Egyre kevesebben veszik fel a diákhitelt

Közel 380 ezren éltek a lehetőséggel 2001 óta, de az elmúlt öt évben csökkent a számuk.

Hutter Marianna
2017. 03. 27. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt öt évben csökkent a diákhitelt felvevők száma – derült ki Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára által közölt adatokból. A politikust a szocialistáktól kilépett Demeter Márta országgyűlési képviselő kérdezte írásban a diákhitellel kapcsolatos információkról. A számokból kitűnik: már közel 380 ezren vették fel a diákhitelt a konstrukció 2001-es bevezetése óta, ám az utóbbi években egyre kevesebben döntenek a hitel felvétele mellett. Például míg 2011-ről 2012-re több mint 16 500-zal nőtt a hitelesek száma, 2015-ről 2016-ra már csak kevesebb mint 8700 diák igényelt újonnan hitelt. Jelenleg két típusú hitelt igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel1 bármilyen célra felhasználható, míg a Diákhitel2-ből csak a tandíjat lehet kifizetni. Mint Tállai András írta, a törlesztés első két évében a minimálbér alapján kell törleszteni, ami a Diákhitel1-nél havi 6660 forintot, a Diákhitel2-nél pedig a hitel összegétől függően 4440–12 210 forintot jelent. A hiteladós bármikor élhet a díjtalan, korlátozásoktól mentes előtörlesztés lehetőségével. Jelenleg a Diákhitel1 maradéktalan visszafizetésének átlagos futamideje 82 hónap, a Diákhitel2 esetén 27 hónap. Az államtitkár tájékoztatásából az is kiderült: tavaly a hitelesek fennálló tartozása meghaladta a 272 milliárd forintot. Mint Tállai megjegyezte, a nem fizetők száma kifejezetten alacsony. A Központi Hitelinformációs Rendszerbe regisztrált hiteladósok száma évente 2-4 ezer körül alakul, de ebből évente átlagosan ezer mulasztást le is zárnak. Tavaly például 2443 szerződés esetén volt szükség végrehajtásra.

Lapunk a Diákhitel Központtól is érdeklődött a legfrissebb adatokról. Többek közt azt szerettük volna megtudni, átlagosan mekkora egy Diákhitel1-et, illetve Diákhitel2-t felvett hallgató adóssága, illetve hogy tavaly hányan fizették vissza hitelüket és ez összesen hány millió forintot jelentett. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a 2016–17-es tanév első félévében hányan vettek fel Diákhitel1-et, illetve Diákhitel2-t, illetve hogy ekkor mely budapesti, illetve mely vidéki egyetemek hallgatói közt volt a legnépszerűbb a konstrukció. Ám hiába írtunk az állami felügyelet alatt álló Diákhitel Központnak március közepén: míg mi nem kaptunk választ kérdéseinkre, a kormánypárti Magyar Időkkel már nem bizonyult ennyire hallgatagnak a központ. Érdekes módon ugyanis Imre Zita marketing- és kommunikációs igazgató a lap múlt pénteki számában többek közt éppen azokról a kérdésekről nyilatkozott, amelyekre a Magyar Nemzetnek nem reagáltak. Így kiderült: átlagosan 1,38 millió forint volt egy Diákhitel1-et felvett hallgató adóssága, míg ez az összeg a Diákhitel2 esetében átlagosan 823 ezer forint körül volt. Tavaly közel 18 ezren fizették vissza adósságukat hozzávetőlegesen 21,4 milliárd forint értékben. A 2016–17-es tanév első félévében az 1-es konstrukcióban 2900 új ügyfele volt a központnak, a 2-esben pedig közel 3600. A Diákhitel Központ a kormánybarát lapot arról is tájékoztatta: a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem hallgatói igényelték a legtöbben a Diákhitel1-et, míg a Diákhitel2-t a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem diákjai.

A Diákhitel Központ nem volt mindig ilyen hallgatag: tavaly Bugár Csaba vezérigazgató még interjút adott a Magyar Nemzetnek. A jelek szerint idén azonban már kérdéseinket is másik lapnak válaszolják meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.