Devizahitelek: közel húszezren perelnek

Hiába érvelt az igazságügyi miniszter, nem csökkent a nyomás a bíróságokon.

Horváth Csaba László
2017. 02. 10. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte csaknem 60 ezer adós kifogásolta devizahitel-szerződését a bíróságokon az elmúlt években – értesült lapunk az Országos Bírósági Hivataltól (OBH). Habár a szervezet adatai alapján csökkent a perek száma, az eljárások harmada – több mint 18 ezer per – továbbra sem zárult le. Ráadásul utóbbiak közül csaknem hatezer ügy továbbra is fel van függesztve a jogszabályok alapján. Ezek csak akkor indulhatnak újra, ha a törvény szerint a bankok és az adósok közt megtörténik az elszámolás.

Az OBH statisztikái szerint 2013. november 1-je és 2016. december 31-e között 57 847 devizahiteles-ügy érkezett a törvényszékekre és a járásbíróságokra. A közel 60 ezer eljárás azonban vélhetően nem fedi a bíróságokra érkezett összes devizahiteles-kereset számát, ugyanis csak 2013-ban kezdték különböző szempontok alapján összesíteni az addig külön nem nyilvántartott ügyeket.

Ezeknek egyébként érdekessége, hogy az OBH arról már nem vezet statisztikát, hogy a bankok vagy az adósok pernyertességével érnek-e véget az eljárások, pedig ezek kulcsfontosságúak lennének mind a hitelesek, mind a pénzintézetek szempontjából.

A legtöbb kereset – körülbelül 20 ezer – a Fővárosi Törvényszékre érkezett, ezek az összes eljárás nagyjából harmadát teszik ki. Valamivel több mint 7 ezer per szintén a fővárosban, a Budapest Környéki Törvényszéken indult. Vidéken a legtöbb eljárás – csaknem 6 ezer – Csongrád megyében, míg a legkevesebb – körülbelül ötszáz – Tolna megyében indult. A hatalmas mennyiségű eljárás pikantériája egyébként az, hogy a kormányzat célja az volt a devizahiteles-törvények megalkotásakor, hogy csökkentse a bíróságokra nehezedő nyomást, ám a statisztikák alapján ez aligha sikerült. Emlékezetes, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter a devizahiteles-jogszabályok kapcsán azzal érvelt az Alkotmánybíróságnak írt levelében, hogy a törvények megalkotásával megszűnik az adósok bizonytalan helyzete, a polgári perekre jellemző többéves időtartam helyett pedig a devizahiteles-probléma fél év alatt megoldódik. Ez azonban már több mint két éve volt.

Nem mellékes, hogy a devizahiteles-törvény értelmében a legtöbb esetben már lezajlott elszámolások után – a kormányzati kommunikáció ellenére – több mint tízezer adós nem érezte magát megmentve. 2015 októbere után, tehát amikorra már a bankok többsége elszámolt ügyfeleivel, több ezer új devizahiteles-ügy érkezett a bíróságra. Kérdéses ugyanakkor, hogy van-e értelme bírósághoz fordulniuk az adósoknak, nemrég ugyanis érdekes nyilatkozatot tett lapunknak a Pécsi Ítélőtábla elnöke. Makai Lajos azt mondta, hogy a devizahiteles-törvények nem kifejezetten „adóspártiak”, így jogértelmezésük sem lehet az. Szavai arra utaltak, hogy a kormány „adósmentő” törvényei valójában nem feltétlenül a hiteleseknek kedveznek. Ezt egyébként arra reagálva mondta, hogy a Magyar Nemzet megszerzett egy jegyzőkönyvet, amely a Pécsi Ítélőtábla és a Pécsi Törvényszék tavalyi konferenciáján elhangzottakat rögzítette. E szerint a bírók egymás közt kendőzetlen őszinteséggel beszéltek a devizahiteles-perek kimeneteléről. – Az adósok próbálkozásait ki tudjuk „lőni”. Csak a „kegyelemdöfést” adjuk meg. „Meggyógyítjuk” a hitelszerződéseket, akkor is, ha ez az adósok érdekeivel nem találkozik – többek közt ezek a kijelentések hangoztak el.

Érdekes ugyanakkor, hogy a bíróság pártatlanságát alapjaiban megkérdőjelező kijelentésekre sem az OBH, sem pedig a Kúria nem reagált. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor a tegnapi kormányinfón közölte, részletes tájékoztatást kér az igazságügyi minisztertől a devizahiteles-ügyek helyzetéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.