„Ha a Közép-európai Egyetem eldől, melyik a következő?”

Enyedi Zsolt, az intézmény rektorhelyettese szerint a tervezett törvénymódosításnak van Amerika-ellenes éle.

Markotay Csaba
2017. 03. 31. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Palkovics László oktatási államtitkártól szerda este az új felsőoktatásitörvény-módosító javaslat visszavonását kérték, mire az államtitkár kategorikus nemmel válaszolt. Vagyis patthelyzet alakult ki. Van innen kiút? – kérdeztük Enyedi Zsoltot, a Közép-európai Egyetem rektorhelyettesét.
– Valóban patthelyzet van. Annyi elmozdulás érzékelhető, ha ezt lehet annak nevezni, hogy talán már az államtitkár is jobban érti, a tervezett módosítás elég súlyos helyzettel járna az egyetemünk számára.

– A kormány már jelezte, hogy ha kell, készek egyezményt kötni az Egyesült Államokkal, illetve New York állammal az egyetem további működéséről. Ez nem nyugtatja meg a CEU-t?
– Nem igazán, hiszen nem tudjuk, hogy a magyar kormány mit szeretne belevenni egy ilyen egyezménybe. Egyáltalán nem biztos, hogy azok a feltételek elfogadhatók lennének egy autonóm egyetem számára. De a tervezetben van más megszorítás is. Például külön campust kellene működtetni az Egyesült Államokban, ami nyilván rendkívül nagy beruházást igényelne, és értelmetlen is lenne, hiszen nem javítaná a képzés színvonalát Budapesten. Az embernek önkéntelenül is az jut eszébe, hogy ez a feltétel azért került a törvénymódosító javaslatba, mert a CEU, egyedüliként a Magyarországon működő külföldi egyetemek között, a székhelye szerinti országban nem folytat oktatási tevékenységet. De vannak más problémás pontok is. Például az Európán kívüli professzorok, oktatók munkavállalásának szigorítása, illetve az, hogy az amerikai vagy a magyarországi jogi egységünk nevét meg kellene változtatni. Ez az utóbbi megint csak egy olyan feltétel, ami más egyetemeket nem érint. De ha most a CEU eldől, felmerül a kérdés, hogy melyik lesz a következő. Ez a hozzáállás az egész felsőoktatás szabadságára nézve veszélyt jelent.

– Ön szerint a törvénytervezet CEU-, vagy inkább Soros György-ellenes?
– Nem tudom, hogy Soros Györgyöt ez bántja-e, vagy sem. Minket bánt, és ezért CEU-ellenes intézkedésnek érezzük. De nyilván vannak olyan kormányzati szereplők, akiknek a fejében összefolyik a kettő. Ezt a gondolkodásmódot meglehetősen furcsának találom. Van egyrészt egy konkrét személy, Soros György, és létezik egy konfliktus közte és a kormány egyes tagjai között, másrészt pedig van egy működését tekintve tőle független egyetem, ahol a diákok dolgozatokat írnak, vizsgáznak, a professzorok kutatnak. Eddig úgy tűnt, hogy ez a két jelenség a kormány szemében is különválik.

– Hosszú ideje tart a kormányzati propagandában a sorosozás. Miért épp most került elő a CEU-val kapcsolatos tervezet?
– Csak találgatni tudok. Egyes elemzők szerint azt gondolhatja a kormány, hogy a hagyományos republikánus vonaltól elég távol lévő Donald Trump egyelőre a sajátos személyiségéből eredő politikát folytat, de amikor kiderül, hogy ez nem működőképes, akkor ez a politika kiszámíthatóbb lesz. Lehet, hogy vannak olyanok, akik megpróbálják ezt a néhány hónapnyi ablakot kihasználni arra, hogy a korábbi amerikai adminisztráció által sérelmezett gesztusokra szánják el magukat. De akik a tervezetet benyújtották, nem igazán értik, hogy léteznek országok, ahol a bal- és a jobboldal többé-kevésbé összezár, vagy legalábbis együtt tud működni, ha fontos kérdésekről van szó. Szerintem pártállástól függetlenül azt láthatják Washingtonban, hogy ennek a szabályozásnak van egy Amerika-ellenes éle, hiszen az amerikai egyetemeket az európaiakhoz képest másodrangúként kezeli.

– Michael Ignatieff rektor azt mondta, hogy próbálják tárgyalásos úton rendezni a vitákat, de van B tervük is. A rektor vasárnap Washingtonba utazik, hogy ott a döntéshozókkal és a médiával megismertesse a helyzetet. Ez lenne a B terv?
– Szerintem ez még az A terv része. Mi azon dolgozunk, hogy meggyőzzük a döntéshozókat Budapesten és Washingtonban egyaránt: az egyetemünk magyar és amerikai részének szimbiózisa maradhasson Budapesten, sőt szeretnénk, ha jobb körülmények között maradhatnánk itt. Nem azért utazik a rektor az Egyesült Államokba, hogy az eddigi működési forma helyett mást keressen, hanem hogy a jelenlegi megerősítéséhez kapjon támogatást. Az egyébként kifejezetten jólesett, hogy itthon sok jobboldali vagy konzervatív személyiség szólalt meg mellettünk, vagy hogy határon túli magyarok kezdtek aláírásgyűjtésbe. A rektor Washingtonban találkozik egyetemi emberekkel, lesz módja a médiában is megszólalni, és az igazgatótanácsunk tagjaival is egyeztet. Ez utóbbiban számos tekintélyes egyetemi vezető megtalálható, de vannak köztük olyan közéleti személyiségek is, mint például George Pataki, a republikánus párt egyik vezető politikusa.

– Balog Zoltántól kaptak már időpontot?
– Sajnos nem. Ezt különösen fájlaljuk, mert az egyetemen többek közt roma fiatalok oktatási programja is zajlik, ami Balog Zoltán szívügye. Járt is nálunk néhány éve. Azóta a programot továbbfejlesztettük, és szívesen megmutatnánk neki, hogy mire jutottunk. De ha nem akar találkozni velünk, nem erőszakolhatjuk rá magunkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.