Tizenhat olyan fogvatartott tett vizsgát a napokban a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, aki szabadulása után vendéglátó eladóként próbálhat meg elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az intézetnek a Pannon Oktatási Központtal kooperációban indított tanfolyammal az volt a célja, hogy hiányszakmában adjon OKJ-s végzettséget az elítélteknek. A végzettek kifőzdékben, gyorsétkezdékben, kávéházakban, némi továbbképzéssel nagyüzemi konyhán szakácsként dolgozhatnak a szabadulásukat követően. A jelentkezés egyetlen feltétele az általános iskolai végzettség volt. Négyen még a reintegrációs program keretében is vállalták, hogy visszajárnak az intézetbe a kétéves képzés óráira, hogy szakmához jussanak.
A képzésben olyan elméleti és gyakorlati tantárgyak szerepeltek, mint a gazdálkodói, a vendéglátói, a foglalkoztatási, az értékesítési vagy az étel- és italismeret, a szakmai angol nyelv, illetve a munka- és fogyasztóvédelem. A vizsga két részből állt, elméleti és gyakorlati feladatokból, utóbbi során két tételt is húztak a vizsgázók. Az A tételre, amely reggeli ételeket tartalmazott, 150, a B-re, amelynek keretében desszertjellegű ételeket, forró italokat kellett készíteni, 100 perc állt rendelkezésre. A gyakorlati vizsga során elő kellett készíteni a munkaterületet és az alapanyagokat, majd elkészíteni az ételeket, italokat. Ezt követően ismertetni kellett a felszolgált fogásokat, nyugtát kellett kiállítani, végül a munkaterületen rendet rakni.
Mást is tanulhatnak
Jancsó Balázs, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kommunikációs főosztályának munkatársa lapunknak elmondta, a felszolgálói mellett a büntetés-végrehajtás más képzéseket is indít, leginkább hiányszakmákban, hogy a fogvatartottak minél nagyobb eséllyel tudjanak beilleszkedni a társadalomba. Arról azonban nincs kimutatásuk, milyen sikerrel helyezkednek el az elítéltek, mivel a szabadulásuk után kikerülnek a büntetés-végrehajtás látóköréből.
A konyhában ottjártunkkor nagy volt a sürgés-forgás: egy fogvatartott éppen karamellt kavargatott a gázon, egy másik több sajtból állított össze tálat. A vizsgaételek között olyan fogások szerepeltek, mint sonkatekercs, hamburger, pizza, különböző saláták, kaszinótojás, tésztában sült virsli, pohárdesszert, lekváros palacsinta, somlói galuska. Italok is készültek: habos kakaó, citromos zöld tea, karamellás turmix és kapucsínó. Még olyan különlegesség is akadt, mint a tibeti vajas tea.