Kövér: Visszalopakodhat a kommunizmus

Országszerte megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól.

MTI
2017. 02. 24. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emléknap időpontja arra utal, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, akit országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett. Ez volt az első lépés Magyarországon a totális egypárti diktatúra kiépítéséhez, amely a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítésével, az FKGP feldarabolásával járt, egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.

Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak, akikről először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban, s azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket.

A kormány a 2015. évet a 70 évvel ezelőtt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, majd az emlékévet 2017. február 25-ig meghosszabbította.

A kommunista rendszer világszerte több mint 100 millió életáldozatot követelt, országok, nemzedékek életesélyét csorbította és jövőjét keserítette meg – mondta az Országgyűlés elnöke a Gulag sárospataki áldozatainak tiszteletére állított emléktábla avatásán pénteken.

Kövér László úgy fogalmazott: azt is jó tudnunk, hogy a kommunizmusban megnyilvánuló istentelenség és embertelenség más néven és más formában napjainkban, a XXI. században is bármikor visszalopakodhat.

Ahhoz, hogy ezt „megakadályozzuk, mindannyiunknak emlékeznünk, emlékeztetnünk és cselekednünk kell” – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a kommunizmus áldozatai magyarországi emléknapjának küszöbén Sárospatakon ezért emlékeznek mindazokra, akik a kommunista terror azon formájának estek áldozatául, amelyet világszerte öt betű jelöl: Gulag.

Kövér László hangsúlyozta: a történelem során más korokban mások is alkalmazták a kényszermunka rendszerét megtorlásként vagy az alávetés eszközeként, rabokkal, hadifoglyokkal, megszállt területek lakosságával szemben vagy a belső népesség egyfajta megadóztatásaként. Az, hogy egy állam a gazdaságpolitika és a politikai megtorlás, illetve a politikailag nemkívánatos emberek és csoportjaik tömeges fizikai megsemmisítésének intézményesített eszközeként vesse be saját népe ellen, „XX. századi bolsevik találmány” – fűzte hozzá.

Mint mondta, a bolsevik tömegterrornak az 1918-ban létrehozott és 1960-ig fennálló egyik alapintézménye az a Gulag gyűjtőnevet viselő munkatáborrendszer volt, amelyben legalább 20 millió ember vesztette életét, közöttük becslések szerint „300 ezer nemzettársunk is abból a 800 ezernyi magyarból, akit a sztálini évtizedekben hurcoltak el ezen szovjet munkatáboroknak nevezett vesztőhelyekre”.

Az Országgyűlés elnöke kitért arra is: 1990-ben a magyarság kiszabadult a szocializmus évtizedes fogságából, és elindult a diktatúrából a demokráciába vivő nehéz, ellentmondásokkal és csalódásokkal teli, de mégiscsak egyetlen járható úton. „2010-ben a magyar választópolgárok akaratából politikai értelemben Magyarországon lezártuk az 1990 óta tartó posztkommunizmus korszakát, és a 2011-ben megalkotott új alaptörvényünkkel kialakítottuk a magyar állam újjáépítésének és a magyar nemzet megerősítésének közjogi és morális kereteit.”

Emlékeztetett arra, hogy „az erkölcsi újjáépülés része az is, hogy az Országgyűlés 2012-ben november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává nyilvánította azért, hogy alkalmat teremtsen a méltó emlékezésre; hogy bekerüljön a közgondolkodásba azok sorsa, akiket 1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként többéves kényszermunkára a Szovjetunióba hurcoltak, illetve akiket a második világháború után a szovjeteket kiszolgáló magyar hatóságok hathatós közreműködésével, koholt vádak alapján száműztek a Gulag rabtelepeire”.

„Akkor kaphatunk reális és hiteles képet múltunkról, ha helyi, városi, járási, megyei szinten is sikerül feldolgozni 1945–1990 időszakának történelmét” – jelentette ki Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) tagja pénteken Szegeden.

A történész a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett szimpózium előtt újságíróknak elmondta, a NEB  a Magyar Nemzeti Levéltárral együttműködve elkezdte olyan vidéki párt-, majd később tanácsi vezetők életútjának összeállítását, akik meghatározták egy-egy város vagy megye történéseit.

A szakember kifejtette, bár az egypártrendszer 1948-ban alakult ki Magyarországon, a Magyar Dolgozók Pártjának létrejöttével már 1944–1945 fordulójától kezdve a kommunisták igyekeztek megszerezni a hatalmat az általuk fontosnak ítélt területeken, így a rendvédelemben és az állambiztonságban.

A NEB fontos feladatának tartja feltárni, hogy vidéken miként zajlott le a kommunista hatalomátvétel. Most készül az a dokumentumkötet, amely újonnan előkerült levéltári anyagok segítségével tekinti át a Csongrád megyében 1944-ben és 1945-ben lezajlott változásokat – közölte.

Soós Viktor Attila elmondta: a helyi viszonyokat vizsgálva kitűnik, hogy minden megyében sikerült olyan pártapparatcsikokat találni, akik élet-halál urai voltak, és teljhatalmuk volt. Csongrád megye a Komócsin klán tevékenységének következtében az egyik legkeményebb és legbrutálisabb térség volt – tette hozzá.

A történész kitért arra, hogy a hatalmi viszonyok alakulásában az illegális kommunista időszakban létrejött személyi kapcsolatok voltak elsősorban a meghatározók. Ebben a tekintetben mindenképpen speciálisnak mondható a Komócsin család története. Az olykor évtizedes szálak nem csak a határokon belül maradtak meg, a fontos kérdésekben döntő pártvezetők mindegyikének volt szovjetunióbeli, moszkvai kapcsolata.

A Komócsin család esetében fontos volt Gerő Ernő és Révai József támogatása. Hosszú ideig a család egyes tagjaira egyfajta Kádár Jánossal szembeni alternatívaként tekintettek, felmerült, hogy ők vehetnék át az ország vezetését – hangsúlyozta a szakember.

Miklós Péter történész elmondta, ifj. Komócsin Mihály 1925-ben született, és 2016 decemberében hunyt el. Édesapja és nagybátyja helyi szinten játszott fontos szerepet, testvére pedig országos feladatokat vállalt.

Ifj. Komócsin Mihály a Magyar Kommunista Párt, majd az MDP, később az MSZMP megbízható, szilárd emberének, bástyájának számított – hangsúlyozta a hódmezővásárhelyi Emlékpontot irányító szakember.

Szólt arról is: az MSZMP-n belül komoly törést jelentett 1956, amikor a párt igyekezett háttérbe szorítani az 50-es évek terrorjában szerepet vállaló rákosistákat, sztálinistákat.

Ifj. Komócsin Mihály ezt túlélte, 1957-ben először szegedi, majd megyei párttitkárként szolgált. Fenntartója volt az államszocializmusnak, de a Kádár-rendszer szélsőbaloldali ellenzékének számított. Ezt a vonalat az országos színtéren testvére, Komócsin Zoltán képviselte – mondta Miklós Péter.

Közölte: az MSZMP fennmaradt káderjelentései közt vannak olyanok, amelyek megkérdőjelezik ifj. Komócsin Mihály felkészültségét, kapcsolatát munkatársaival, a sztálinista, rákosista elvek elkötelezettjének tartják, de hangsúlyozzák, lojális a párthoz. Ezt mutatja, hogy 1985-ben, amikor a párt azt kérte, vonuljon nyugdíjba, szó nélkül megtette – noha kifejezetten tettre késznek, egészségesnek, erősnek érezte magát –, és sem a következő években, sem a rendszerváltás után nem vállalt politikai vagy párttisztséget – tette hozzá a történész.

A Komócsin családról szóló írásunkat itt olvashatja.

Mintegy 60 ezer embert érint a rehabilitációs kárpótlási nyugdíj-kiegészítés – mondta az emberi erőforrások minisztere az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Balog Zoltán előző nap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, korábban zömmel svábok lakta Hercegkúton tartott megemlékezésen jelentette be, hogy hatvan százalékkal emeli a kormány mindazok nyugdíját, akik megjárták, megszenvedték a Gulag poklait az egykori Szovjetunióban. A miniszter azt mondta: 1945 és 1963 között minden törvénysértő ítélet elszenvedője megkapja az emelést. Valószínűleg március elején megkapják a januári és a februári összeget, majd a márciusit. Áprilistól pedig mindenki az emelt összeget kapja majd. Ez nagyjából havi 12 ezer, éves szinten 150 ezer forintos pluszt jelent az érintetteknek.

Balog Zoltán kiemelte: pénzzel nem lehet kifejezni a szenvedést, kártalanítani, de mégis fontos jelzés, hogy a magyar kormány és közvélemény valamilyen módon ellensúlyozza a szenvedésüket. A miniszter beszélt arról is, hogy vasárnap avatják fel Tarlós István főpolgármesterrel Ferencvárosban a Málenkij robot emlékhelyet. A miniszter úgy fogalmazott, hogy egy látványos emlékművet mutatnak majd be. Balog Zoltán elmondta, a főpolgármesternél kezdeményezte, hogy az ottani villamosmegállót is nevezzék át Málenkij robot megállóra.

„A kommunizmus áldozatainak emléknapjával, a megemlékezés állami szintre emelésével sikerült áttörnünk a hallgatás falát” – mondta Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke pénteken Budapesten.

Hangsúlyozta: a magyar állam, amelynek egykori tisztviselői hazaáruló módon hozzájárultak ahhoz, hogy a megszálló szovjet hadsereg civileket hurcoljon el és vessen fogságba ítélet nélkül, az emléknappal elismeri, hogy mindez jogtalanul történt. A Szorakész elnöke szerint a média gyakran vádolja őket azzal, hogy át akarják írni a történelmet. Valójában azonban végre „eljutottunk oda, hogy legalább elmondhatjuk, mi és hogyan történt akkor, amikor szüleink és nagyszüleink voltak az áldozatok”.

Kitért arra: a kommunizmus áldozatainak emléknapja lehetőséget teremt, hogy „felidézzük és emlékeztessünk mindenkit arra, hogy mire képes a kommunista hatalom”. Menczer Erzsébet úgy fogalmazott: e hatalom „az ötvenes években vert és gyilkolt, a hatvanasban már csak börtönbe zárt, a hetvenes években kiegyezést ajánlott, de azért még gumibotozott, hogy aztán a nyolcvanas évek végére az ország morális és gazdasági lezüllesztésével végleg elzálogosítsa a jövőnket”.

Karsay Ferenc (Fidesz–KDNP), Budafok–Tétény polgármestere hangsúlyozta: ma már Európában senki nem nevezi magát kommunistának, annyira meggyűlölték a népek a kommunista eszmét és képviselőit. De mai is vannak, akik – akárcsak egykor a kommunisták – az „univerzális megoldókulcs birtokosainak képzelik magukat”. Vannak, akik saját magukat progresszívnek nevezik, mindenki mást pedig a haladás ellenségeként takarítanának el az útból, éppen úgy, mint a kommunisták – mondta.

A polgármester szerint ezek a progresszívek szétvernék a családokat, az oktatást, utálják a nemzeti érzést, mint a kommunisták, mert nem eléggé globális, és imádják a globalizmust, mert az semmilyen természetes közösségre nincs tekintettel.

Karsay Ferenc hozzátette: a kommunistákhoz képest jelentős haladás, hogy a mai progresszívek már nem feltétlenül zárják ellenfeleiket börtönbe, de ugyanúgy megbélyegzik és kirekesztik őket.

Szerinte a kommunizmus áldozatainak emlékét azzal ápoljuk, „ha minden embertelen, kizárólagosságra törekvő, kirekesztő, a természet adta közösségeket mással helyettesíteni akaró mozgalmat visszautasítunk”.

A XXII. kerületi megemlékezés végén a részt vevő civil szervezetek, pártok és egyházak képviselői megkoszorúzták a városháza előtti 1956-os emlékművet.

Magyarországon nagy dolgok csak nemzeti egységgel érhetők el, az egységet meg kell tudni teremteni, és egy erős néppártnak „az élére kell állnia” – hangoztatta a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) elnöke a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott pénteki budapesti megemlékezésen.

Turi-Kovács Béla az 1947-ben a szovjet megszálló hatóságok által letartóztatott Kovács Béla FKGP-főtitkár szobránál megtartott eseményen arról beszélt: Kovács Béla sorsa nem egyszerűen egy szenvedésekkel és sikerekkel megterhelt sors volt, hanem sokkal inkább a magyar parasztság sorsa. Egész életét a magyar parasztságnak és annak a vidéknek szentelte, amelyből eredt. A KPE pedig kötelességének érzi megemlékezni a hozzá hasonló emberekről, akik „meghozták azt az áldozatot, amely nem volt kötelező, de amelyet lehetett vállalni” – jelentette ki a KPE elnöke, fideszes parlamenti képviselő.

A Független Kisgazdapárt (FKGP) 1945-ben elért, 57 százalékos választási eredményére utalva úgy folytatta: talán egy nép érzett rá, hogy Magyarországon kell egy erős néppárt. Nem a Független Kisgazdapárt nyerte meg a választást, hanem a magyar nemzet, amely akkor ráébredt arra, hogy „csak együtt tudunk nagy célokat elérni” – tette hozzá.

Ám azután hosszú-hosszú évtizedekig várták, hogy megadassék a lehetőség, hogy Magyarország emelkedő pályára kerüljön – mondta. Egyszer már elindult 1998-ban, de 2002-ben „megbicsaklott”, majd a nemzet 2010-ben „megint önmagára talált, és lehetőséget adott arra, hogy építsük az országot”. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetségre utalva hangsúlyozta: van egy erős néppárt, amelyben a kisgazdák is ott vannak 2003, vagyis az alapítás óta azoknak a jogutódaiként, „akik talán a legtöbbet szenvedték ebben az országban a kommunizmus időszakában”. „Ott vagyunk, mert úgy gondoljuk, minket az Isten, haza, család, az életünk lényegét adó jelmondatunk kötelez arra, hogy ezért az országért közösen dolgozzunk” – fűzte hozzá.

Mint mondta, sok mindent elvégeztek 2010 óta, de folytatni csak úgy lehet, ha a nemzeti egység helyreáll. Sokan ráébredtek az elmúlt hetekben arra, hogy „nagy dolgokat Magyarországon csak a nemzeti egység végezhet el”. Az eseményen a KPE tagjai koszorúkat helyeztek el Kovács Béla szobránál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.