Várhatóan ősszel folytatódhat a vörösiszapper

Az ügyészség a megismételt elsőfokú eljárásban nem vádolhat meg új személyeket. A vádpontok módosulhatnak.

Velkei Tamás
2017. 02. 09. 5:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Győri Ítélőtábla kimondta: az új elsőfokú eljárásban tárgyalt vörösiszapügyet soron kívül kell tárgyalnia a Veszprémi Törvényszéknek, nagy valószínűséggel legkorábban csak ősszel kezdődhet újra a per – tudta meg lapunk jogászforrásból. Ennek számos oka van. Az ítélőtáblának írásba kell foglalnia a határozatát, majd megküldenie a Veszprémi Törvényszéknek. Ez időbe telik. A törvényszék bejelenthet elfogultságot is önmaga ellen, ha jogi kollégiuma úgy ítéli meg, nem képes objektíven, pártatlanul tárgyalni az ügyet. Előfordulhat az is, hogy a törvényszék túlterhelt, és az ügyet emiatt nem képes újratárgyalni.

Ha a Veszprémi Törvényszék végül úgy döntene, nem tudja tárgyalni az ügyet, a Győri Ítélőtáblának kell kijelölnie egy másik elsőfokú bíróságot a táblabíróság illetékességi területén belül. Négy város jöhet szóba: Szombathely, Győr, Tatabánya vagy Székesfehérvár.

Végül bármely bíróságra szignálják is az ügyet, a bírónak meg kell ismernie az iratmennyiséget, ami ebben az esetben 150 ezer oldalt jelent. Emlékeztetőül: erre a Győri Ítélőtáblának több mint fél évre volt szüksége. Vagyis még a soronkívüliség mellett is legkorábban szeptember–októberre tűzheti ki a megismételt elsőfokú eljárás első tárgyalási napját a bíróság. Érdeklődtünk az ügyben a Veszprémi Törvényszéknél is, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Egyébként a büntetőeljárási törvényben akad olyan kitétel, hogy egy eljárást kiemelt jelentőségűvé nyilvánítanak, például a minősített emberölés vagy a gyermekkorúak sérelmére elkövetett erőszakos szexuális bűncselekmények esetében. Ilyen volt például a Marian Cozma-ügy, a Bándy Kata-ügy vagy a kiskunlacházi gyermekgyilkossági eset. Ebbe a körbe a vörösiszapper nem tartozik bele, ezért a táblabíróság soron kívüli tárgyalást rendelt el.

Az ügyésznek a megismételt elsőfokú eljárás során nincs eljárásjogi lehetősége arra, hogy új személyeket is megvádoljon. Vagyis az új első fokon ugyanaz a 15 vádlott ül majd a vádlottak padján, mint a kezdetekkor. A vádpontok azonban módosulhatnak a már megvádoltak esetében is, erre az elméleti lehetőség az ügyész számára adva van. Hogy él-e a vádhatóság a számára rendelkezésre álló lehetőséggel, ma még nem tudható.

Itt kell megjegyezni, hogy az elsőfokú eljárást megelőző nyomozás során a hatóság vizsgálta a tervezők és a kivitelezők, valamint a környezetvédelmi felügyelőség felelősségét is. Arra jutott, hogy a kivitelezők kiléte nem állapítható meg, a tervezői csoportból összesen hárman élnek (a tervezés még a szocializmus éveiben kezdődött). A több egymásra rakódott tervdokumentációból nem lehetett megállapítani, ki végezte el például az állékonysági vizsgálatokat.

Nem mellesleg a tervdokumentáció nem teljes, arról nem beszélve, hogy végül nem a terveknek megfelelően épült meg a kazetta. Nem lehetett kideríteni, személy szerint kit terhel a felelősség az építés hiányosságai miatt. Büntetőügyben jogi személlyel, vagyis jelen esetben a Magyar Alumíniumtermelő és -kereskedelmi (Mal) Zrt.-vel szemben akkor lehetne eljárni, ha a bűncselekményt szándékosan, vagy haszonszerzés végett követték el, ez esetben azonban egyikről sem beszélhetünk. Nem létezik olyan a jogban, hogy közösségi büntetőjogi felelősség, azaz hogy egy cselekményért egy közösséget – tagjai egyéni magatartásától függetlenül – vonjon felelősségre a bíróság. Az ügyészségnek le kell fektetnie, álláspontja szerint ki, hol és mit hibázott.

– Megvádoltam volna a tervezőket vagy kivitelezőket, ha lett volna rá módom, ha ki lehetett volna deríteni a személyre szabható és bizonyítható felelősséget. De nem lehetett. A 15 vádlottnak ugyanakkor volt munkaköri leírása, nyomon lehetett követni, hogy azok mely pontjait szegték meg – mondta a másodfokú eljárás során perbeszédében Fejes Péter fellebbviteli főügyészségi ügyész.

Téves következtetések, felderítetlenség első fokon

A vörösiszapperben hétfőn hozott határozatot a Győri Ítélőtábla: új elsőfokú eljárás megtartását rendelte el. Számos kifogást emelt a bíróság az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék tanácsvezető bírájának, Szabó Györgyinek a munkájával kapcsolatban. Felderítetlenség, tényekből rossz tényekre való következtetések, indokolási kötelezettségek megsértése – néhány megállapítás azok közül, amelyekkel az ítélőtábla illette az elsőfokú indoklást. Szabó Györgyinek ez volt az első komolyabb ügye, amikor ugyanis a vörösiszapper megérkezett a Veszprémi Törvényszékre, még a Veszprémi Járásbíróságon dolgozott. Erre az ügyre rendelték a törvényszékre, majd a per folyamán nevezték ki törvényszéki bíróvá. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.