Egyre nagyobb területen van árvízi készültség

Több mint 41 ezer hektárt borít belvíz.

MTI
2017. 02. 09. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtöki jelentése szerint Magyarországon jelenleg 647 km-en van elrendelve elsőfokú árvízvédelmi készültség. Ezek érintik a Felső-Tiszát, a Szamost, a Krasznát, a Bodrogot, a Tarnát, a Túrt és a Zagyvát.

A jelentésben kifejtették: a Tisza Záhony alatti szakaszain feltorlódott jég duzzasztó hatására a Záhony térségében az elmúlt órákban lassan tovább emelkedtek a vízszintek. Szerda este óta szinte folyamatos emelkedés volt észlelhető, melyek eredményeként csütörtökön 13 órakor 727 centiméteres vízállást észleltek – írta az OMIT, megjegyezve: a Záhonynál valaha mért eddigi maximális érték 758 centiméter.

A Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszain másodfokú készültségi szintek körüli, lejjebb, Tiszalöktől kezdődően pedig az elsőfokú szinteket megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások valószínűsíthetőek. A mellékfolyók közül a Bodrogon és a Körösök vízrendszerén szintén I. fok közeli vízállások várhatóak.

A belvíz miatt összesen harmincöt szakaszon védekeznek, tizennégy szakaszon másodfokú, huszonegy szakaszon elsőfokú a készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága 41 700 hektár, ebből több mint 22,5 ezer hektár vetés-szántó. A következő napokban jelentős csapadék nem várható, de a lefolyást lassítani fogja, hogy a hidegfront hatására éjszakánként lefagynak az elöntések.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban szinte mindenhol maradnak az éjszakai fagyok, de a korábbihoz hasonló extrém alacsony értékekre inkább csak a Tisza keleti, északkeleti, határainkon túli, magasabban fekvő területeken lehet számítani. A legfrissebb előrejelzések alapján tartósan csapadékmentes időjárás várható – tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy az enyhülés miatt a Duna magyarországi szakaszain a jég teljesen eltűnt.

Az eső és a hóolvadás következtében elsősorban a Tisza vízrendszerében alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják fel maguk előtt az álló jeget.

A Rábán érkező árhullám által megemelt jégtáblák ezen a kanyargós szakaszon nem tudtak továbbúszni, torlódás alakult ki, amely jelentősen megemelte a vízszintet. A kialakult vízszint, illetve az azon érkező jégtáblák megközelítették a rábahídvégi híd alsó élét. Az érintett szakaszokon a vízügyi szakemberek ideiglenes vízmércéket és éjszakai figyelőszolgálatot állítottak fel. A területileg illetékes Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felvette a kapcsolatot a hidakat kezelő közúti és vasúti szakemberekkel – olvasható az OMIT jelentésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.