Blöff volt a Dagály első látványterve

Fürjes Balázs szerint az első látványtervek mindig különböznek az elkészült épülettől.

MTI
2017. 02. 24. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fürjes Balázs az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy nem készült terv a Dagály uszodáról a pályázat benyújtásakor. Szerinte amit megismert a közvélemény,

„egy blöff volt. Az a helyzet, hogy az egy látványterv volt. Villámgyorsan valakiknek elő kellett varázsolni egy látványtervet”.  

Fürjes Balázs a látványtervek és az elkészült épület végleges formája közötti különbségről szóló, a médiában több helyen is megjelent írásokban foglaltakkal kapcsolatban azt mondta az MTI-nek, hogy minden épület esetében a befejezett építkezés számít.

„A határidő előtt és költségkereten belül elkészült Duna Arénáról Hosszú Katinka azt mondta, hogy a világ legjobb öt uszodaközpontja között van, Marculescu úr, a FINA igazgatója pedig lenyűgözőnek minősítette az elkészült arénát, és példaként mutatta be a tokiói olimpia Budapesten tartózkodó szervezőinek” – mondta a kormánybiztos.

Fürjes Balázs hozzátette, a Duna Arénával kapcsolatos legutóbbi cikkekben említett látványtervet „munkavállaló alkalmazott készítette munkaköri feladata részeként, az nem került egyetlen fillérbe sem az államnak és másnak sem”.

A 17. FINA-világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Duna Aréna verseny alatti befogadóképessége 15 ezer fő, a világeseményt követően a két, egyformán 4500 fős mobil lelátót visszabontva csökkentett kapacitással fog működni, fix 6000 fő befogadására alkalmasan. (A korábban Dagály Úszóaréna nevet viselő komplexumot a keddi átadáson Duna Arénának keresztelték el.)

A költségekről több adat is megjelent, Fürjes Balázs állítása szerint 49 milliárdról írták alá a szerződést, amelyből 22 milliárd magának az uszodának a költsége, amit nem léptek túl.

Ferencz Marcell, a Duna Aréna tervezője azt mondta: „Teljesen egyetértettünk abban, hogy sok építkezés elkezdése előtt készül látványterv, és ha a látványtervet a tervezés befejezése előtt készítik, törvényszerű, hogy különösen a bonyolult és nagy épületeknél, a tervek későbbi véglegesítése, a tervezői program alakulása miatt, a látványterv sohasem esik egybe a későbbi végleges megoldással, a megépülő valósággal\" – nyilatkozta Ferencz Marcell, a Duna Aréna tervezője az egykori látványtervről és a végleges épületről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.