Szinte az összes magyar tanárt elküldték a CEU-ról?

A kormánypárti Magyar Idők úgy tudja, az egyetem költséghatékonysággal indokolta az átszervezést.

MTI
2017. 02. 10. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap pénteki számában azt írja, úgy tudják, az érintetteket még októberben tájékoztatták arról, hogy az intézmény összeolvad a közgazdasági tanszékkel, ami pozíciók megszűnésével jár. A vezetőség költséghatékonysággal indokolta az átszervezést – teszik hozzá.

Ezt a bejelentést sokáig nem követte intézkedés, majd a múlt héten levélben tájékoztatták az oktatókat arról, hogy mindenkivel leülnek átbeszélni a továbbiakat. A megbeszéléseket követően tizenhét embert már elbocsátottak, de várhatóan még további tanároknak is felmondanak a következő hónapokban – áll a cikkben. Az újság úgy tudja, hogy mindenkinek felajánlották a közös megegyezést.

Az intézkedéssel a nappali és a levelező MBA-képzés szűnik meg – írják, hozzátéve, információik alapján utóbbit egy év múlva újra akarják indítani, de már a magyar oktatók nélkül. A lap egy forrásra hivatkozva azt is közölte: az elbocsátott tanárok nagyon népszerűek a diákok körében, akik már tervezik, hogy a rektorhoz fordulnak a döntés miatt.

A CEU-val kapcsolatban nemrégiben a Schmidt Máriához került Figyelő írt arról: Orbán Viktor és Soros György magyar származású amerikai milliárdos tavaly nyáron arról tárgyalt, hogy maradhat-e Budapesten az intézmény. Bár ekkor a miniszterelnök állítólag megígérte, hogy békén hagyják az egyetemet, Donald Trump megválasztása miatt már nem kizárt, hogy a kormány megkockáztat egy ilyen támadást.

Az üggyel kapcsolatban tegnap Lázár Jánost is kérdezték kormányinfóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, nem érkezett a CEU-val kapcsolatos javaslat, de ha érkezik, megvizsgálják. Azt is hozzátette, „sok minden felmerül Soros Györggyel kapcsolatban”, de az egyetem sorsát a kormány nem tárgyalta.

Új tanszéket hoz létre a következő tanévvel a Közép-európai Egyetem, hogy összehangolja az üzleti iskola (CEU Business School) és a közgazdaság-tudományi tanszék (CEU Department of Economics) erősségeit – közölte az oktatási intézmény.

Az egyetem közleménye szerint az ősztől működő új tanszéken bővítik az üzleti elemzés mesterképzést (MSc), és újraszervezik a technológiamenedzsment és innováció mesterképzést. Folytatódnak a mesterképzések a pénzügyi, a közgazdaság-tudományi, a globális gazdasági kapcsolatok és a gazdaságpolitika a globális piacokon elnevezésű területeken, valamint az üzleti adminisztráció és a közgazdaság-tudományi doktori képzések is folytatódnak.

Emellett az egyetem a többi tanszékén tanuló hallgatóinak is kínál majd a jövőben menedzsmentkurzusokat, mivel az üzleti iskolán kívüli CEU-hallgatók több mint harminc százaléka is az üzleti életben helyezkedik el diplomázás után – tették hozzá.

Az MBA-képzésről azt írták, ez az idei tanévvel befejeződik, az EMBA-képzés (Executive Master of Business Administration) pedig új formában indul majd újra egy későbbi időpontban. A jelenlegi hallgatókat ez nem érinti, ők befejezhetik tanulmányaikat – fűzték hozzá.

A CEU a Magyar Idők azon információját, amely szerint a konszolidáció a magyar nemzetiségű oktatókat diszkriminatívan érintő elbocsátásokkal járna, tévesnek nevezte. Azt írták, az intézmény új tanszéket hoz létre, amely egyaránt alkalmaz magyar és más nemzetiségű oktatókat. Téves állítás az is, hogy az egyetem kevesebbet fizetne a magyar oktatóknak. Az egyetem oktatóinak és alkalmazottainak fizetését egyetemi rangjuk, képzettségük és tapasztalatuk határozza meg – olvasható a közleményben.

Úgy fogalmaztak, a CEU célja, hogy erősítse az egyetem közösségét, és olyan tanszéket hozzon létre, amely a menedzsment-, üzleti és közgazdaság-tudományi képzést az intézmény küldetésének középpontjába helyezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.