Vita a menekültügyi szabályok szigorításáról

Az MSZP és a Jobbik már másfél évvel ezelőtt szinte ugyanilyen intézkedéseket javasolt.

Katona Mariann
2017. 02. 21. 19:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a Jobbik támogatja a kormány terveit, amellyel lényegében újra bevezetnék a menekültügyi őrizetet azon menedékkérőknél, akiknek ügyét még nem bírálták el jogerősen. Ezek az emberek a tervek szerint a déli határnál kialakított, két-háromszáz fő befogadására alkalmas tranzitzónákban lennének kénytelenek várakozni. A Belügyminisztérium törvénymódosító javaslatának vitája már megkezdődött az Országgyűlésben, Kontrát Károly államtitkár szerint a fokozódó terrorveszély miatt van szükség arra, hogy az illegális bevándorlók ne mozoghassanak szabadon az országban.

Végső nem a Jobbiknak

Az Országgyűlés szakbizottsága után a plenáris ülésen is leszavazta a kormánypárti többség a Jobbik alaptörvény-módosító javaslatát. Az ellenzéki párt indítványában szó szerint átvette azt a szöveget, amellyel korábban Orbán Viktor miniszterelnök zárta volna ki alkotmányos szinten a bevándorlási kvótákat, csak éppen kiegészítette egy mondattal, ami a letelepedési kötvényeknek is gátat szabott volna. A Jobbik végig azzal érvelt, ezzel lehetne elérni, hogy se szegény, se gazdag migráns, se szegény, se gazdag terrorista ne jöhessen be az országba. A fideszes Vas Imre érdemi indokot nem adott az elutasításra, csak azt mondta, hogy szerintük a Jobbik csupán azt a látszatot akarja kelteni, mintha érdekelné őket az emberek sorsa. Érdekesség, hogy a mai szavazáson a jobbikosok mellett a fideszes Kósa Lajos is igen gombot nyomot, a többi kormánypárti képviselő ellene voksolt, az MSZP és az LMP pedig nem vett részt a szavazáson.

A jobbikos Mirkóczki Ádám a vitában azt fejtette ki, hogy ők már 2015 nyarán benyújtották lényegében ugyanezt a javaslatot, csak a kormánytöbbség akkor leszavazta. Csak nem a pökhendiségük akadályozta, hogy akkor megszavazzák? – tette fel a kérdést a politikus. Arra pedig kíváncsi volt, mi lesz akkor, ha fokozódik a nyomás és a tranzitzónák kicsinek bizonyulnak. Azt a kérdést is feltette, hogy a déli határ mentén élőknek vajon kell-e félniük.

A Jobbik mellett az MSZP is azzal kezdte, hogy ők már másfél éve azt sürgették, hogy a menedékkérelmeket a déli határnál bírálják el. Harangozó Tamás szerint ugyanakkor a miniszterelnök nem mondott igazat, amikor ezekről az elképzelésekről beszélt, hiszen a jogszabály szövegében szó sincs őrizetről, vagyis a menedékkérő nem lesz bezárva. Az igaz, hogy Magyarországra nem tudnak majd bejutni, ezért szerinte a kormány a szomszédos országra tolja rá őket.

Az LMP-s Hadházy Ákos szerint ugyanakkor ez a téma csak arra jó, hogy tematizálják a közbeszédet, megfogalmazása szerint ez a törvény egy görény törvény. Szerinte inkább azzal kellene foglalkoznia a kormánynak, hogy rengeteg orvos elhagyja Magyarországot, a falvak tucatjaiban olyan komoly a drogprobléma, hogy el sem tudják képzelni, de az alkoholizmus is vezet emberek halálához.

Bándi Gyula lett a zöldombudsman

Megválasztotta az Országgyűlés kedden Bándi Gyula környezetjogászt, egyetemi tanárt a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesnek. Székely László ombudsman jelöltje 178 igen és 5 nem szavazatot kapott a titkos voksoláson. Bándi Gyula – a hazai környezetjogi szakjogászképzés megalapítója, az uniós környezetjog kutatója – parlamenti bizottsági meghallgatásain a településfejlesztést, az állatvédelmet, a levegőtisztaságot, a talajvédelmet és az energiahatékonyságot emelte ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.