Megerősítik a határzárat a szerb szakaszon

Új, az eddiginél magasabb, erősebb kerítés épül a déli határon – mondta Bakondi György.

MTI
2017. 01. 20. 20:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bakondi György, akit arról kérdeztek, hogy Magyarország újfajta kerítést tesztel a déli határon, elmondta: egy rendszer továbbfejlesztéséről van szó.

Kifejtette: egyrészt a meglévő kerítésen fejlesztették az elektronikai eszközöket: hőkamera, éjjellátó berendezés, reflektorok, videokamerák működnek. Másrészt elkészült egy út, amelyen a járművek bármilyen időjárási körülmények között gyorsan tudnak közlekedni, harmadrészt egy újabb kerítés kísérleti szakaszát szemlélte meg a belügyminiszter. Az új kerítés az eddiginél magasabb, erősebb, „egyszerű vágóollóval nem lehet átvágni”. Lehetővé teszi, hogy jóval nagyobb nyomásnak ellenálljon a rendszer, illetve kevesebb emberrel is hasonlóan hatékonyan lehessen ellátni a határ védelmét – közölte a főtanácsadó.

Megjegyezte: az Európai Unió az elmúlt években „soha egy fillért” nem adott ilyen célokra.

Bakondi György, akit kérdeztek Donald Trump új amerikai elnök pénteki beiktatásáról is, elmondta: az Egyesült Államok és Magyarország elsősorban a nemzetközi politikai színtéren, a NATO-ban és az európai biztonság ügyében, de a többi között gazdasági és tudományos téren is együtt tud működni.

Úgy fogalmazott: aki figyelmesen hallgatta az új elnök beiktatási beszédét, hallhatta, hogy milyen kiemelt szerepet kapott benne a biztonság, összhangban az elnök kampányban tett ígéreteivel. Hozzátette: ebből arra lehet következtetni, hogy Amerikában jelentős szemléletváltás megy végbe, szakítanak a politikailag korrekt meggondolásokkal, egy, „a gazdaság való világából” érkező új vezető kerül a Fehér Házba, és minden bizonnyal olyan, az emberek sokaságát érintő kérdésekkel foglalkoznak majd, mint a nemzeti érdekek, a biztonság. Az új amerikai vezetés álláspontja sok rokon vonást mutat a magyar kormány biztonságpolitikájával – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.