Postabank: A maci, ami megrengette Magyarországot

Pontosan húsz éve robbant ki az első olyan magyar pénzügyi botrány, ami a brókerek csődjéhez mérhető országos pánikot váltott ki.

Koncz Tamás
2017. 02. 28. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha pénzügyi botrány kerül szóba, ma jó eséllyel a Quaestor-ügy jut eszünkbe először, aztán a Buda-Cash és a Hungária befektetési csoport bukása. A közel 210 milliárdos kárt okozó Quaestor-bedőlés azonban nem az első százmilliárdos csőd volt a magyar pénzintézetek történetében. 

A lista a Princz Gábor vezette, magát macival reklámozó Postabankkal kezdődött. Napra pontosan húsz éve, 1997. február 28-án robbant ki a botrány – elterjedt a hír, hogy az ország második legnagyobb, állami fenntartású pénzintézete össze fog omlani. A rémült betétesek tömegével kezdték kimenekíteni vagyonukat, becslések szerint rövid időn belül 25 és 40 milliárd forint közötti összeget vehettek fel, éjszaka is várakoztak a bankfiókok előtt, és az intézet forrásainak közel hatodát vonhatták ki a pánik napjaiban.

Később ugyan kiderült, hogy a bedőlésről szóló pletyka rémhír volt – emiatt vádat is emeltek az ÁB Aegon egyik pénzügyi osztályvezetője ellen – de ez már nem állította meg a tényleges összeomlást.

Egymás után dőltek ki a csontvázak a Postabank páncélszekrényéből: egyértelművé vált, hogy a bankvezetők megszegték törvényi kötelezettségeiket, becsapták a tulajdonosokat és a bankfelügyeletet is – a „macis banknál” nem képeztek céltartalékot, és jelentős volt a tőkehiány, bár a külvilág felé egy prosperáló, sikeres intézet látszatát keltették.

A Postabank az első magyar kereskedelmi bankok egyike volt: 1988 júniusában alapították, ekkor részvényeinek 22 százalékát az állam, 28 százalékát a Magyar Posta birtokolta, a többi részvény pedig hazai kis- és középbefektetőké volt. A postai hálózattal szervesen együttműködő állami bank abban is úttörőnek számított, hogy elsőként gyűjthetett lakossági betéteket – és a korabeli viszonylatokhoz mérten profi országos reklámkampányokkal, tévészpotokkal népszerűsítette magát: brandjéhez hozzátartozott a játékmackó és egy csillogó felületű fémgolyó is. A bankot alapításától a csődig Pincz Gábor vezette, aki a tíz év alatt kiterjedt sajtóbirodalmat hozott létre.

Tízéves fennállása alatt Princz Gábor bankja összesen 150 milliárd forintnyi veszteséget termelt. Az állam saját tőkebefektetéssel, 220 milliárd forintból konszolidálta a bedőlt bankhálózatot, amit 2004-ben az invesztált összeg feléért tudott eladni az Erstének, de így is 110 milliárdos kár érte az országot.

Ha lehet, a botrányt még fokozta, hogy kiderült: a Postabanknál egyenlőkre és egyenlőbbekre tagolták az ügyfélkört – létezett ugyanis egy VIP-lista, a rajta szereplő közel 200 közéleti szereplő pedig az átlagosnál jóval kedvezőbb kamatozású betétet nyithatott, mintegy 1,3 milliárdos értékben.

A VIP-listát a Világgazdaság közölte, ami miatt a Postabank abszurd módon pert is indított banktitok megsértésére hivatkozva. Ez ugyanakkor csak egy volt a perek sorában. Princz Gábort és hat társát már a bankcsőd évében 34,6 milliárd forintos, különösen nagy vagyoni kért okozó hűtlen kezeléssel vádolták, az elhúzódó eljárás azonban nem hozott jelentősebb eredményeket: 2006-ban első fokon felmentették a bankvezért, 2009-ben pedig másodfokon 3,6 millió forintos pénzbüntetésre ítélték, hanyag kezelés miatt.

Egy évvel később az állam is elbukta azt a pereskedést, amit még 1999-ben indított a Postabank könyvvizsgáló cégei ellen. Az állam felperesként a már említett körülbelül 150 milliárdos veszteséget szerette volna visszaszerezni – arra hivatkozva, hogy a bank azért veszíthette el alaptőkéjét, mert a könyvvizsgálók jelentéseiből a tulajdonos nem értesülhetett a jogi és a szakmai visszásságokról. Az ügyben végül a Legfelsőbb Bíróság mondta ki a végső szót: elutasították az állami keresetet, mivel a felperes megtagadta az ügy eldöntéséhez szükséges bizonyítékok bejelentését.

Princz Gábor az 1998-as kormányváltás után Ausztriába költözött, és családjával évekig Bécsben élt. Később sem hagyott fel befektetési terveivel, de ezek ritkán bizonyultak sikeresnek: a Hvg.hu a rendszerváltás milliárdosait bemutató cikke szerint Princz több magyarországi hotelberuházása is bedőlt – ráadásul felszámolták a terveit előszeretettel támogató Körmendi Takarékpénztárat és Széchenyi Bankot is is.

Úgy tudjuk, jelenleg tanácsadóként dolgozik, tavaly novemberben pedig egyik felnőtt fiát bevonta vállalkozásaiba: Princz Péter lett a Motív’Art nevű cég vezető-tulajdonosa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.