Milliókat kapnak a rabok

Tömegesen járhat kártérítés a rossznak ítélt körülmények miatt. Egyesével tájékoztatják a fogvatartottakat.

Lándori Tamás
2017. 02. 10. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kártalanítási kampány hátterében az áll, hogy Strasbourgban az utóbbi években nemegyszer vérzett el a magyar büntetés-végrehajtási rendszer a rabok által indított eljárásokban. Egy 2015-ös ítélet eredményeként például összesen több mint 22 millió forint kártérítést kellett fizetnie a magyar államnak hat fogvatartott számára a börtönök túlzsúfoltsága és az ebből fakadó megalázó körülmények miatt. Az emberi jogi bíróság ebben a döntésében egyébként megjegyezte, megfelelő intézkedésekkel lehetne tenni a zárkák túltömöttsége ellen. Az Országgyűlés tavaly október végén törvénymódosítást fogadott el, mely szerint az állam normatív rendszerben kártalanítja azokat, akiknek elhelyezése sértette alapvető jogaikat. A szabályozás idén január 1-jén lépett hatályba, és erre figyelemmel a Magyarország ellen Strasbourgban hasonló okokból már megindított eljárásokat fel is függesztette a nemzetközi emberi jogi bíróság.

A törvény kiemel jelentősebb példákat, miért jár pénz. Ahogy Strasbourg idézett határozata, a jogszabály is külön utal arra az elkeserítő jelenségre, hogy a mellékhelyiség számos helyen a többfős zárka légterének része volt, nem volt leválasztva, a fogvatartottak így az intimitás teljes hiányában végezték dolgukat. Említik emellett a nem megfelelő szellőztetés, világítás és fűtés, valamint az előírtnál kisebb élettér problémáját is.

A kártalanítás egy napra eső összege legalább 1200, de legfeljebb 1600 forint. Értelemszerűen annyi napra jár pénz, ahány napot az illető jogsértő körülmények között töltött. Hogy hányan lehetnek jogosultak a pénzbeli ellentételezésre, arra a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) becslése sincs – tudtuk meg Orosz Zoltán őrnagytól, a testület szóvivőjétől.

A kormányzati tájékoztatóhoz egyébként csatoltak egy a kártalanítási igény bejelentésére szolgáló formanyomtatványt, amit a jogosultak annál a büntetés-végrehajtási intézetnél adhatnak le, ahonnan szabadultak, legkésőbb a jogsértő helyzet megszűnését követő hat hónapon belül. Aki a hat hónapos jogvesztő határidőt elmulasztja, utóbb már a strasbourgi bírósághoz sem fordulhat – feltéve, hogy a nemzetközi testület ezt a kártalanítási rendszert megfelelőnek tartja.

A kártalanítás lehetősége természetesen a még bent lévő fogvatartottak számára is nyitva áll, nekik azonban először panaszt kell előterjeszteniük a büntetés-végrehajtási szerv vezetőjéhez a körülmények miatt.

Kerestük a BVOP-t azzal kapcsolatban is, hogy a jelenleg büntetésüket, illetve előzetes letartóztatásukat töltők miként szerezhetnek tudomást a jogi lehetőségről. Orosz Zoltán kérdésünkre közölte, a szervezet gondoskodik a fogvatartottak felvilágosításáról. – Valamennyi bv-intézet egyenként, személyesen informálja az elítélteket. Az erről szóló nyomtatványt minden fogvatartottnak átadják – tájékoztatott a szóvivő, hozzátéve, az ismertető ezenkívül a büntetés-végrehajtási intézetek körleteinek faliújságján is megjelenik majd. Orosz őrnagy azt is elárulta, hogy számos intézetben fórumokat hívtak össze a parancsnokok, ahol szintén személyesen tájékoztatták a fogvatartottakat.

Igényével most még az a fogvatartott is előállhat, akinek jogsértő elhelyezése hat hónapnál korábban, de egy évnél nem régebben fejeződött be. Azokat, akik már Strasbourgban kértek jogorvoslatot, de ügyüket felfüggesztette a nemzetközi testület, levélben tájékoztatják a kártalanítás itthoni igénylésének menetéről.

Orosz Zoltán hangsúlyozta, a jelenleg zajló börtönépítési projekteknek és a meglévő intézetek folyamatos korszerűsítésének köszönhetően egyre kevesebb rabot ér alapjogi sérelem a börtönfalakon belüli elhelyezéssel összefüggésben. Ha a jelzett folyamatok eredményeképpen a börtönök telítettsége száz százalék alá csökken, az ilyen jellegű panaszok meg fognak szűnni – ismertette a szervezet várakozásait a szakember.

A kormány elképzelése szerint 2019-ig összesen 46 milliárd forintból kilenc büntetés-végrehajtási intézet fog megépülni a férőhelybővítés keretében, körülbelül ötezer fogvatartott elhelyezésére. Kabódi Csaba büntetés-végrehajtási jogi szakértő szerint ebben akadályt jelenthet a munkaerőhiány, amivel az intézetek már most is küzdenek, és amit részben a nem versenyképes bérek okoznak. Egy korábbi ombudsmani jelentés szerint ráadásul a közelmúltban előfordult, hogy a bv-intézetek dolgozói helyiségei is alkalmatlanok az emberi tartózkodásra.

Mindenesetre amíg nem létesül elegendő fogvatartotti férőhely, mindig lesznek olyan rabok, akiknek nincs biztosítva a kellő élettér, az állam pedig fizethet nekik, mint a katonatiszt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.