazahozatalát nem más, mint az igazságügyi miniszter ügyvédi irodája bonyolíthatta le, pedig rajta kívül más ügyvédek is dolgoznak Magyarországon. A Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda 43 millió forintot kapott az államtól a munkára.

Az ügynek itt nincs vége. A Miniszterelnökség bár először arra hivatkozva tagadta meg a tájékoztatást, hogy azzal jelentősen rontaná a kormányzat tárgyalási pozícióit, ám most kiderült, hogy ez nem igaz. A tárgyalások ugyanis nem zárultak le, továbbra is zajlanak. Tehát először vagy füllentett a Lázár János vezette tárca, vagy pedig a kormány most szándékosan rontja a saját tárgyalási pozícióját.

És persze az a nagyon életszerű következtetés sem zárható ki, hogy az egész mizériának Trócsányiék szerepe az oka, ami kínossá vált a kormánynak. Az, hogy az igazságügyi miniszter ügyvédi irodája számtalan állami megbízást kap és kapott, és emiatt volt szükség a titkosításra. Sokan emlékezhetnek rá, hogy a Fidesz 2003-ban hasonló megbízások miatt élesen bírálta a Medgyessy-kormány kancelláriaminiszterét, Kiss Elemért, aki az egyik ilyen ügy kipattanása után nem sokkal kénytelen volt lemondani. A fideszes Trócsányi László azonban előrelátó volt, mert miniszteri kinevezését követően azonmód kifejtette, hogy ő ilyen esetekben például nem tart összeférhetetlennek állami megrendeléseket.

A szóban forgó Seuso-kincsek darabjait az 1970-es évek közepén találta meg Sümegh József, a Fejér megyei kőszárhegyi kőbánya kisegítő munkása. Ma sem tudni, pontosan, hol bukkant a felbecsülhetetlen értékű késő római kori ezüsttárgyegyüttesre, pedig ez az információ létfontosságú volna a kincs magyarországi eredetének bizonyításához, és a még külföldön lévő darabok visszaszerzéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.