A pénz elfogy, a rüh és tetvek visszatérnek?

Veszélybe került alapellátás-fejlesztési program, lélegeztetőgépen a praxisközösségek.

Kuslits Szonja
2017. 02. 23. 11:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélybe került az EU-s forrásból finanszírozott, négy éve sikeresen működő, Alapellátás-fejlesztési Modellprogram, pedig a projekt sokat javított a hátrányos helyzetű térségekben uralkodó lesújtó körülményeken és a családok tudáshiányán. Az ország négy megyéjének 24 praxisában bevezetett program jelenleg 16 településre koncentrálódik; lényege, hogy a praxisközösségekben az orvosokat és az asszisztenseket gyógytornász, dietetikus, egészségpszichológus és népegészségügyi koordinátor is segíti.

A programnak köszönhetően a gyerekek játékos gyakorlati órákon, szakemberektől tanulhattak például helyesen fogat, vagy kezet mosni. Ezt később otthon szüleiknek is megtanították. Bagatellnek tűnik ez első hallásra, de amikor Kormos Ferenc, a Hanyi-menti Általános Iskola igazgatója arról beszél, hogy Átányban igen gyakran üti fel a fejét a rüh, az ótvar, a tetű, valamint a sárgaság... sokan korábban sosem mostak fogat, akkor már érthető, miért van ekkora szükség ezekre a kezdeményezésekre.

Közel százötven diák koptatja a szebb időket is megélt általános iskola padjait a Heves megyei Átányban. A tanulók 93 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű roma, a többiek „csupán” hátrányos helyzetűek. – A legnagyobb problémát az ő számukra a családi háttér okozza. A gyerekek már második osztályban elérik szüleik szellemi szintjét, onnantól kezdve pedig nagy százalékuk nem kap elég támogatást otthonról – hangsúlyozta Kormos Ferenc, az iskola szegényes informatikatermében. A térségben szinte minden intézménybe rengeteg mélyszegénységben élő gyerek jár.

– A tanulók többsége nem jut el a nyolcadik osztályig, már korábban kimaradnak. Jó, ha a hatodik osztályig bejárnak. A programnak hála, sok tekintetben változott a gyerekek és a szülők hozzáállása például a saját egészségükhöz. Volt olyan gyerek, aki a dietetikus hatására evett először egy számára addig ismeretlen gyümölcsöt, zöldséget. Később pedig otthon is kérte. Vannak olyanok is, akik beépítették étrendjükbe az egészségesebb ételeket – mondta az igazgató.

Az EU-s pénz azonban a hónap végén elfogy, tegnapig teljes bizonytalanság uralkodott. Százak aggódtak a további ellátásukért, nyolcvan, többségében családos ember nem tudta például azt sem, hogy lesz-e munkája március 1-jétől. Tegnap végül beadta a derekát a kormány, és bejelentették: év végéig biztosítják az alapellátás-fejlesztési projekt számára szükséges pénzt. Ez azonban messze nem elég, hiszen így is csupán ideig-óráig kapcsolták lélegeztetőgépre az egyébként példa értékű magyar kezdeményezést.

A sikeres modellről Szabó Jánost, a település háziorvosát is faggattuk. A szakember arról beszélt: miután a program keretin beül elvégezték az állapotfelméréseket, olyan emberek is felkeresték, akiket korábban nem tudtak rávenni semmilyen szűrésre.

Sikerült időben kiszűrni több rosszindulatú daganatos beteget, akik így idejében el tudták kezdeni a kezelést. Sok érszűkületre visszavezethető tünetre is fény derült, ezzel pedig végtagokat mentettek meg.

Tóth Adrienn Csilla népegészségügyi koordinátortól a helyi közösségi házban megtudtuk: kifejezetten sokat jelent a lakosságnak, hogy pszichológushoz is fordulhatnak, aki például a gyász feldolgozásában is sokat segít. Ezt a szolgáltatást ottjártunkkor többen is igénybe vették, két szakember is terápiát tartott. Az egyéni ülések mellett csoportos foglalkozásokat is tartottak iskolákban – például alkohol- és drogprevencióról. Erdélyi Krisztina pszichológusként heti 20 órában foglalkozott a hátrányos helyzetű települések lakóival, elmondta: általában testi tünetek, fejfájás, izomfájdalom, szorongás miatt keresték meg őket. E tüneteknek többnyire lelki oka van, de a pszichológushoz fordulók közül vannak, akik öngyilkossági gondolatok vagy gyászuk miatt kértek segítséget.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram sokaknak munkát is adott a környéken. Helyi roma lakosokból kerültek ki a segédegészségőrök, közülük többen OKJ-s képzésen is részt vettek, ők ápolási asszisztensként végeztek. Negyven ember tölti be ezt a posztot, többségük korábban munkanélküli volt, most azonban heti húsz órában dolgoznak, és megbecsült tagjai a közösségnek. Hallgatnak rájuk, megfogadják a tanácsaikat.

Gönczi Mihály, Átány polgármestere szerint a kezdeti ellenállás után mára nagy az igény az emberekben ezekre a foglalkozásokra. – Átányban halmozottan hátrányos helyzetű emberek élnek, akiknek a program hatására megváltozott a saját egészségükkel kapcsolatos hozzáállásuk. A lakosság jelentős részének nincs anyagi lehetősége pszichológushoz, dietetikushoz, gyógytornászhoz járni, sokan még a buszjegy árát sem tudnák kifizetni. Éppen ezért ez páratlan lehetőség. A település hangulatán is érződik majd, ha egyszer csak abbamarad, és magukra maradnak az itt lakók – mondta Gönczi Mihály.

Juhász Lajosné átányi lakos ottjártunkkor elmesélte, dietetikus segítségével sikerült több mint tíz kilótól megszabadulnia néhány hónap alatt. Térdprotézisműtéte után pedig óriási segítség volt számára gyógytornász. – A szükséges gyakorlatokat magamtól a fájdalom miatt biztosan nem csináltam volna. Varrónő vagyok, sokan megfordulnak nálam, és mesélték az emberek, hogy részt vettek egy-egy foglalkozáson. Utána már a boltban is az ilyen ételeket keresték. Figyeltek például arra, hogy miben, mennyi a tartósítószer – mondta.

Arról, hogy mennyit számít a hátrányos helyzetű térségekben az ilyen segítség, Magyar Zsanett gyógytornász az iskolában tartott lábtorna foglalkozás után nyilatkozott: az itt élőknek sokat jelent, hogy nem kell utazniuk a kezeléshez, nincs szükség például időpontot egyeztetni más városba. A gyerekek is lelkesek. – A betegek kétségbeestek, amikor kiderült, hogy vége lehet a programnak, folyamatosan kérdezgették, mi lesz velük. Többen sírva faggattak a jövőről – mondta a gyógytornász, aki Egerből jár az ilyen helyzetű településekre és 2015 óta dolgozik a programban.

A beszélgetést hangos csengőszó szakítja meg, a folyosó megtelik élettel, ahogy a gyerekek kiözönlenek a termekből. Kérdő-mosolygós tekintetek vesznek körül minket. Az iskolaigazgató szavai jutnak eszembe: segítség nélkül többségük nyolcadik osztályig sem jut el.

Az év végéig biztonságban

Néhány hónapra fellélegezhetnek az Alapellátás-fejlesztési modellprogramban részt vevő települések lakói és az a legalább 80 ember, akinek ez a program biztosítja a mindennapi megélhetést. Ladányi Márta, az egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár tegnap a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet által szervezett tanácskozáson közölte: a praxisközösségi feladatokra a kormány az idei évre biztosítja a forrásokat. Arról azonban nem tett említést, pontosan mennyi pénzt adnak erre. Papp Magor, a program szakmai vezetője azonban a Magyar Nemzetnek elmondta: a praxisközösségek fenntartása havonta 20-21 millió forintba kerül, és 100-200 millió forintos állami támogatásról van szó. A finanszírozással egyébként 4 praxisközösséget tudnak az év végéig működtetni, míg az ősszel EU-s forrásból további 30 praxisközösség alakulhat. A mostani döntés azonban inkább tekinthető egyfajta tűzoltásnak, mint hosszú távú tervnek, ugyanis azt továbbra sem tudni, hogy jövőre mi lesz azokkal, akik a programnak hála jelentős változásokon mentek keresztül. Az érintett lakosság 80 százaléka részt vett a szűréseken, és 12 százalékkal csökkent a szakellátásba utalások száma is. Papp Magor beszámolt arról is: a praxisközösségek segíteni tudnak a betöltetlen praxisok problémáin is, ami azért égetően fontos, mert adataik szerint jelenleg több mint 440 ezer ember lakóhelyén nincs állandó háziorvos, és ez a szám 2020-ra megduplázódhat, míg 2025-re meghaladhatja a 2,5 millió főt. Kincses Gyula egészségügyi szakértő a fórumon hozzászólásában hangsúlyozta: a rendkívül sikeres modellkísérletet az egészségügyi rendszer részévé kellene tenni, mert amíg különböző pályázati pénzekből van ideig-óráig finanszírozva, addig mindig bizonytalan marad a léte. (K. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.