Csalás miatt nyomoznak a tavalyi érettségi feladatokat őrző céggel szemben

Az Oktatási Hivatal csaknem 8,5 millió forintért őriztette a társasággal a 2016-os érettségi feladatlapokat.

Horváth Csaba László
2017. 03. 30. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oktatási Hivatal a minap tette közzé a tavaly kötött szerződéseinek listáját, amelyből kiderült, hogy a szervezet csaknem 8,5 millió forintért egy olyan társasággal őriztette a 2016-os érettségi feladatlapokat és azok javítási útmutatóit, amely ellen immár két éve nyomoznak a hatóságok. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a T.O.M. Controll 2001 Vagyonvédelmi Zrt.-vel szemben költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ügyészség felügyelete mellett. Az eljárás határidejét legutóbb június 8-ig hosszabbította meg a NAV.

A főként vagyonvédelemmel, valamint takarítással is foglalkozó társaság az utóbbi években számos közpénzből működő intézménytől is kapott megbízásokat. Tavaly például a Budapesti Temetkezési Intézet 255 millió forintos megbízása mellett a MÁV Zrt. 60 millió forintos és a Szépművészeti Múzeum 95 millió forintos megbízását is elnyerték.

A T.O.M Controll 2001 Zrt. nettó árbevétele 2011 óta minden évben kétmilliárd forint felett volt, 2014-ben pedig ennél is jobb eredményt értek el, ugyanis több mint 3 milliárd fölé emelkedett ez az összeg. Így a mérleg szerinti eredményük a 2013-as közel 40 millió forinthoz képest több mint 60 millióra emelkedett.

A társaság neve egyébként egy az Átlátszó.hu-nak adott interjúban is felmerült. A portálnak nyilatkozott egy férfi, akit sikkasztás miatt ítéltek el, miután információkat adott a hatóságoknak egy milliárdos kárt okozó járulékcsaló bandáról. A férfi úgy vélte, hogy emögött az a vagyonvédelemmel és takarítással foglalkozó milliárdos vállalkozás állhat, amelynek alvállalkozóit „felnyomta” a hatóságoknál. Az érintett cég, a T.O.M Controll 2001 Zrt., amellyel szemben azóta is zajlik az eljárás. – Egy olyan bűnözői csoportnak dolgoztam, akik több éve számlákat gyártanak, emellett nem fizetik a dolgozók után a járulékokat – állította a férfi.

K. Attila olyan dolgokról is beszámolt, hogy a csoport egy szlovákiai bankfiókban mossa a pénzeket, és „közvetlen kapcsolatban áll a T.O.M. Controll céggel is”. Mint mondta, azért folyhatott a járulékcsalás minden következmények nélkül, mert az említett társaságok „vezetői befolyásos emberek, akiknek mindent szabad”, többek között rendőrtisztekkel is kapcsolatban állnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.