Polt Péter az OLAF főigazgatójával egyeztetett

Az ügyészség szerint a csalás elleni hivatal a jövőben is számít Polt támogatására.

MTI
2017. 02. 09. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményük szerint a magyar ügyészség és az OLAF a közelmúltban számos ügyben működött együtt, rendszeresek a két fél közötti legmagasabb szintű találkozók, és folyamatosak a szakértői egyeztetések, amelyek számos eredményt hoztak az EU pénzügyi érdekeit sértő csalás elleni harcban.

A közlemény szerint Giovanni Kessler azt mondta: jó kapcsolatot ápolnak a Legfőbb Ügyészséggel, szoros együttműködést folytatnak fontos vizsgálatokkal kapcsolatban, és a jövőben is számítanak Polt Péter támogatására az unió pénzügyi érdekeit sértő csalások és korrupciós cselekmények felderítésében, az ilyen ügyekben induló büntetőeljárásokat illetően, így biztosítva az elkövetők felelősségre vonását.

Polt Péter arról beszélt, hogy az OLAF fontos partnere a magyar igazságügyi szerveknek, az uniós pénzügyi érdekek elleni bűncselekmények felderítésében. Az OLAF valamennyi igazságügyi ajánlása és jelzése nyomán a magyar ügyészség elrendelte a nyomozást, illetve ha már nyomoztak, akkor az OLAF ajánlását az eljárás irataihoz csatolták és abban értékelték. A nyomozások eredményeként eddig öt ügy végződött vádemeléssel, egyben már jogerős elmarasztaló ítélet is született. Huszonhárom ügyben folyamatban van a nyomozás.

Az ügyészség felidézte: az OLAF az egyetlen olyan uniós szerv, amely az EU-s pénzeket érintő csalások felderítésére, kivizsgálására és megszüntetésére jogosult. Az OLAF közigazgatási vizsgálatokat végez és a szabálytalanul elköltött uniós pénzek visszaszerzésének céljából intézkedésekre tehet ajánlást. Ha az OLAF bűncselekmény gyanúját tárja fel, akkor a vizsgálati jelentését eljuttatja az érintett tagállam ügyészségéhez és ajánlást tesz a tagállami jogszabályi rendelkezésekkel összhangban álló, a jelentés alapján szükséges intézkedések megtételére.

Az OLAF a tagállami hatóságoknak az általuk folytatott nyomozás során is segítséget nyújthat, továbbá összehangolja a több, uniós és EU-n kívüli államot akár egyaránt érintő nemzetközi csalási ügyek vizsgálatát.

A 4-es metró beruházásával kapcsolatban feltárt korrupcióról, szabálytalanságokról is tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter csütörtökön Giovanni Kesslerrel – tájékoztatta a két szaktárca csütörtök este közös közleményben az MTI-t.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Igazságügyi Minisztérium (IM) közleményében felidézték, hogy néhány hete a hivatal négyéves nyomozás után hatalmas magyar vonatkozású korrupciós botrányt tárt fel. Az NGM és az IM szerint az OLAF munkájának hatékonyságát támasztja alá a 4-es metróról készült jelentés is, amely „minden idők legnagyobb korrupciós botrányára hívta fel a magyar hatóságok figyelmét”. A magyar kormány, miután megkapta és megismerte a jelentést, január 19-én több bűncselekmény miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen – idézték fel.

A csütörtöki találkozón a miniszterek kifejtették, hogy a magyar kormány az OLAF munkáját hatékonynak tartja. A magyar hatóságok és az OLAF közötti együttműködés további fejlesztéséről is tárgyaltak.

A miniszterek biztosították az OLAF főigazgatóját arról is, hogy a magyar kormány továbbra is kész mindenben segíteni a hivatal és a magyar hatóságok közötti együttműködést. „A felek szerint a már meglévő eszközök és hivatalok munkájának javítása elengedhetetlen az unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények felszámolásához” – fogalmazott az NGM és az IM.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.