Tarlós: Olimpia híján számos fejlesztés elmarad

Nem fog megújulni például a repülőtérre vezető út. Elkészült viszont az OLAF-jelentésre adott válasz.

2017. 02. 24. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontosan még a városvezetés sem tudja, hány fejlesztés és beruházás marad el, amelyek, ha Budapest rendezte volna az olimpiát, bizonyosan elkészültek volna 2024-ig – jelentette ki a pénteki Budapestinfón Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester egyetlen konkrétan várható munka, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út felújításának halasztását nevezte meg. Hozzátette: ahogy Orbán Viktornak is jelezte, folytatni fogja küzdelmeit a főváros számára elengedhetetlen beruházásokért, s ezt a kormányfő nyugtázta is.

Mint mondta, két olyan fejlesztés van, amelyből nem enged, mert a legtöbb kockázatot jelentik a budapestiek számára, egyben a legtöbb embert érintik: ez a 3-as metró felújítása és az árvízvédelem. Ragaszkodik még a p+r parkolók bővítéséhez, újak megépítéséhez, valamint a BKV járműállományának a cseréjéhez is. Ezek mind rajta vannak az európai uniós támogatású beruházások listáján, tehát akkor is meg kell őket valósítani, ha Budapest kiszáll a versenyből, s a hét év múlva esedékes olimpia rendezési jogát átengedi Párizsnak vagy Los Angelesnek – hangsúlyozta Tarlós István.

Megerősítette: jövő szerdán a Fővárosi Közgyűlés visszavonja olimpiai pályázatunkat. Nem három férfi, azaz Orbán Viktor miniszterelnök, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Tarlós István döntötte el Magyarország jövőjét, s pláne nem a Momentum Mozgalom által összegyűjtött 266 ezer olimpiaellenes aláírás sorsát – jelentette ki. A főpolgármester szerint a Fővárosi Közgyűléshez hasonlóan köztestületek határoznak. Ezt megtette a kormány, és megteszi a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése is. Budapest vezetője szerint a visszalépésünk abban a pillanatban válik hatályossá, amint ő és Borkai Zsolt aláírja, s a levelet kézbesítik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság címére.

Tarlós István ismét határozottan cáfolta, hogy az olimpia ügyét bármiféle politikai alkura használták volna fel. Kijelentette: a kormányfő irodájában zajlott tárgyaláson még csak szóba sem került két és fél év múlva aktuális főpolgármester-választás kérdése.

A főpolgármester a 4-es metró korrupciógyanús beruházásával kapcsolatban közölte: elkészült a városvezetésnek a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) jelentésére készített válasza, amelyet jövő kedden juttatnak el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez. Tarlós szerint az OLAF-jelentésben már rég nem igaz számadatok szerepelnek, így a következtetések, az esetleges büntetések tekintetében is fals eredményeket tükröz a dokumentum. Ahogy a Magyar Nemzet már hetekkel ezelőtt megírta: a beruházás végszámlája a brüsszeli anyagban szereplő 452 milliárd forint helyett valójában 406 milliárd. A főpolgármester elmondása szerint a válaszban egyértelművé tették, hogy az OLAF-jelentésben felsorolt szabálytalanságok jogi következményeiért, az esetleges bűncselekményekkel okozott károkért Budapest jelenlegi vezetése nem vállalhatja a felelősséget; a 2003-tól előkészített beruházáshoz kötött valamennyi szerződés egy kivételével 2010 előtt köttetett. Tarlós István szerint az is helytelen uniós megállapítás, hogy a beruházás teljes időszakával baj volt. A városvezetés azt is feltárta, hogy az OLAF olyan pénzeket is számonkérne Magyarországon, amelyet ki sem fizetett. Ez az a csaknem 60 milliárd forint, amelyet 2009-ben, azaz a Demszky-korszakban tizenegy szabálytalan közbeszerzés miatt már elvontak Budapesttől.

Az OLAF természetesen nem követel Magyarországtól 59 milliárd forintot – válaszolt kérdésünkre a főpolgármester. Tarlós felajánlotta segítségét a kormánynak. A 4-es metró beruházásához nyújtott 181 milliárd forintos uniós támogatás egy részének visszafizetéséről kizárólag az Európai Bizottság dönthet, és Budapest kormánypárti vezetői szerint az esetleges elvonás jelentősen csökkenhet, ha az OLAF-jelentés ma adatai helyett a tényekkel számolnak.

Tarlós István ugyancsak a Magyar Nemzet kérdésére kiemelte: a hét éve üresen álló Rác fürdő hasznosítása ügyében visszavont előterjesztést nem engedi újra benyújtani, és nem enged „semmiféle politikai játékot”. A szintén az MSZP–SZDSZ-es városvezetés idejéből származó ügyben várhatóan a főváros nem adja vissza a hitelező banknak a korábban megvett 7 milliárdos követelését, hanem a zajló felszámolási eljárásban megpróbálja maga megszerezni a Budapest idegenforgalmi szempontból sem elhanyagolható értékét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.