Drága a fertőtlenítőtől bűzlő barcsi víz

A helyiek azt tapasztalják, hogy továbbra is csípi a szemet, irritálja a bőrt, és nem merik meginni az erősen fertőtlenített vizet.

Kuslits Szonja
2017. 02. 07. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyiek azt tapasztalják, hogy továbbra is csípi a szemet, irritálja a bőrt, és nem merik meginni az erősen fertőtlenített vizet a Somogy megyei Barcson. A helyzet azonban a közeljövőben nem fog változni. Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint fontos a korszerűsítés, a település polgármesterétől megtudtuk: erre jelenleg nincs állami forrás, így minden marad a régiben.

Lapunknak egy neve elhallgatását kérő barcsi lakos arról panaszkodott: fürdéskor a vízben erős fertőtlenítőszer szagát lehet érezni, ami csípi a szemét és irritálja az orr nyálkahártyáját. Mint mondta, unokái érzékeny bőre sem bírja a vizet, ekcémával küzdenek, és folyamatosan krémezni kell a gyerekek testét. Ő azt gondolja, ez nem lehet mástól, mint a víztől, amelyet régóta nem mernek meginni.

A barcsi vízzel évek óta gond van; 2015 júliusában például tartálykocsikkal kellett vizet hordani a városba, valamint a közeli Drávaszentesre és Somogytarnócára, mivel baktériumos fertőzöttség miatt ihatatlan volt a csapvíz. A benne talált kórokozók ugyanis bélgyulladást, hasmenést okozhatnak. Barcson bő fél hónapig tizenkétezer ember maradt egészséges vezetékes víz nélkül. Aztán két éve, a minőség javítása érdekében új vízkezelőt építettek, a lakossági panaszbejelentések azonban nem szűntek meg.

– Tavaly Barcs településen, illetve Somogytarnócán és Drávaszentesen a hálózaton szolgáltatott ivóvíz minősége mikrobiológiai paraméterek tekintetében többször is kifogásolt volt – olvasható Rétvári Bence nemrégiben közzétett írásbeli válaszában. Az Emmi parlamenti államtitkára Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselő kérdésére közölte: a fertőzéseket okozó Enterococcusok száma 104 mintából 2 alkalommal haladta meg a határértéket, míg a Pseudomonas aeruginosa esetében – ez fülgyulladást, égési sebeket és vérmérgezést is okozhat – 102 mintából 9 esetben volt kifogásolt az eredmény. A vastartalom 2016-ban 10-ből 6 esetben haladta meg a határértéket. Ennek közvetlen egészségügyi hatása nincs, azonban másodlagos bakteriális szennyeződés kiváltója lehet. A jelenleg alkalmazott fertőtlenítőszer (klór-dioxid) az államtitkár szerint érezhető elváltozásokat okozhat, kellemetlen lehet a víz íze vagy szaga. Éppen ezért a fogyasztás előtt szellőztetéssel, forralással távolítható el a klór-dioxid.

Az államtitkári válasz úgy fogalmaz, a vízhálózat korábbi rekonstrukciója csak annak töredékére terjedt ki, a vízmű által üzemeltetett gerinchálózat így továbbra is régi. A minden közegészségügyi feltételnek megfelelő, érzékszervi panaszokat sem okozó ivóvízellátás érdekében Rétvári úgy véli, kiemelten fontos a települési elosztóhálózat folyamatos korszerűsítése. Erre azonban, úgy tűnik, az államnak nincs pénze.

Karvalics Ottó, Barcs polgármestere ugyanis úgy nyilatkozott: a régi csövek cseréje, javítása nem a szolgáltató, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. feladata, hiszen a tulajdonos az önkormányzat. Annak kellene finanszírozni a felújítást, de ez többmilliárdos tétel volna, amire – bár szeretnének ezen változtatni – jelenleg nincs pénze a városnak. Állami segítség, pályázat nélkül tehát nincs esély arra, hogy korszerűsítsék a negyvenéves hálózatot.

Ha sikerülne is forrást találni a korszerűsítésre, korántsem biztos, hogy az csökkentené a jelenleg alkalmazott fertőtlenítő mennyiségét. A polgármester elmondta, a tisztításra, fertőtlenítésre nem a csövek állapota miatt van szükség, hanem azért, mert elengedhetetlen ahhoz, hogy a víz ne okozzon fertőzést a lakosság körében. A kérdés tehát, hogy miképpen lehetne csökkenteni a klór-dioxid mennyiségét, továbbra is megválaszolatlan.

Karvalics Ottó szerint néhányan „felfújják” a panaszaikat, de valójában nincs súlyos probléma. Az ő lakásában, amely pár száz méterre található a szivattyúteleptől, például tiszta, iható a víz. – A hivatalba és a szolgáltatóhoz érkezett jelzésekből térképet próbálunk készíteni arról, hogy hol okoz jelenleg is panaszokat a víz. A városban több helyen is fennáll a probléma, de még nem tudjuk, hogy ennek mi az oka – mondta a polgármester.

A barcsi víz országos összehasonlításban egyébként rendkívül drága. Ahogy azt a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-től megtudtuk, az ivóvíz köbméterenként 474,35 forintba kerül. Csak összehasonlításképp: ez Győrben bruttó 220, Budapesten 218, Debrecenben pedig 311 forint. Mindez annak tükrében is érdekes, hogy Barcs határában folyik a Dráva, így megoldott a víznyerési lehetőség. Az évek óta tartó panaszok miatt a városban élők fel vannak háborodva, de változás, úgy tűnik, a közeljövőben nem várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.