Átadták az idei Pulitzer-emlékdíjakat

Brückner Gergely a Figyelő távozó főmunkatársa és Horvát János kapta idén a Pulitzer-emlékdíjat.

MNO
2017. 03. 19. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brückner Gergely, a Figyelő távozó főmunkatársa és Horvát János televíziós műsorvezető kapta az idén 27. alkalommal átadott Pulitzer-emlékdíj elismerést. Brückner azután mondott fel a Figyelőnél, hogy Schmidt Mária a Terror Háza főigazgatója, egyben az ’56-os Emlékbizottság vezetője megvásárolta a patinás hetilapot, majd Lánczi Tamást tette meg főszerkesztőnek. (Ő volt Orbán Viktor szövegírója, Navracsics Tibor kabinetfőnöke és a fideszes Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára, majd a Századvég vezető elemzője, Habony Árpád és Arthur J. Finkelstein közös cégének vezetője). Rangos Katalin, a Pulitzer-emlékdíj kuratóriumának tagja a 24.hu tudósítása szerint elmondta: a díj odaítéléséről még Brückner Figyelőtől történő távozását megelőzően döntöttek, így az nem játszott szerepet a döntésben.

Brückner Gergely 1973-ban született, 1996-ban végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. 1996-tól 2003-ig a Bank&Tőzsde Üzleti Hetilap újságírója, majd szerkesztője. Ezt követően négy éven át a Manager Magazin havilap vezető szerkesztője. 2007-től idén márciusig a Figyelő hetilap főmunkatársa volt. Horvát János 1944-ben született, eredeti foglakozása történelem–spanyol szakos középiskolai tanár, 1964-ben megnyerte a Riporter Kerestetik első vetélkedőjét, és 1969-ben, az ELTE Bölcsészettudományi Kar befejezése után lett az MTV alkalmazottja. Közel tíz éven át dolgozott a HÉT című politikai magazinműsorban, később a Filmfőszerkesztőséget vezette, majd 1988–89 fordulóján, igazgatóként döntő szerepe volt az önálló arculatú MTV 2 kialakításában. 1993-ban közreműködött az ELTE médiaszakának beindításában, majd a Pécsi Egyetem kommunikációs tanszékén oktatott, és a Budapesti Kommunikációs Főiskola szenátusának tagja lett. 2001 és 2006 között a SPORT TV elnöke. 2007 és 2010 között a Magyar Köztársaság kubai nagykövete. Megalapításától kezdve elnöke a Független Média Központ kuratóriumának.

Sipos Lajos irodalomtörténész, az alapítvány elnöke a közlemény szerint a díjátadón elmondta, hogy a tényfeltáró-oknyomozó újságírás a végrehajtó hatalom ellenőrzésének, a visszaélések leleplezésnek egyik eszköze is lehet. Ennek feltétele, hogy a sajtó munkájának középpontjában nem a politikai ellenoldal megsemmisítése, hanem a demokratikus intézmények megerősítése és a felelős újságírói szerep újrafogalmazása álljon. A Joseph Pulitzer-emlékdíjat átvevő, kiváló szakemberek elismerése az alapítói szándékkal összhangban, a minőségre és objektivitásra törekedő magyar sajtó ügyét szolgálja – hangsúlyozta az elnök.

A Pulitzer-emlékdíjat 1989-ben a magyar származású Paul A. Fábry és a Magyar Hitelbank Rt. alapította a nyomtatott és az elektronikus sajtó képviselő számára Joseph Pulitzer magyar származású amerikai sajtómágnás családjának kizárólagos engedélyével. Az idén 27. alkalommal adták át a díjat. A kuratórium elnöke Sipos Lajos, jelenlegi tagjai Bárándy Péter, Győrffy Miklós, Javorniczky István, Kepes András, Martin József és Rangos Katalin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.