A kórházi fertőzéses történeteket várják

Legalább 650-en halnak meg kórházi fertőzés miatt évente. Kampány kezdődött az érdemi ellenőrzésekért.

Kuslits Szonja
2017. 02. 28. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) nem mondja meg, mennyi a kórházi fertőzések pontos száma – helyesebben: a közzétett adatok nehezen értelmezhetők. és gyakran hiányosak –, de a helyzet folyamatosan romlik. Így indul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet legutóbbi felhívása. Kampányukban arra kérik az embereket, küldjék el kórházi fertőzésekkel kapcsolatos történeteiket, hogy ezek alapján felszólíthassák az ÁNTSZ-t az ellenőrzések lefolytatására. Máig huszonhárom panasz érkezett a szervezethez.

A vasárnap este közzétett felhívásban Asbóth Márton, a TASZ betegjogi és önrendelkezési programvezetője kitér arra, milyen könnyedén lehet halálos kimenetelű egy csonttörés utáni rutinműtét is. Példaként a huszonhét éves Bence történetét írja le, akinél a sikeres műtét után néhány nappal fájdalmas bőrkiütések, tályogok alakultak ki. A fiú mrsa-val, egy multirezisztens, azaz a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval fertőződött meg az intézményben. Ez a véráramba kerülve tüdőgyulladást, vérmérgezést okozhat, hagyományos antibiotikumokkal nem lehet leküzdeni, a fiú is belehalt a fertőzésbe. A zárójelentésre pedig mindeközben annyit vezettek fel: a halál oka vérmérgezés – írta Asbóth Márton.

Nem derül ki, hogy ez esetben fiktív vagy megtörtént esetről van szó, de az vitathatatlan, hogy a jelenlegi helyzettől egyik esetben sem állunk távol. Egyes kórházi fertőzésekkel ugyanis valóban nagyon nehezen birkózik meg a legyengült szervezet, gyakran súlyos következményei lehetnek. Ahogy arról nemrégiben lapunk is beszámolt, az európai egészségügyi fogyasztói index legfrissebb, 2016-ra vonatkozó jelentése szerint egyebek között messze nem megfelelő hazánkban az mrsa által okozott fertőzések száma. Magyarország egyébként a harmincadik helyen végzett a felmérésben szereplő harmincöt országból.

Bár a TASZ a fertőzésekre vonatkozó friss számokat nem ismeri, azt leszögezi: minden évben több száz – az ÁNTSZ szerint is hatszázötven – beteg hal meg emiatt. Azok között pedig, akik többhavi lábadozás után túlélik a fertőzést, nemritkán maradandó egészségkárosodás alakul ki.

Az érintettek panaszaikkal fordulhatnak ugyan az intézmény fenntartójához, ilyenkor az esetet vagy a fenntartó, vagy a kórház vezetője vizsgálja ki. Így pedig vitatható, hogy mennyire független és objektív a vizsgálat – hangsúlyozza a TASZ. Az igazgató ugyanis nem érdekelt abban, hogy kijelentse: a kórház szakmai hibát vétett.

Kérhető a betegjogi képviselő segítsége is. Asbóth Márton ezzel kapcsolatban is riasztó adatot közölt. Mint írta, a páciensek és a hozzátartozók inkább tanácsért fordulnak hozzá, panaszeljárásban csak az esetek tizenhét százalékában kérik a segítségüket.

Egy műhibaper pedig évekig is elhúzódhat, óriási költségei lehetnek, s egyáltalán nem biztos, hogy sikerrel zárul. Marad tehát a várakozás arra, hogy a hatóság lép, és érdemi változások történnek a fertőzések visszaszorításáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.