Mózes harci intelmei

Nem csak zsidó katonák kérnek tanácsot és bátorítást a Magyar Honvédség tábori rabbijától.

Győr Ágnes
2017. 02. 09. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem az a lényeges, hogy hány zsidó katona van a Magyar Honvédégben, hanem az, hogy mindenki megkapja azt a lelki támogatást, amire szüksége van – így látja a Tábori Rabbinátus vezető tábori főrabbija, Totha Péter Joel, aki 2012 óta tölti be ezt a tisztséget. 1994 óta létezik újra a zsidó tábori lelkészség a honvédségben, csakúgy, mint a katolikus, vagy a református lelkészi szolgálat.

Totha Péter Joel szerint az első világháború idején már több mint száztíz rabbi tevékenykedett azért, hogy lelkierőt, támogatást adjon a frontra indulóknak. Aligha meglepő, hogy háború idején a vigaszra és bátorításra nagy szükség van, ám akkor is akad dolga egy tábori rabbinak, ha nem ropognak a fegyverek. A főrabbi szerint lényegében ugyanazt várják tőlük a hozzájuk forduló katonák: egy-egy jó szót, vagy mondatot a hitük és tartásuk erősítésére, ami a felmerülő nehéz helyzeteken átsegíti őket.

A Tábori Rabbinátus központja Budapesten, a Wesselényi utcában található, így a vidéki laktanyák katonái és közalkalmazottjai telefonon és ímélben kérhetnek lelki segítségnyújtást. A tömeges migrációval kapcsolatban – bár a hadsereg is részt vesz a határvédelemben – még nem volt szükség a rabbi iránymutatásaira. A főrabbi elmondja: a legkülönbözőbb témákban kérik ki véleményét a katonák, mint például hogy egy-egy étel kósernek minősül-e. Örvendetesnek tartja azt is, hogy a nem zsidó katonák is érdeklődnek a zsidó vallás és kultúra iránt.

A háború kérdésével kapcsolatban a tábori rabbi szerint egyértelmű az útmutatás: a konfliktus minél békésebb rendezésére kell törekedni. – Mózesnek az Örökkévaló azt mondta amikor harcba ment, hogy az ellenféllel szembeni fellépését három lehetséges módon kell kialakítania. Először fel kell szólítania az ellenfelet a megbékélésre, hogy az Örökkévaló törvényei szerint tudjanak együtt élni. Ha az ellenfél erre képtelen, akkor lehetőséget kell adni neki, hogy visszavonuljon és elhagyja a területet. Amennyiben erre nem hajlandó, meg kell vele küzdeni – mutat rá a rabbi.

Majd arról mesél, hogy nemrég kiállítás nyílt az első világháborúban harcoló magyar zsidó katonákról Krakkóban, és hasonló tárlat megnyitását tervezi Budapesten. Ugyanis – mint mondja – a zsidók a XIX. század második feléig nem teljesíthettek katonai szolgálatot. Az 1848-49-es szabadságharcig a Magyarországon élő zsidóság nem vett részt a nemzeti mozgalmakban, viszont a forradalomban már ugyanúgy harcolt azokért a célokért, amiket meghirdettek annak hősei. A XIX. század végén erőteljessé vált a magyarországi nemzetiségi mozgalom, megindult az asszimiláció. A zsidó valláshoz tartozók jelentős része is ezt az utat választotta, s ezzel egy időben jelent meg Magyarországon a zsidóságon belül a neológia irányzata.

A főrabbi a közelmúltban Krakkóban járt, ahol júniusig látható a Júda Magyar Oroszlánjai című kiállítás, amelynek keretében a szervezők korabeli eszközök és dokumentumok segítségével elevenítik fel az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregében küzdő magyarországi zsidók sorsának társadalmi és vallási vetületeit. Egyúttal emlékeztetnek arra is, hogy a monarchia hadseregében a különböző országokból származó zsidó katonák száma becslések szerint 275-400 ezer volt. Arra, hogy napjainkban mi a számok terén a helyzet, nem lehet tudni, mivel senkinek sem jegyzik fel vallási hovatartozását akkor, amikor a honvédséghez csatlakozik.

A Tábori Rabbinátus decemberben pályázatot nyújtott be. Amennyiben megnyerik, állami támogatásból létrehoznak majd egy kisebb méretű vándorkiállítást, amely azt mutatná be, miként működött a tábori lelkészség az első világháború idején. Hasonló tárlatot, melyet a terv szerint valamennyi laktanyába, illetve honvédségi művelődési központba elvinnének, a Tábori Rabbinátus legutóbb 2014-ben készített, akkor a holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából „70 lélegzetvételnyi csend” címen.

A Tábori Rabbinátus négy éve szervez emlékutakat a HM munkatársainak Auschwitz-Birkenauba, amelyek iránt nagy az érdeklődés. – Én nagyon hálás vagyok a honvédségnek ezért a lehetőségért és támogatásért – mondja a főrabbi –, rengeteg pozitív visszajelzést kaptam olyanoktól, akik részt vettek a programokon. Arra a kérdésre, hogy a hadseregen belül találkozott-e antiszemitizmussal egyértelműen nem volt a válasza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.