Csecsemőhalandóság: végre utolértük az uniót

Óriásiak a régiós különbségek a csecsemőhalandóságot tekintve. Még sincs az egészségüket fókuszba helyező program.

Kuslits Szonja
2017. 03. 21. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végre hazánkban is 4 ezrelék alá csökkent a csecsemőhalandóság 2016-ban, ami a 2013-as eredményekhez viszonyítva 25 százalékpontos javulást jelent – derült ki a témában tartott tájékoztatón. Így a 3,9-es mutatónkkal megközelítjük az európai uniós átlagot, amely jelenleg 3,6 ezrelék.

Csakhogy továbbra is óriásiak a regionális különbségek, akár háromszorosak is lehetnek. Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika újszülött-intenzívosztályának vezetője lapunk kérdésére elmondta: a legjobbak között szerepel Hajdú-Bihar megye, de Nyugat-Magyarországon és az egyetemi központokban is kedvezők az adatok. Mivel a csecsemőhalandóság nagyban függ az anya egészségi állapotától, annak jelentős szerepe van a koraszülés előfordulásánál. Azokban a megyékben tehát, ahol jobb szociális és anyagi körülmények között élnek és egészségesebbek az édesanyák, kedvezőbb a csecsemőhalandósági ráta, míg a szegényebb térségekben – főként Kelet-Magyarországon – rosszabbak az eredmények. A koraszülési rizikó egyébként Magyarországon hét éve stabilan 8,6 százalék, míg a skandináv országokban csupán 5 százalék. Ott a csecsemőhalandóság is 2-3 ezrelék körül mozog. Van tehát hová fejlődni.

Szabó Miklós arra is felhívta a figyelmet: a koraszülöttek és az újszülöttek egészségét fókuszba helyező program továbbra sincs Magyarországon. Hiába szerették volna a gyermekgyógyász szakemberek, hogy bekerüljön az Egészséges Magyarország 2014–2020 stratégiába, ezt jelezték a kormányzatnak is, a koraszülöttekre vonatkozó célok nem szerepelnek a stratégiában.

A szakember szerint jóval többet kellene költeni a a gyerekekkel kapcsolatos kutatásokra is: a 2015–2016. években 16,35 milliárd forintot fordítottak a finanszírozásukra, ám a több mint 600 kutatásból mindössze 3 foglalkozott a gyerekek egészségével.

Kovács Tamás, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára arra hívta fel a figyelmet: a csecsemőknél rendkívül fontos az anyatejes táplálás, ám Magyarországon nagyon eltérő az édesanyák szoptatási hajlandósága. Kiderült például, hogy Budapesten a kórházból hazaszállításkor a babák csupán 30 százalékát táplálja édesanyjuk anyatejjel, jók az eredmények viszont Zala, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom megyékben, ahol 90 százalék feletti az anyatejjel táplált babák aránya. Átlagban azonban mindössze az anyák 33 százaléka szoptatja gyermekét Magyarországon a kórházból hazaszállítás idején.

– Kiemelt cél kell legyen a műszerpark korszerűsítésének folytatása is, és folyamatosan szükség van a jól képzett szakdolgozókra – erről már Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója beszélt. Hangsúlyozta azt is: 14 éves kor alatt el kellene törölni a teljesítményvolumen-korlátot (tvk, ez az a maximális összeg, amelyet havonta kifizet az egészségbiztosító a kórháznak), ez sokat segítene a gyerekek ellátásán. Ahogy arról korábban már beszámoltunk: a tvk-n felüli vizsgálatokért gyakran a kórházaknak kell fizetniük, de ezt nem minden intézmény engedheti meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.