Elítélték a tűzoltót, aki csak fel akart mondani

Állítólag azt mondta felettesének, hogy „nem vagy te vezetőnek való”.

MA
2017. 03. 01. 19:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden állt bíróság elé szolgálati tekintély megsértése miatt Villányi Gábor, a gödöllői tűzoltóság korábbi sofőrje, aki szabadságra akart menni, végül pedig felmondott azért, hogy beteg édesapját ápolhassa.

Villányi a Magyar Nemzetnek elmondta, az ügyészség eredetileg pénzbírságra akarta ítélni, ám ennél kedvezőbb döntést hoztak, próbára bocsátották (vagyis ha egy évig nem sért jogszabályt, a büntethetősége megszűnik).

Azonban Villányi kijelentette, hogy fellebbezni fog, mivel neki csak a felmentés felel meg, ragaszkodik igazához. (Az Index azt írta, az ítélethirdetés után az ügyészség jelezte, hogy gondolkodik a fellebbezésen.)

Villányi Gábor, aki hét és fél évig dolgozott sofőrként a gödöllői tűzoltóságnál, eredetileg féléves fizetés nélküli szabadságot kért azért, hogy ápolni tudja beteg édesapját, ám nem kapott választ. Így a felmondás mellett döntött, ugyanakkor felettesével igencsak eldurvult a beszélgetés, és bíróság elé került az ügy.

Az ügyészség indítványa szerint Villányi azt mondta a főnökének, hogy „nem vagy te vezetőnek való”. A férfi azonban állítja, soha nem mondott ilyet, és a beszélgetés során kimért, tisztelettudó volt. Szavai szerint erre a mondatra maga a sértett sem emlékszik, csak a HR-es, aki ugyancsak jelen volt.

Egyébként úgy véli, elsősorban helyi szinten volt a probléma, nem küldték fel időben a szolgálati jegyét.

Villányi azt állítja, felettese a beszélgetés során felemelte a hangját, megalázta, azt mondta, itt úgyis az lesz, amit ő akar – ezért az előre legépelt szolgálati jegyére Villányi kézzel ráírta: emberi méltóságában olyan mértékben megalázták, hogy nem tud a továbbiakban szolgálatot ellátni. Az ügyben nyomozás indult, Villányi tanúkihallgatáson is volt, ám később megszüntették a nyomozást.

Az ügyészség álláspontja szerint nem történt „alárendelt megsértése”. A szolgálati visszaélésről az ügyészség azt írta az Indexnek: a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény. A döntést a Legfőbb Ügyészség is jóváhagyta, Villányi panaszát elutasította.

Azonban a másik, ugyanerről a beszélgetésről szóló ügyben vádat emeltek Villányi Gábor ellen szolgálati tekintély megsértése miatt.

Hogy az egyik ügyben miért nem tudtak dönteni, míg a másikban a vádemelés mellett határoztak, így magyarázta az ügyészség az Indexnek: „A lefolytatott nyomozások eredményeként érdemben ugyanaz a tényállás állapítható meg, az ügyészség azonban a két ügyben különböző bűncselekmények megvalósulását vizsgálta.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.