A Kúria szerint nem lehet csak úgy demonstrálni egy bíróság előtt

A bírósági épület nem közterület, és előtte sem lehet konkrét ügyben demonstrálni, állítja a Kúria egyik kollégiuma.

MN
2017. 03. 31. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróságok épületében nem lehet demonstrálni, állapította meg a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiuma: a szakmai testület állásfoglalása szerint megtiltható a tüntetés a bírósági épület közvetlen közelében is, de csak akkor, ha a demonstrálni szándékozók bejelentéséből kiderül, hogy a résztvevők konkrét ügyben szeretnék befolyásolni a bírói tanács döntését.

Az állásfoglalásból nem derül ki, hogy tüntetők miként lennének képesek befolyásolni egy elvileg független bírói testület munkáját, különösen úgy, hogy a tiltakozók még csak nem is a bíróság épületében jelennek meg. 

Kalas Tibor, a kollégium vezetője a Magyar Időknek elmondta, az 1989-ben megszavazott gyülekezési törvény egyes rendelkezései a gyakorlatban vitathatóvá váltak, országszerte mind több az olyan tüntetés, amelyet a bíróságon vagy környékén kívánnak megtartani, a résztvevők így szeretnék kifejezni véleményüket egy-egy konkrét ügyben vagy az igazságszolgáltatás munkájáról általában. A Kúria ugyanakkor – egyelőre – nem kezdeményezi a gyülekezési törvény módosítását.

A kúriai bíró emlékeztetett, hogy a gyülekezés alapvető jog, kollégiumi véleményük ezt nyilvánvalóan nem kívánja korlátozni, csak a törvény pontos értelmezését szeretné előmozdítani a bíróságok gyakorlatában. Hozzátette, hogy a kollégium által a héten elfogadott vélemény csupán ajánlás, a konkrét gyülekezési ügyeket megítélő bírák döntik majd el, mennyiben érvényesítik a kifejtett elveket az egyes esetekben – idézi a nyilatkozatot az MTI.

Kalas Tibor felidézte, hogy a jogszabály szerint a tervezett tüntetések bejelentésének elemzése után a rendőrség, illetve a bíróság megtilthatja a gyülekezést, ha a demonstráció súlyosan zavarná az igazságszolgáltatás működését. A Kúria értelmezése szerint a bíróság épülete a közforgalom számára nyitva álló helyszín ugyan, a gyülekezési jog szempontjából azonban nem közterület, emiatt ott nem tartható demonstráció.

Az Alkotmánybíróság ugyanakkor két évvel ezelőtt a Kúria mostani ajánlásával ellentétesen döntött egy hasonló ügyben: az AB érvénytelenítette a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság és a BRFK végzését, amelyben megtiltották volna, hogy devizahitelesek demonstráljanak – éppen a Kúria épülete előtt. 

Az Alkotmánybíróság indokolásában alaptörvény-ellenesnek nevezte a tiltó határozatokat, mivel a bíróság és a rendőrség egyeztetési eljárás nélkül döntött a tüntetés betiltásáról.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.